Ядерний вибух: що відбувається з організмом і як вижити?

Розповідаємо, що робити у разі ядерного вибуху, де сховатися і які ліки мати при собі, а також про симптоми радіаційного ураження.

Як вберегтися від ядерного удару
Як вберегтися від ядерного удару
Фото з відкритих джерел

Російський диктатор продовжує погрожувати світові ядерною зброєю, тому нам потрібно знати, як діяти у разі такої небезпеки. Дуже сподіваємося, що ці рекомендації нікому не знадобляться.

ВАЖЛИВО! Радіація дуже швидко поширюється, тому у вас буде всього біля 5 хвилин, аби встигнути сховатися.

Яка зона ураження при ядерному вибуху?

Якщо людина знаходиться на відстані 800-1000 м від епіцентру вибуху, ймовірність загинути сягає 90%. На відстані 3000-3500 від епіцентру шанси вижити збільшуються до 50%.

Що робити при ядерному ударі?

Якщо під час ядерного удару ви знаходитеся на вулиці, у жодному разі не дивіться на «гриб», бо від цього можна осліпнути. Швидко ляжте на землю лицем униз і покладіть руки під тіло. Обов’язково затуліть ніс та рот шарфом або хусткою (а краще – все обличчя). У такому положенні дочекайтеся, поки дві ударні хвилі пройдуть.

Куди ховатися при ядерному вибуху?

Військові та хіміки кажуть, що у разі застосування ядерної зброї це буде її тактичний вид – за допомогою крилатих ракет та «Іскандерів». Тобто за допомогою повітряної тривоги ви будете попереджені про небезпеку і матимете час на те, аби сховатися, поки вони долетять. Найкращі варіанти заховатися – це обладнані бомбосховища або метро (але воно закриється через 5 хвилин після початку повітряної тривоги). Якщо у вас є якесь підземне приміщення, де можна заховатися, біжіть туди. Але зауважте, що при ядерному вибуху у бомбосховищі доведеться провести не менше місяця, тому підготуйте його до тривалого використання.

Якщо під час ядерного удару ви знаходитеся у приватному будинку чи квартирі, швидко закрийте вікна та двері простирадлами чи будь-якими ганчірками, затуліть усі щілини, витяжки і не вмикайте кондиціонер. Якщо ваш будинок має багато поверхів, але у підвал спуститись ви не маєте змоги, підійміться вище 10 поверху. Ховатися потрібно там, де немає вікон (коридор, ванна кімната). Зробіть усе так само, як сказано вище.

Що взяти з собою у бомбосховище?

При ядерному ударі в підвалі доведеться провести біля місяця, а то й більше, поки не минуть дві радіаційні хвилі і кілька радіаційних дощів. Тому заздалегідь варто запастися достатнім об’ємом води у пляшках, їжею, що довго зберігається, ліками, сірниками, свічками тощо. Не забудьте й про радіо на батарейках, адже ви можете залишитись без інтернету та зв’язку. Візьміть з собою ліхтарики та запасні батарейки.

Якщо після ядерного вибуху вам потрібно буде тимчасово вийти з бомбосховища на вулицю, обов’язково захистіть себе від радіоактивного пилу, закривши одягом всі частини тіла.

Не лягайте на землю і уникайте дощу – це смертельно небезпечно! Не їжте ніяких продуктів, що знаходяться на вулиці – вони заражені.

Зони ураження при ядерному вибуху
Зони ураження при ядерному вибуху
Фото з відкритих джерел

Які ліки потрібні при ядерному вибуху?

У сховищі повинна бути звичайна домашня аптечка, де є жарознижувальні, протизапальні, противірусні засоби, антисептики як для дорослих, так і для дітей (якщо вони знаходяться з вами). Не забувайте й про засоби для надання першої медичної допомоги. Окрім того, покладіть до аптечки препарати, які ви приймаєте на постійній основі (від тиску, цукрового діабету, будь-яких хронічних хвороб). При ядерному вибуху важливо мати в аптечці йод. Хіміки попереджають: через 10-15 хвилин після вибуху відбуватимуться радіоактивні опади, а радіаційний фон навколишнього середовища швидко зростатиме. Тому йод може зменшити радіоактивне зараження організму. Окрім того, важливо підготувати такі ліки:

  • «Радіогардас» – препарат, для виведення з організму та для профілактики накопичення радіоізотопів рубідію та цезію.
  • «Ондансетрон» – препарат від блювоти та нудоти, що виникають як перша реакція організму на радіацію.

Як працює ядерна зброя?

Головний наслідок застосування ядерної зброї – це пошкодження будівель і споруд. Уламки пошкоджених конструкцій здатні розлітатися на великі відстані, травмуючи людей. Окрім того, ударна хвиля здатна пошкодити внутрішні органи людини, причому без візуальних ознак цього. Чим більший показник надлишкового тиску, тим важчими будуть травми.

Розрізняють такі ступені ураження ударною хвилею:

  1. Легкий. Синяки, контузія легкої форми.
  2. Середній. Кров з носа, з вух, контузія середньої форми, вивихи рук або ніг.
  3. Важкий. Розриви внутрішніх органів, травми голови та скелета, сильна контузія.
  4. Дуже важкий. Несумісні з життям пошкодження внутрішніх органів.

Симптоми радіаційного ураження

Протягом перших трьох днів після радіаційного опромінення людина відчуває такі симптоми:

  • загальна слабкість;
  • підвищена дратівливість;
  • нудота та блювання;
  • головний біль;
  • підвищення температури тіла;
  • нервове збудження, а потім – навпаки, пригнічення.

Далі відбувається тимчасове покращення самопочуття (так званий прихований період променевої хвороби). Але на його фоні постраждала людина відмічає відсутність апетиту, порушення сну, загальну слабкість, проблеми з дефекацією.

Через пару тижнів після ураження настає розпал хвороби, коли можливі такі симптоми, як безсоння, головний біль, нудота, проблеми з ШКТ, загальна слабкість, підвищення температури до 40 градусів, множинні крововиливи на шкірі та слизових, кровотечі внутрішніх органів (шлунок, нирки, легені), випадіння волосся, а також такі ускладнення, як ангіна, абсцес легень, пневмонія, сепсис крові.



Чтобы оставить комментарий, необходимо авторизоваться

Комментарии

Нет комментариев



Читайте также:

Ядерный взрыв: что делать?

Мы не раз слышали, что во время ядерного удара выжить невозможно. Но на самом деле это не так. Все зависит от того, насколько далеко вы находитесь от эпицентра взрыва. Погибнут 90% людей, находящихся в радиусе 800-1000 м от эпицентра.

Лікар Комаровський: як приймати йод при радіоактивному ураженні?

Щоб на 100 % захистити щитоподібну залозу від негативного впливу радіації, йод необхідно прийняти протягом 30 хвилин після офіційно підтвердженого ядерного вибуху.

В Украине растет заболеваемость корью

Возможные осложнения кори – пневмония, отит, энцефалит и другие серьезные проблемы. Иногда корь может стать причиной инвалидности или даже смерти.

Помощь в Украине: во Львове выполнена операция на мозге четырехлетнему пациенту из Ирландия

Американский нейрохирург порекомендовал обратиться к команде украинских специалистов под руководством опытного нейрохирурга детской больницы святого Николая Михаила Ловги

Этот витамин снижает риск смерти после 50 лет

Если человек в возрасте от 50 лет употребляет продукты, богатые витамином С, у него медленнее теряется мышечная масса (а ее потеря – один из маркеров старения организма). Когда есть дефицит витамина С, не только мышцы быстрее ослабевают, но появляются другие проблемы со здоровьем, которые могут увеличить риск преждевременной смерти.

После 40 лет курения женщина одолела рак легких благодаря новым методам лечения

Новый метод лечения рака легких изменил правила игры. Борьба с раком легких

В некоторых странах алкогольные напитки будут иметь предупреждение о раке

Ирландия потребует их, начиная с 2026 года, и в других странах предпринимаются попытки добавить более четкую маркировку о рисках для здоровья от употребления алкоголя.

В россии детей с аутизмом будут накачивать тяжелым транквилизатором

По новым клиническим рекомендациям МЗ россии, снимать симптомы расстройства у людей с аутизмом планируют с помощью устаревшего тяжелого транквилизатора галоперидола. Родители детей с расстройствами аутистического спектра и врачи уже назвали эту рекомендацию опасной.

В Киеве дети отравились шоколадом с наркотиками

В Киевскую городскую детскую больницу попали трое детей из столицы с признаками интоксикации. Все они ели шоколад, который, как оказалось, содержал наркотическое вещество псилоцибин (он содержится в галлюциногенных грибах).

В Японии – вспышка заболевания, убивающая треть больных

С каждым днем в Японии фиксируют все большее количество случаев опасной инфекции. Сегодня уже более 500 человек заболели «стрептококковым синдромом токсического шока» (STSS), сообщает The Guardian.

Почти 400 тысяч гривен: в ВР хотят увеличить помощь при рождении ребенка

На сегодняшний день государство выплачивает 41 280 грн при рождении или усыновлении ребенка. Кстати, размер этого пособия остался еще на уровне 2014 года. Если посмотреть на эту сумму по отношению к курсу доллара, то с 2014 года она уменьшилась в два раза.
САМОЛЕЧЕНИЕ МОЖЕТ НАВРЕДИТЬ ВАШЕМУ ЗДОРОВЬЮ