Можлива нова пандемія: вчені попереджають про зомбі-вірус

Стародавні віруси загрожують людству.

Світові загрожує нова пандемія
Світові загрожує нова пандемія
Фото из открытых источников

У вічній мерзлоті Арктики поховані стародавні віруси, що можуть активуватися через глобальне потепління. Через це існує реальна загроза нової пандемії.

«Актуальний аналіз загроз пандемії зосереджений на захворюваннях, які можуть виникнути в південних регіонах, а потім поширитися на північ. Натомість мало уваги було приділено спалаху, який може виникнути на крайній півночі, а потім поширитися на південь. Це, на мою думку, недопрацювання, адже там є віруси, які можуть заразити людей і викликати новий спалах хвороби», – попереджає Жан-Мішель Клавері, французький генетик.

Вірусологиня Маріон Купманс з медичного центру в Роттердамі також підтримує цю думку.

«Ми не знаємо, які віруси перебувають у вічній мерзлоті, але я думаю, що є реальний ризик того, що там може бути один, здатний спровокувати спалах хвороби – скажімо, стародавня форма поліомієліту. Ми повинні передбачити, що щось подібне може статися», – заявляє вона.


Клавері 10 років тому очолював групу дослідників, які вивчали в Сибіру так звані зомбі-віруси. Вчені запевнили, що такі віруси, навіть незважаючи на тисячолітнє замороження, здатні інфікувати.

Дослідження виявили, що у семи різних частинах Сибіру існують декілька різних штамів вірусів. Причому вік одного з них – 48 500 років!

«Віруси, які ми дослідили, не становлять небезпеки для людей. Однак це не означає, що інші віруси, поховані у вічній мерзлоті, не можуть викликати захворювання у людей. Наприклад, ми ідентифікували геномні сліди поксвірусів і герпесвірусів, які є добре відомими патогенами людини», – каже Жан-Мішель Клавері.

П’ята частина північної півкулі – це вічна мерзлота, ґрунт якої дуже довго зберігався при мінусовій температурі. Клавері додає, що вічна мерзлота не має кисню, вона темна і, звичайно, холодна, тобто це – ідеальне середовище для збереження будь-якого біологічного матеріалу. Якщо, наприклад, у вічну мерзлоту помістити йогурт, його можна буде їсти й через 50 тис. років.

Та вічна мерзлота, на жаль, зменшується через глобальне потепління: її верхні шари в Канаді, на Алясці та у Сибіру тануть. Метеорологи зазначають, що цей регіон нагрівається швидше, ніж зростають темпи глобального потепління.

Але Клавері попереджає, що переживати потрібно насамперед не про танення мерзлоти, а про зникнення арктичного морського льоду – через це збільшується промисловий розвиток Сибіру та судноплавство. Окрім того, у цьому регіоні плануються масштабний видобуток нафти та руди – у вічній мерзлоті будуть робити величезні отвори. Саме це й вивільнить патогени.

«Якщо ви подивитеся на історію спалахів епідемій, одним із ключових факторів були зміни у землекористуванні. Вірус Ніпа поширили кажани, яких люди вигнали з місць їхнього проживання. Так само мавпячу віспу пов’язують із поширенням урбанізації в Африці. І це те, що ми незабаром побачимо в Арктиці: повна зміна землекористування може викликати новий спалах», – заявила Маріон Купманс.

Вчені попереджають, що людство стикнеться з серйозною загрозою, тому зараз потрібно негайно готуватися до нових викликів.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні



Читайте також:

В Україні зростає захворюваність на кір

Можливі ускладнення кору – пневмонія, отит, енцефаліт та інші серйозні проблеми. Іноді кір може стати причиною інвалідності і навіть смерті.

Допомога в Україні: у Львові виконано операцію на мозку чотирирічному пацієнту з Північної Ірландії

Американський нейрохірург порекомендував звернутися до команди українських спеціалістів під керівництвом досвідченого нейрохірурга дитячої лікарні святого Миколая, Михайла Ловги

Цей вітамін знижує ризик смерті після 50 років

Якщо людина віком від 50 років вживає продукти, багаті на вітамін С, у неї повільніше втрачається м’язова маса (а її втрата – один з маркерів старіння організму). Коли є дефіцит вітаміну С, не лише м’язи швидше слабшають, а й з’являються інші проблеми зі

Після 40 років куріння жінка подолала рак легень завдяки новим методам лікування

Новий метод лікування раку легень змінив правила гри. Боротьба з раком легень

В деяких країнах алкогольні напої будуть мати попередження про рак

Ірландія вимагатиме їх, починаючи з 2026 року, і в інших країнах починаються спроби додати більш чітке маркування про ризики для здоров’я від вживання алкоголю.

У росії дітей з аутизмом будуть накачувати важким транквілізатором

За новими клінічними рекомендаціями МОЗ росії, знімати симптоми розладу у людей з аутизмом планують за допомогою застарілого важкого транквілізатора галоперидолу. Батьки дітей з розладами аутичного спектру та лікарі вже назвали цю рекомендацію небезпечною

У Києві діти отруїлися шоколадом з наркотиками

До Київської міської дитячої лікарні потрапили троє дітей зі столиці з ознаками інтоксикації. Усі вони їли шоколад, що, як виявилося, містив наркотичну речовину псилоцибін (він є у галюциногенних грибах).

У Японії – спалах захворювання, що вбиває третину хворих

З кожним днем у Японії фіксують все більше випадків небезпечної інфекції. Сьогодні вже більше 500 людей захворіли на «стрептококовий синдром токсичного шоку» (STSS), повідомляє The Guardian.

Майже 400 тисяч гривень: у ВР хочуть збільшити допомогу при народженні дитини

На сьогодні держава виплачує 41 280 грн при народженні або усиновленні дитини. До речі, розмір цієї допомоги залишився ще на рівні 2014 року. Якщо подивитися на цю суму по відношенню до курсу долара, то з 2014-го вона зменшилася у два рази.

В Україні циркулюють 17 штамів коронавірусу

Штам ковіду «Дженні» – це субваріант «Омікрону» («Дженні» виявлений у США у вересні 2023-го). Перші випадки цього штаму в Україні були зафіксовані на початку року. «Дженні» має декілька мутацій, що роблять його дуже заразним.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю