В Україні з’явився бот, що допомагає визначити інсульт

Український лікар створив бот в Telegram, який допомагає розпізнати інсульт.

Інфографіка, створена командою justsavelifebot
Інфографіка, створена командою justsavelifebot
justsavelifebot

Хірург Андрій Маранов з командою запустили Telegram-бот Just Save Life, завдяки якому за зовнішніми проявами можна визначити інсульт у себе або іншої людини, розповіли ain.ua.

Андрій Маранов з початку війни працює інструктором з тактичної медицини, раніше займався 3D-друком і скануванням. Ідея створення бота прийшла після того, як у матері Андрія трапився інсульт (вона теж медик), але вона не отримала допомогу своєчасно, тому залишилася інвалідом: з паралізованою половиною тіла і проблемами мовлення.

Створити бота допомагала команда «Гарантовано!» у рамках проекту «Підтримка реформи охорони здоров’я». За допомогою нового бота можна дізнатися не лише про ознаки і алгоритм дій при інсульті. Також тут доступна інформація щодо усіх лікарень, які надають безкоштовну кваліфіковану допомогу саме при інсульті.

Цікаво, що бот визначає місцезнаходження пацієнта і пропонує п’ять найближчих лікарень, у яких є спеціалізовані інсультні відділення. У один клік можна набрати обрану лікарню і повідомити про пацієнта.

Мікроінсульт: симптоми, причини, профілактика

«У ситуації, де можливий інсульт, основне – це розпізнати його, і якщо потрібна шпаргалка, у боті є інфографіка про його ознаки. Далі надзвичайно важливе – довезти пацієнта у правильну лікарню, не в терапію, не в звичайну неврологію, а саме в інсультне відділення, що має потрібний тип лікування для даного пацієнта, обрати таку лікарню також можна за допомогою бота», – розповідає Андрій Маранов.


Чому важливо вчасно розпізнати інсульт?

За статистикою МОЗ України, щороку у 100-110 тис. українців стається інсульт, причому третина випадків – у людей працездатного віку. Упродовж першого місяця після інсульту помирають 30-40% пацієнтів, протягом року після інсульту – гинуть 50 % людей. І лише 10 % хворих повністю відновлюються після перенесеного захворювання. І чим раніше надано допомогу при інсульті, тим вищі шанси у пацієнта вижити і максимально відновитися.

Чим небезпечний аспірин?

Симптоми інсульту

Зверніть уваги на симптоми, які можуть вказувати на наближення інсульту:

  • різке погіршення зору;
  • раптова асиметрія обличчя (перекошення, зміщення кутика рота чи ока вниз);
  • оніміння або слабкість в руці, нозі або у обидвох кінцівках;
  • різке запаморочення у голові;
  • проблеми з мовленням (людина не може правильно сказати слово чи речення, у неї «заплітається» язик);
  • сильний головний біль, що супроводжується якимись вищеперерахованими симптомами.

Ці симптоми інсульту можуть виникати раптово і так само раптово зникати, тому людина навіть може не надати цьому необхідної уваги. Лікарі наголошують: не ігноруйте подібні симптоми і відразу звертайтеся до лікаря. Якщо перераховані симптоми з’явилися і потім пройшли, це – транзиторна ішемічна атака, що є першим дзвіночком до інсульту.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні



Читайте також:

Безкоштовне лікування пацієнтів з інсультом

У Національній службі здоров’я повідомили, що діагностика і лікування інсульту в Україні – повністю безкоштовні, що є пріоритетною послугою у рамках Програми медичних гарантій.

Украинский шоумен Дядя Жора: инсульт в 44 года

У 44-летнего комика случился инсульт. Вечером стала болеть голова и появились проблемы со зрением

Внезапный инсульт у молодых: новые последствия коронавируса

Выяснилось, что коронавирус способен вызывать повышение свертываемости крови, отсюда - инсульт

«Победим инсульт вместе»: в «Добробуте» проводят бесплатные семинары

Бесплатные занятия дают слушателям информацию и навыки ухода за больными, ознакомят с методиками предупреждения гипертонического кризиса

Обычная иголка может спасти жизнь при инсульте

Профессор из Китая рекомендует каждому носить при себе иголку, потому что она спасет жизнь при инсульте

Зная эти симптомы, Вы спасете человека от инсульта

Так, если кто-то вдруг неожиданно споткнулся и упал или его «повело в сторону» без причины, присмотритесь. Вот 4 признака, которые могут стать «вестниками» инсульта

Які безкоштовні аналізи, обстеження та операції доступні українцям

Безкоштовні аналізи, обстеження та операції доступні усім українцям, незалежно від того, де вони зараз проживають. Переселенці можуть звертатися або до того сімейного лікаря, з яким вони підписали декларацію вдома, або до нового – в тому місці, де перебувають зараз. Причому нову декларацію укладати необов’язково.

У переболевших ковидом повышается риск инсульта

Врач предупреждает, что нельзя игнорировать малейшие симптомы инсульта. Сегодня участились случаи инсультов среди тех, кто переболел коронавирусом.

Как чипы Илона Маска помогут людям после инсульта?

В компании Илона Маска Neuralink обещают, что до конца 2020 года смогут имплантировать чипы в мозг людей и таким образом лечить инсульт, болезнь Альцгеймера, повреждения спинного мозга и восстанавливать слух

Где в Украине получить бесплатную помощь при инсульте или инфаркте

Государство обеспечило украинцев, пострадавших от инсульта либо инфаркта, бесплатными пакетами услуг для лечения этих заболеваний. Также в Украине есть специализированные медучреждения, где квалифицированно предоставляют помощь таким пациентам - тоже бесплатно

В Украине создадут инсультные центры

С 2020 года в Украине начнут создавать специальные инсультные центры, в которых пациенты смогут получать помощь по европейским стандартам. С осени этого года требования к медучреждениям, в которых лечат пациентов с инсультами, будут повышаться.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю