Чому не потрібно лікуватися хлорофіліптом?

Педіатр розповіла, що розчин хлорофіліпту нічого не лікує.

Хлорофіліпт не рекомендований дітям
Хлорофіліпт не рекомендований дітям
Фото из открытых источников

Дитячий лікар Лідія Бабич на своїй сторінці у Facebook розвінчала міфи про такий популярний засоб, як розчин хлорофіліпту.

Хлорофіліпт – дешевий препарат, який педіатри часто призначають дітям при ГРВІ та болі у горлі. Чому він такий популярний?

Хлорофіліпт непоганий на смак, на відміну більшості інших ліків місцевого лікування респіраторних інфекцій.

Але лікарі мають насамперед керуватися даними про безпеку того чи іншого препарату, а не призначати його «за звичкою». Давайте розберемося, що таке – препарат "Хлорофіліпт".

Що лікують хлорофіліптом?

В інструкції до препарату зазначено, що хлорофіліпт має антибактеріальні властивості щодо стафілококів (причому навіть тих штамів, які стійкі до антибіотиків). Хлорофіліпт призначають при опіках, септичних післяопераційних станах, трофічних виразках і ранах, що погано гояться, при стафілококовому дисбіозі кишечника і навіть ерозії шийки матки (хоча такого діагнозу не існує).

Які побічні ефекти можуть виникати на фоні лікування хлорофіліптом? У цьому списку – набряк слизових через алергійну реакцію, висипання, свербіж, гіперемія. При цьому в інструкції зазначено, що наслідки застосування хлорофіліпту у вагітних, жінок, що годують груддю та дітей просто не вивчалися, тому препарат не рекомендується призначати цим категоріям пацієнтів! Але лікарі наполегливо продовжують призначати хлорофіліпт саме тим, кому він протипоказаний.

Що таке хлорофіліпт?

Препарат під назвою «Хлорофіліпт» можна купити у будь-якій аптеці у вигляді таблеток, масляного чи спиртового розчину. Це екстракт вічнозеленого дерева сімейства миртових (евкаліпта кулястого). Тобто хлорофіліпт – це евкаліпт.

Цікаво, що хлорофіліпт – препарат, який випускають виключно у пострадянських країнах. Тільки на деяких веганських сайтах його можна знайти як БАД. Тобто зарубіжна доказова медицина хлорофіліпт не визнає, причому на тему "протимікробної активності хлорофіліпту" немає жодної публікації в Європі та Америці.

Як правильно лікувати ангіну

Не давайте хлорофіліпт дітям

Раніше препарат повсюдно призначали дітям мало не від народження. Масляний розчин хлорофіліпту рекомендували (і продовжують рекомендувати) капати в рот немовлятам при червоному горлі на фоні ГРВІ. Але багато сучасних педіатрів відмовилися від призначення хлорофіліпту дітям, оскільки на цій категорії пацієнтів засіб не вивчався. Насправді:

  • хлорофіліпт не працює проти вірусів;
  • біль у горлі препарат не зменшує;
  • хлорофіліпт може викликати алергічну реакцію;
  • хлорофіліпт здатний подразнювати слизову оболонку рота та верхніх дихальних шляхів;
  • можливий розвиток набряку;
  • специфічний смак хлорофіліпту може викликати у немовляти відмову від грудей;
  • хлорофіліпт не працює як профілактика ангіни та бактеріальних ускладнень;
  • ГРВІ проходять не тому, що дитині капають хлорофіліпт, а тому, що минув певний час.

Якщо у малюка болить горло і йому важко пити і їсти, парацетамол або ібупрофен допоможуть набагато ефективніше, ніж "зелене зілля".


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

«Хлорофиллипт»: 15 способов использования

«Хлорофиллипт» - природный антисептик, который поможет при различных заболеваниях.

Скарлатина у дітей: причини, симптоми і лікування

Головні симптоми скарлатини – це дуже червоне горло, ознаки ангіни і шкірний висип (він з’являється у перший або другий день хвороби). Зазвичай висип на шкірі при скарлатині – це живіт, боки тіла, перед і боки шиї, природні складки та згини кінцівок.

Скарлатина: симптоми, лікування, профілактика

Скарлатина – це гостре інфекційне захворювання з висипом, ангіною та інтоксикацією. Скарлатина частіше буває у дітей і має яскраво виражену симптоматику – тому лікується вона вчасно. Але якщо хвороба протікає у прихованій формі, можливі серйозні ускладнення.

Будьте обережні: список хвороб, що загострюються у спеку

Більшість людей важко переносять спеку. Зазвичай, коли жарко, ми стаємо млявими, швидко втомлюємось, у нас знижується концентрація і увага. Але є ще одна небезпека – це загострення хронічних хвороб і поява нових. Які ж захворювання зазвичай загострюються влітку?

Чем обычно болеют дети летом?

Существует список так называемых летних болезней, которые чаще всего обостряются у детей именно в жаркое время года.

Ангіна

Ангіна.  Якщо хоч раз вона була у Вас або вашої дитини, Ви пам'ятаєте, що це таке. Сьогодні 10 правил лікування ангіни:  1. ...

Тонзиллит у ребенка: симптомы и лечение

Тактика лечения тонзиллита у ребенка зависит от того, чем он вызван: вирусом или бактерией. Если тонзиллит бактериальный, его лечат антибиотиками

Какие заболевания обостряются в жару

Летом обостряются такие заболевания: сердечно-сосудистые, пневмония, бронхит, ангина. Возрастает вероятность теплового и солнечного ударов

Как правильно лечить ангину?

Для правильного лечения ангины необходимо определить, что вызвало заболевание: вирус или бактерия. Это может сделать исключительно врач, который и назначит адекватное лечение. Если вы будете лечиться самостоятельно, это чревато осложнениями (почки, сердце, суставы).

Врачи напомнили, в каких случаях антибиотики противопоказаны

Каждый из нас принимал антибиотики хотя бы при одном из этих заболеваний. Но было ли это оправданным решением?

Как не перепутать ангину с простудой?

Ангина – распространенное инфекционное заболевание, при котором воспаляются лимфоидные ткани глотки

10 міфів про наркоз

Cьогодні анестезіологи-реаніматологи використовують найсучасніші препарати м’якої дії (часто наркоз – це навіть не один препарат, а «коктейль» з декількох, підібраний індивідуально під кожного пацієнта).
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю