Гаплоідентична трансплантація кісткового мозку. Перспективи впровадження унікальної технології лікування онкології в Україні

За офіційними даними в Україні нараховується понад 1 мільйон хворих на рак. Трансплантація кісткового мозку (або кровотворних клітин, необхідних для вироблення нових здорових клітин) є одним з найефективніших методів лікування раку крові та ряду онкологічних захворювань. Для багатьох хворих успішна пересадка кісткового мозку є єдиним порятунком.

У світі існує 2 види трансплантації кісткового мозку - аутогенна (використовуються стовбурові клітини самого пацієнта) та алогенна (використовуються стовбурові клітини батьків, сестри, брата чи нерідного донора).У зв'язку з тим, що стан організму не завжди дозволяє провести пересадку власних клітин, лікарями частіше рекомендується трансплантація кісткового мозку від донора. Однак даний метод є складною процедурою, що вимагає наявності відповідних знань, досвіду і передових медичних технологій.

Для успішної пересадки тканинна сумісність донора і реципієнта має становити 100%. В іншому випадку можливий розвиток ускладнень «трансплантат проти господаря», коли нові клітини починають атакувати організм реципієнта, що нерідко призводить до смертельного результату. Для мінімізації ризику таких ускладнень проводять гаплоідентичну трансплантацію кісткового мозку.

10 лютого 2017 в Києві відбувся міжнародний семінар на тему "Гаплоідентична трансплантація кісткового мозку". Семінар провели провідні фахівці-гематологи міжнародної мережі клінік Acibadem, Сірет Ратіп та Ерджумент Овали, які мають унікальний багаторічний досвід роботи у сфері трансплантації кісткового мозку, зокрема в області застосування методу гаплоідентичної трансплантації.



Мережа клінік Acibadem є провідним медичним закладом Туреччини, який надає високопрофесійну діагностику та лікування захворювань з усіх медичних напрямків за допомогою сучасних технологій та команди досвідчених фахівців. До складу мережі входить чотири центри, які пропонують дорослим та дітям послуги з трансплантації кісткового мозку відповідно до високих світових стандартів для лікування ряду важких гематологічних та онкологічних захворювань, які можуть бути виявлені у будь-якому віці та спричинити летальний наслідок.

Acibadem є одним з небагатьох медичних закладів у світі, де застосовується метод гаплоідентичної  трансплантації - унікального методу очищення стовбурових клітин від так званих "природних кілерів" - альфа і бета Т-лімфоцитів, які можуть спричинити реакцію відторгнення.  Під час такої операції небезпечні NK-клітини ізолюються, в той час як стовбурові клітини подаються у дуже високих дозах. Завдяки цьому трансплантацію можна провести навіть за сумісності 50%, коли у пацієнтів немає можливості знайти повністю сумісного донора.

Сьогодні в Україні проводиться  в основному лише аутогенна трансплантація кісткового мозку. В країні немає можливості проводити операції з пересадки кісткового мозку від донора, при цьому менше 30% хворих мають потенційного донора у сім'ї. Всього 70 пацієнтів з тисячі, які потребують пересадки кісткового мозку, оперують в Україні. Інші пацієнти або виїжджають на лікування за кордон, або вмирають.

“Метод гаплоідентичної  трансплантації може бути єдиним шансом на порятунок для хворого, коли немає повністю сумісного спорідненого донора та часу на пошуки сумісного неспорідненого  донора” – відмітив професор Сірет Ратіп.

За словами Генерального директора онкологічної клініки «Інновація», лікаря-онколога, Павла Гриневича: «Для розвитку галузі трансплантації кісткового мозку в Україні потрібні серйозні реформи. Сподіваємось, ситуація покращиться найближчим часом, адже у Міністерстві охорони здоров'я неодноразово декларували необхідність змін у цьому напрямку. Ми також покладаємо великі надії на співпрацю з турецьким колегами щодо впровадження нових технологій в українській медицині.

Контакти представництва Аджибадем (Acibadem) в Україні:
Адреса: вул. Саксаганського 147, офіс 18, г. Київ
Телефон:+380 44 236 78 20;

Acibadem AclassHealthcareservices      
Мережа ACIBADEM налічує 21 сучасну багатопрофільна клініку та 17 амбулаторних поліклінік в 5 країнах світу (переважно в Туреччині, а також в Болгарії, Голландії, Македонії, Північному Іраку), які обслуговують понад 3,5 мільйонів пацієнтів щороку.
Acibadem HospitalsGroup (http://www.acibadem.ua/) є частиною великого міжнародного холдингу IHH (InternationalHealthcareHoldings), створеного за участю малайзійської компанії Khazanah, японської компанії Mitsui і сім'ї Айдинлар. Компанія управляє мережею клінік в Малайзії, Сінгапурі, Індії, Китаї та Брунеї, брендами Parkway, Pantai і Apollo, а також Міжнародним медичним університетом Малайзії.
З липня 2012 року холдинг IHH включений в список фондових бірж Куала-Лумпур і Сінгапуру і є другою за величиною медичною компанією в світі за ринковою капіталізацією.


Чтобы оставить комментарий, необходимо авторизоваться

Комментарии

Нет комментариев



Читайте также:

В Украине растет заболеваемость корью

Возможные осложнения кори – пневмония, отит, энцефалит и другие серьезные проблемы. Иногда корь может стать причиной инвалидности или даже смерти.

Помощь в Украине: во Львове выполнена операция на мозге четырехлетнему пациенту из Ирландия

Американский нейрохирург порекомендовал обратиться к команде украинских специалистов под руководством опытного нейрохирурга детской больницы святого Николая Михаила Ловги

Этот витамин снижает риск смерти после 50 лет

Если человек в возрасте от 50 лет употребляет продукты, богатые витамином С, у него медленнее теряется мышечная масса (а ее потеря – один из маркеров старения организма). Когда есть дефицит витамина С, не только мышцы быстрее ослабевают, но появляются другие проблемы со здоровьем, которые могут увеличить риск преждевременной смерти.

После 40 лет курения женщина одолела рак легких благодаря новым методам лечения

Новый метод лечения рака легких изменил правила игры. Борьба с раком легких

В некоторых странах алкогольные напитки будут иметь предупреждение о раке

Ирландия потребует их, начиная с 2026 года, и в других странах предпринимаются попытки добавить более четкую маркировку о рисках для здоровья от употребления алкоголя.

В россии детей с аутизмом будут накачивать тяжелым транквилизатором

По новым клиническим рекомендациям МЗ россии, снимать симптомы расстройства у людей с аутизмом планируют с помощью устаревшего тяжелого транквилизатора галоперидола. Родители детей с расстройствами аутистического спектра и врачи уже назвали эту рекомендацию опасной.

В Киеве дети отравились шоколадом с наркотиками

В Киевскую городскую детскую больницу попали трое детей из столицы с признаками интоксикации. Все они ели шоколад, который, как оказалось, содержал наркотическое вещество псилоцибин (он содержится в галлюциногенных грибах).

В Японии – вспышка заболевания, убивающая треть больных

С каждым днем в Японии фиксируют все большее количество случаев опасной инфекции. Сегодня уже более 500 человек заболели «стрептококковым синдромом токсического шока» (STSS), сообщает The Guardian.

Почти 400 тысяч гривен: в ВР хотят увеличить помощь при рождении ребенка

На сегодняшний день государство выплачивает 41 280 грн при рождении или усыновлении ребенка. Кстати, размер этого пособия остался еще на уровне 2014 года. Если посмотреть на эту сумму по отношению к курсу доллара, то с 2014 года она уменьшилась в два раза.

В Украине циркулируют 17 штаммов коронавируса

Штамм коронавируса «Дженни» – это субвариант «Омикрона» («Дженни» обнаружен в США в сентябре 2023-го). Первые случаи штамма в Украине были зафиксированы в начале года. «Дженни» имеет несколько мутаций, что делает его очень заразным.
САМОЛЕЧЕНИЕ МОЖЕТ НАВРЕДИТЬ ВАШЕМУ ЗДОРОВЬЮ