Безкоштовне лікування пацієнтів з інсультом

У 229 медзакладах України безкоштовно лікують інсульт.

Безкоштовне лікування інсульту
Безкоштовне лікування інсульту
Фото из открытых источников

У Національній службі здоров’я повідомили, що діагностика і лікування інсульту в Україні – повністю безкоштовні, що є пріоритетною послугою у рамках Програми медичних гарантій.

Чому в Україні почастішали випадки інсульту?

У НСЗУ кажуть, що в умовах війни і стресу ризики серцево-судинних проблем дуже підвищилися. А через те, що люди не займаються профілактикою серцево-судинних захворювань, інсульти та інфаркти, на жаль, «помолодшали». Негативно на здоров’ї українців позначилися ковід та майже два роки війни – люди не проходять скринінги на раннє виявлення важких хвороб серця та мозку.

«Профілактика відійшла на другий план. Прогнозуємо, що це призведе до того, що складні хвороби виявлятимуться на задавнених стадіях, коли вже є потреба довготривалого та дороговартісного лікування», – каже Віктор Ляшко, міністр охорони здоров'я України.

Як діагностувати та лікувати інсульт безкоштовно?

На сьогодні в Україні 229 лікарень безкоштовно лікують інсульт за Програмою медичних гарантій – кошти на це дає держава. З початку 2023 року 87 114 українців безкоштовно отримали допомогу при інсульті. Скільки коштує лікування інсульту?

Наталія Гусак, очільниця НСЗУ, розповіла, що медзаклади, які мають договір з державою (пакет «Медична допомога при гострому мозковому інсульті»), отримали за свої послуги більше ніж 1,7 млрд гривень.

«Діагностику та лікування інсульту лікарням оплачує Національна служба здоров'я. Тому для українців та українок ці послуги є безоплатними. За лікування одного пацієнта з інсультом медзаклад отримує від НСЗУ: 131 472 гривні – за надання допомоги з застосуванням ендоваскулярних втручань; 62 565 гривень – за допомогу з застосуванням тромболітичної терапії; 14 952 гривні – за допомогу без ендоваскулярних втручань або тромболітичної терапії. Ці тарифи повністю покривають витрати лікарень на лікування гострих інсультів», – пояснила Наталія Гусак.

Де в Україні найбільше пацієнтів з інсультом?

За статистикою, з початку року проліковано пацієнтів з інсультом:

  • на Дніпропетровщині – 8176;
  • у Києві – 7889;
  • у Харківській області 6443;
  • у Київській області – 5993;
  • у Львівській області – 5184.

Чому важливо людину з інсультом якнайшвидше доправити до лікарні?

Якщо у людини стався інсульт, важливо доправити її саме в той медзаклад, що має договір з НСЗУ. Лише в таких лікарнях є необхідне обладнання для безкоштовної діагностики та лікування інсультів, а також висококваліфіковані лікарі. Щоб підвищити шанси людини з інсультом на одужання, важливо звернутися за медичною допомогою у перші три-чотири години з появи перших симптомів хвороби.

В Україні є чат-бот з діагностики інсульту і пошуку найближчої лікарні

Безкоштовне лікування інсульту: послуги

Держава гарантує пацієнтам такі безкоштовні профілактичні та лікувальні послуги:

  • інструментальна діагностика (КТ чи МРТ);
  • лабораторні дослідження;
  • системна тромболітична терапія;
  • скринінг щодо порушень ковтання (тест на дисфагію);
  • своєчасна седація, анестезія та знеболення;
  • медична допомога в палаті або відділенні інтенсивної терапії;
  • транспортування пацієнта (якщо це необхідно) до медзакладу, де проводять ендоваскулярні нейроінтервенційні або нейрохірургічні втручання;
  • реабілітація при гострому інсульті;
  • харчування в стаціонару.

Окрім того, пацієнт з інсультом безкоштовно отримує:

  • ліки (за кошти МОЗ чи інших бюджетних програм);
  • ліки з Національного переліку основних лікарських засобів;
  • необхідні медичні вироби і витратні матеріали.

ВАЖЛИВО! Якщо у лікарні з вас вимагають оплату за щось з перерахованого, це порушення закону – ви маєте право поскаржитися на «гарячу» лінію НСЗУ: 16-77.

Якщо у людини підозра на інсульт, вона має право на безкоштовне лікування без декларації чи направлення лікаря. Інсульт – це невідкладний стан, коли зазвичай пацієнта до лікарні доправляє «швидка».

Як зрозуміти, що людину з інсультом відвезли до потрібної лікарні?

На сайті НСЗУ є дашборд «Укладені договори». На ньому потрібно обрати вкладку «Карта місць надання послуг за договорами». У фільтрах зліва оберіть «Медична допомога при гострому мозковому інсульті». Вам покаже перелік найближчих медичних закладів, що лікують інсульт.

Як зрозуміти, що у людини інсульт?

Інсульт – це серйозне порушення кровопостачання мозку, яке може викликати серйозні наслідки. Якщо ви підозрюєте, що у когось із ваших близьких або у вас може бути інсульт, важливо негайно діяти. Ось деякі ознаки, які можуть свідчити про інсульт:

  1. Проблеми з обличчям. Попросіть людину посміхнутися. Якщо одна зі сторін обличчя виглядає нерівномірно або обличчя є асиметричним, це може бути ознакою інсульту.
  2. Проблеми з мовленням. Попросіть людину повторити якусь просту фразу. Якщо є труднощі з вимовою слів або мовлення нечітке, це також може бути ознакою інсульту.
  3. Параліч або слабкість в руках і ногах. Попросіть людину підняти обидві руки вгору. Якщо одна рука не піднімається або піднімається менше іншої, або якщо є проблеми з рухом ніг, це може бути ознакою інсульту.
  4. Головний біль. Інсульт може супроводжуватися сильним головним болем, особливо якщо є інші перераховані симптоми.
  5. Головокружіння або втрата координації. Людина може втратити рівновагу, відчувати сильне головокружіння або мати проблеми з координацією рухів.
  6. Зміна свідомості. Людина може стати заторможеною, неспроможною відповісти на запитання або втратити свідомість.

Якщо ви спостерігаєте подібні симптоми у собі чи іншої людини, негайно викликайте швидку допомогу. Час має критичну роль у лікуванні інсульту, і чим швидше медична допомога буде надана, тим менше ризиків серйозних ускладнень.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

  • 12 грудня, 2023 рік Константин Григорьевич
    Я вам всім хто зіштовхнувся з цієї проблемою уважно вивчити матеріал про перебіг цієї хвороби. Суттєво допомогти хворому можливо тільки протягом трьох годин. А далі врачі починають спекулювати на цій темі і витягують у родичів, які очікують покращення, всі гроші. Нас Добробут тримав місяць, витягнув з нас 10000$ і вмовляв ще залишитись.
  • 12 грудня, 2023 рік Daryna
    Звичайно інсультів стало більше в України, всі люди знаходяться постійно в стані стресу. Молодь хворіє, а що вже казати про дорослих людей, особливо в містах, які постійно знаходяться в стані ризику.



Читайте також:

В Україні з’явився бот, що допомагає визначити інсульт

За статистикою МОЗ України, щороку у 100-110 тис. українців стається інсульт, причому третина випадків – у людей працездатного віку. Упродовж першого місяця після інсульту помирають 30-40% пацієнтів, протягом року після інсульту – гинуть 50 % людей.

Украинский шоумен Дядя Жора: инсульт в 44 года

У 44-летнего комика случился инсульт. Вечером стала болеть голова и появились проблемы со зрением

Внезапный инсульт у молодых: новые последствия коронавируса

Выяснилось, что коронавирус способен вызывать повышение свертываемости крови, отсюда - инсульт

«Победим инсульт вместе»: в «Добробуте» проводят бесплатные семинары

Бесплатные занятия дают слушателям информацию и навыки ухода за больными, ознакомят с методиками предупреждения гипертонического кризиса

Обычная иголка может спасти жизнь при инсульте

Профессор из Китая рекомендует каждому носить при себе иголку, потому что она спасет жизнь при инсульте

Зная эти симптомы, Вы спасете человека от инсульта

Так, если кто-то вдруг неожиданно споткнулся и упал или его «повело в сторону» без причины, присмотритесь. Вот 4 признака, которые могут стать «вестниками» инсульта

Які безкоштовні аналізи, обстеження та операції доступні українцям

Безкоштовні аналізи, обстеження та операції доступні усім українцям, незалежно від того, де вони зараз проживають. Переселенці можуть звертатися або до того сімейного лікаря, з яким вони підписали декларацію вдома, або до нового – в тому місці, де перебувають зараз. Причому нову декларацію укладати необов’язково.

У переболевших ковидом повышается риск инсульта

Врач предупреждает, что нельзя игнорировать малейшие симптомы инсульта. Сегодня участились случаи инсультов среди тех, кто переболел коронавирусом.

Как чипы Илона Маска помогут людям после инсульта?

В компании Илона Маска Neuralink обещают, что до конца 2020 года смогут имплантировать чипы в мозг людей и таким образом лечить инсульт, болезнь Альцгеймера, повреждения спинного мозга и восстанавливать слух

Где в Украине получить бесплатную помощь при инсульте или инфаркте

Государство обеспечило украинцев, пострадавших от инсульта либо инфаркта, бесплатными пакетами услуг для лечения этих заболеваний. Также в Украине есть специализированные медучреждения, где квалифицированно предоставляют помощь таким пациентам - тоже бесплатно

В Украине создадут инсультные центры

С 2020 года в Украине начнут создавать специальные инсультные центры, в которых пациенты смогут получать помощь по европейским стандартам. С осени этого года требования к медучреждениям, в которых лечат пациентов с инсультами, будут повышаться.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю