З 10 по 14 листопада українці зможуть вакцинуватися від грипу в аптеці

Стартує пілотний проєкт провідної фармацевтичної компанії «Санофі» за підтримки Академії сімейної медицини України, партнер – мережа аптек «АНЦ».

Аптеки, де можна вакцинуватися від грипу
Аптеки, де можна вакцинуватися від грипу

В чому суть ініціативи? Пілотний проєкт під назвою «Вакцинація проти грипу в аптеках» створений, аби спростити отримання вакцини проти грипу для українців. До речі, у багатьох країнах з високим рівнем охорони здоров’я вже давно вакцинують людей саме у аптеках.

«Можливість прийти в аптеку, придбати вакцину та одразу зробити щеплення значно спрощує доступ до вакцинації. В умовах пандемії COVID-19 це має надзвичайно важливе значення», – впевнена Ірина Руденко, генеральна директорка Директорату громадського здоров'я та профілактики захворюваності МОЗ України.
«Ми сподіваємося, що пілотний проєкт зі щеплення від грипу в аптеках буде успішно реалізований, масштабований і продовжиться наступного року. Це – ще один крок до трансформування системи охорони здоров’я та наближення її до європейських стандартів», – уточнила пані Ірина.

Хто зможе вакцинуватися в аптеках?

З 10 по 14 листопада усі охочі старше 18 років матимуть змогу купити в аптеці вакцину проти грипу, там же пройти огляд у лікаря і відразу вакцинуватися.

«В інших європейських країнах та в США практика вакцинації в аптеках поширюється не лише на сезонну вакцинацію проти грипу – там, прийшовши в аптеку, можна отримати щеплення й від інших небезпечних інфекційних захворювань», – каже Рамі Мруа, генеральний менеджер «Санофі Пастер», бізнес-підрозділу по роботі з вакцинами «Санофі» в Україні.
«І досвід цих країн доводить, що спрощений доступ до вакцинації є додатковою мотивацією. Так, наприклад, в Ірландії у перший рік впровадження такої практики 24 % громадян вперше вакцинувалися від грипу, 85 % з них – люди з груп ризику важкого перебігу хвороби та ускладнень», – додав пан Мруа.

Що кажуть лікарі?

Дитячий лікар-інфекціоніст Федір Лапій, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ), впевнений, що вакцинація від грипу в аптеках допоможе збільшити кількість охочих отримати щеплення, адже зараз цей показник дуже низький, якщо порівнювати з іншими країнами.

Наприклад, в Європі вакциновані від грипу від 30 до 60 % людей, у Кореї – аж 86 % населення старшого віку мають щеплення від грипу.

Ірина Волошина, докторка медичних наук, професорка кафедри сімейної медицини, терапії, кардіології та неврології ФПО ЗДМУ, наголошує, що сьогодні, в умовах пандемії коронавірусу, загрозу становить одночасне зараження і грипом, і ковідом.
В Украину придут три серьезных штамма гриппа


В яких аптеках можна вакцинуватися від грипу?

Вакцинуватися від грипу поки що можна лише у Києві, але згодом планується масштабування проєкту, каже Микола Щербина, СЕО компанії «Аптека «АНЦ».

Адреси аптек у Києві:

  • вул. Ярославів Вал, 20;
  • вул. Московська, 46/2;
  • вул. Велика Васильківська, 112а;
  • вул. Дмитрівська, 2;
  • вул. Срібнокільська, 2а.

Вакцинуватися особам старше 18 років можна з 8:00 до 20:00. При собі потрібно мати паспорт та ІПН.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні



Читайте також:

В Україні циркулюють 17 штамів коронавірусу

Штам ковіду «Дженні» – це субваріант «Омікрону» («Дженні» виявлений у США у вересні 2023-го). Перші випадки цього штаму в Україні були зафіксовані на початку року. «Дженні» має декілька мутацій, що роблять його дуже заразним.

В Узбекистані після лікування сиропом від застуди померли 18 дітей

В інструкції до препарату «Док-1 Макс» написано, що ці ліки можна приймати дітям з двох років. Хоча подібні препарати інших виробників з такою самою діючою речовиною дозволені лише з 12 років. У партії препаратів, від яких загинули діти, містилася токсичн

Сезон ГРВІ: як відрізнити грип від ковіду?

Без тестування важко відрізнити грип від коронавірусу, оскільки симптоми цих захворювань дуже схожі. Але все ж є кілька відмінностей між ними.

У вас ковид? Вы можете открыть электронный больничный без визита к врачу

Если у вас есть симптомы ОРВИ, гриппа или ковида, вы можете позвонить своему семейному врачу и в телефонном режиме получить советы по лечению. Доктор может открыть вам электронный больничный (максимум на 5 дней).

В Украину придут три серьезных штамма гриппа

Совсем скоро в Украине ожидается три штамма гриппа. Эксперты рассказали, чем опасен грипп, когда ожидается пик заболеваемости и можно ли сочетать вакцинацию от гриппа с вакцинацией от ковида.

Бронювання вакцин від грипу

 З радістю повідомляємо гарну новину!⠀В...

В аптеках появились вакцины против гриппа

В украинских аптеках начали появляться вакцины против гриппа: корейская "Джиси Флю", вот-вот поступит в продажу голландская "Инфлювак", а через пару недель - французская "Ваксигрипп Тетра"

Главный инфекционист Минздрава рассказала, почему пациенту иногда приходится самому покупать препараты от коронавируса и что COVID-19 – это не грипп

Инфекционист Ольга Голубовская объяснила, что грипп и коронавирус - это совершенно разные болезни. И ответила на вопрос, почему иногда пациентам приходится покупать лекарства во время лечения коронавируса самостоятельно

В Украине будет 4 штамма гриппа: есть ли уже вакцины и кому они положены бесплатно

Уже в конце октября в Украину придет грипп. Медики прогнозируют две волны, вторая - в январе. Ожидается четыре штамма гриппа, поэтому необходимо прививаться от гриппа, особенно в разгар коронавируса

Шмыгаль объяснил, почему в Украине не будет второго жесткого карантина

Премьер-министр Украины говорит, что украинская экономика не переживет второго жесткого карантина, поэтому пока вопрос об этом не стоит. Шмыгаль призывает соблюдать правила адаптивного карантина и вакцинироваться от гриппа

Почему в этом году так важно привиться против гриппа

В этом эпидсезоне очень важно привиться от гриппа, потому что будут циркулировать два вируса: COVID-19 и грипп. Система здравоохранения может не выдержать наплыва пациентов по двум фронтам. Если человек "подцепит" два вируса одновременно, велика вероятность тяжелых осложнений

Инфарктов больше, переполнены психиатрические отделения: последствия карантина

В Киеве из-за карантина увеличилось количество инфарктов, а в психиатрических отделениях нет свободных мест

Главные мифы о коронавирусе

Доктор Комаровский развенчал мифы о коронавирусе. Оказывается, грипп, от которого существуют лекарства, намного коварнее, чем китайский вирус.

Смертельная пневмония в Украине: свиной грипп атакует

В Украине свирепствует свиной грипп - от пневмонии умерли уже восемь человек.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю