Аномальна спека: як захистити серце

Як зменшити негативний вплив спеки на серцево-судинну систему?

У спеку зростає навантаження на серце
У спеку зростає навантаження на серце
Фото з відкритих джерел

Останніми днями в Україні фіксується аномальне підвищення температури повітря. Це негативно впливає насамперед на людей з захворюваннями серцево-судинної системи. За статистикою, 67 % причин смертності в Україні – це якраз захворювання серця і судин.

Лікарі розповіли, чим небезпечна спека і що робити, аби уникнути проблем зі здоров’ям.

Чим небезпечна спека для організму?

Лікарі пояснюють, що людський організм під час спеки прагне охолодитися – кров від внутрішніх органів перерозподіляється більше до шкіри. Це викликає підвищене навантаження на серце. Окрім того, у спеку змінюється склад крові, вона стає густішою, що підвищує ризик тромбозу. Втрата іонів калію та магнію провокує порушення серцевого ритму. Також важливо знати, що багато ліків, які приймають люди на фоні проблем з серцем та судинами, можуть під час спеки негативно впливати на самопочуття. Тому якщо у вас підвищений тиск, цукровий діабет або захворювання серця, обов’язково зв’яжіться зі своїм лікарем для коригування лікування у спекотні дні.

Як зменшити навантаження на серце у спеку?

Ми зібрали основні рекомендації від Американської асоціації кардіологів, як зменшити негативний вплив на серце під час аномальної спеки. Особливо радимо дослухатися до цих порад людей старше 50 років, у яких є серцево-судинні захворювання або надмірна вага.

  1. Не виходьте на вулицю, коли сонячна активність найбільша (з 12:00 до 15:00).
  2. Не забувайте про «правильний» одяг у спеку. Обирайте легкий, світлих кольорів одяг з тканини, що добре «дихає» (бавовна). Важливо носити капелюх і сонцезахисні окуляри. Пам’ятайте й про крем від сонця (захисний фактор – не менше 15). Перед кожним виходом на вулицю або найменшим фізичним навантаженням у спеку випивайте по дві склянки води. При цьому краще уникати напоїв, що містять кофеїн, а також алкоголю. Під час прогулянки у спекотний день частіше робіть перерви, відпочивайте. Зупиніться у тінистому місці на кілька хвилин, випийте води, а потім йдіть далі.

Симптоми теплового/сонячного удару
Симптоми теплового/сонячного удару
Фото з відкритих джерел

Симптоми теплового удару

У спеку слідкуйте за своїм організмом і звертайте увагу на такі симптоми теплового удару:

  • підвищене потовиділення;
  • головний біль;
  • шкіра волога і холодна, озноб;
  • запаморочення і навіть втрата свідомості;
  • слабкий або, навпаки, пришвидшений пульс;
  • судоми м’язів;
  • пришвидшене дихання;
  • нудота або блювання.

Якщо ви помітили у себе подібну симптоматику, якнайшвидше дістаньтеся прохолодного місця. Охолодіться (прохолодний душ, прохолодні напої). Якщо це не допомогло, викличте швидку допомогу.

Які захворювання загострюються у спеку

Вітаміни для серця
Вітаміни для серця
Фото з відкритих джерел

Як допомогти серцю у спеку?

Кардіологи рекомендують людям з проблемами серцево-судинної системи під час спеки приймати ретинол (вітамін А), який захищає судини від атеросклерозу. Багато вітаміну А у моркві, риб’ячому жирі, молоці.

Також корисним для серця лікарі називають вітамін С, що руйнує шкідливий холестерин і зміцнює серцевий м’яз. Вітамін С міститься у смородині, шипшині, болгарському перці і в усіх цитрусових.

Далі – вітамін Е (токоферол). Вітамін Е перешкоджає формуванню вільних радикалів, які негативно впливають на серцевий м’яз і судини, запобігає окисленню жирів. Найбільше вітаміну Е міститься у олії, горіхах, печінці.

Тепловий удар: ознаки й перша допомога


Чтобы оставить комментарий, необходимо авторизоваться

Комментарии

Нет комментариев



Читайте также:

В Україну прийшла аномальна спека з Африки: як захистити свій організм?

Існують прості правила, що допоможуть зменшити навантаження на організм під час спеки. Слід пам’ятати, що найбільш вразливі у спекотні дні – люди з хронічними захворюваннями (насамперед сердечники та діабетики).

В Украине человеку впервые вживили искусственное мини-сердце (ВИДЕО)

В Украине провели первую операцию по вживлению искусственного мини-сердца. В стране около 300 человек живут в ожидании трансплантации сердца.

Кардиологи просят запретить препараты для снижения уровня холестерина

Известные кардиологи настаивают на том, что «плохой» холестерин никаким образом не влияет на заболевания сердца.

Помощь в Украине: во Львове выполнена операция на мозге четырехлетнему пациенту из Ирландия

Американский нейрохирург порекомендовал обратиться к команде украинских специалистов под руководством опытного нейрохирурга детской больницы святого Николая Михаила Ловги

Этот витамин снижает риск смерти после 50 лет

Если человек в возрасте от 50 лет употребляет продукты, богатые витамином С, у него медленнее теряется мышечная масса (а ее потеря – один из маркеров старения организма). Когда есть дефицит витамина С, не только мышцы быстрее ослабевают, но появляются другие проблемы со здоровьем, которые могут увеличить риск преждевременной смерти.

После 40 лет курения женщина одолела рак легких благодаря новым методам лечения

Новый метод лечения рака легких изменил правила игры. Борьба с раком легких

В некоторых странах алкогольные напитки будут иметь предупреждение о раке

Ирландия потребует их, начиная с 2026 года, и в других странах предпринимаются попытки добавить более четкую маркировку о рисках для здоровья от употребления алкоголя.

В россии детей с аутизмом будут накачивать тяжелым транквилизатором

По новым клиническим рекомендациям МЗ россии, снимать симптомы расстройства у людей с аутизмом планируют с помощью устаревшего тяжелого транквилизатора галоперидола. Родители детей с расстройствами аутистического спектра и врачи уже назвали эту рекомендацию опасной.

В Киеве дети отравились шоколадом с наркотиками

В Киевскую городскую детскую больницу попали трое детей из столицы с признаками интоксикации. Все они ели шоколад, который, как оказалось, содержал наркотическое вещество псилоцибин (он содержится в галлюциногенных грибах).

В Японии – вспышка заболевания, убивающая треть больных

С каждым днем в Японии фиксируют все большее количество случаев опасной инфекции. Сегодня уже более 500 человек заболели «стрептококковым синдромом токсического шока» (STSS), сообщает The Guardian.
САМОЛЕЧЕНИЕ МОЖЕТ НАВРЕДИТЬ ВАШЕМУ ЗДОРОВЬЮ