10 міфів про наркоз

Чи так насправді небезпечний наркоз, як ми думаємо?

Міфи про наркоз
Міфи про наркоз
Фото из открытых источников

При більшості хірургічних операцій лікарі застосовують наркоз. Багато людей бояться наркозу через поширені міфи про нього. Давайте розглянемо і спростуємо головні з них.

Що таке наркоз?

Наркоз (загальна анестезія, «медикаментозний сон») – це стан, коли за допомогою спеціальних препаратів людину занурюють у сон із втратою свідомості і чутливості до болю.

Багато пацієнтів перед тими чи іншими операціями відчувають страх навіть не через саме хірургічне втручання, а насамперед через наркоз. Дійсно, ще декілька десятиліть тому варто було турбуватися через це, але сьогодні анестезіологи-реаніматологи використовують найсучасніші препарати м’якої дії (часто наркоз – це навіть не один препарат, а «коктейль» з декількох, підібраний індивідуально під кожного пацієнта). Наркоз завжди ретельно дозується, а стан пацієнта – контролюється. Під час операції сьогодні використовують високотехнологічне наркозо-дихальне обладнання і сучасні препарати, що практично зводить до нуля будь-які ризики, а після операції людина почувається максимально комфортно.

Міф 1. Після наркозу можуть бути ускладнення

Таке було тоді, коли анестезіологія тільки розвивалася. Дійсно, наркоз викликав до 70 % ускладнень. Але сьогодні лише в 1-2% можливі проблеми зі здоров’ям під час або після наркозу, причому подібні ускладнення в основному пов’язані з алергією на анестетики. Анафілактичний шок – найтяжче ускладнення на фоні наркозу, але таке трапляється 1 раз на 10 тис. випадків. До речі, все залежить від професійності анестезіолога – якщо він досвідчений, то ускладнень не буде. Після наркозу можливі такі побічні ефекти, як запаморочення, нудота, загальна слабкість, блювота. Але це все – тимчасово і проходить через пару годин.

Міф 2. Наркоз «забирає» кілька років життя

Ще один міф з минулого, коли анестезіологи використовували мікс діетилового спирту та хлороформу. Хлороформ негативно впливає на печінку, а діетиловий спирт – на серце та легені.

Препарати, що використовуються для наркозу сьогодні, ніяк негативно не впливають на здоров’я пацієнта.

Міф 3. Наркоз погіршує пам'ять і провокує головні болі

Це твердження вірне лише частково. Порушення пам’яті можуть виникати після довготривалих операцій або якщо наркоз застосовують кілька разів підряд. Щодо головного болю, то він можливий після наркозу, але лише якщо у пацієнта понижений тиск або є мігрені в анамнезі.

9 міфів про клімакс

Міф 4. Місцева анестезія може замінити загальний наркоз

Насправді місцеве знеболення можливе лише при нескладних операціях, коли у пацієнта стабільний емоційний стан. Також місцева анестезія використовується, якщо загальний наркоз не можна провести через високі ризики для здоров’я. Але у більшості випадків операції роблять під наркозом. Це психологічний спокій пацієнта плюс зменшення ризиків, що біль негативно вплине на серце, відбудеться спазм периферичних судин через викид гормонів стресу.

Міф 5. Після наркозу людина стає буйною

Завдяки використанню сучасних препаратів для наркозу така побічна реакція практично неможлива, а якщо й трапляється, то лише через індивідуальні особливості пацієнта. Цей міф був поширений років 30 тому, коли діючою речовиною препаратів були ефіри, що інколи робили пацієнта емоційно збудженим, коли він відходив від наркозу.

Міф 6. Після наркозу у людини може бути тривала загальмованість

Це не так, тому що досвідчений анестезіолог підбирає правильне дозування наркозу, тривалість його дії і правильно виводить зі сну. Є безліч операцій, коли людина після наркозу повертається додому того ж дня, тобто психоемоційний стан повністю контрольований і швидко відновлюється.

7 міфів про депресію

Міф 7. Після наркозу можна не прокинутися

На жаль, інколи бувають випадки, коли пацієнт помирає під час операції. Але це зазвичай не пов’язано з наркозом: спрацьовує людський фактор (недостатня кваліфікація анестезіолога) або форс-мажорні обставини.

Міф 8. Під час наркозу людина бачить еротичні сни

Коли десятки років тому для наркозу використовували таку речовину, як сомбревин, пацієнти дійсно бачили подібні сни. Сьогодні цей наркотичний препарат заборонений для використання під час наркозу, оскільки він викликав серйозні ускладнення для здоров’я та алергічні реакції.

Міф 9. Під час операції людина може прокинутися

Теоретично таке можливо, але анестезіолог підбирає діючу речовину і кількість препарату, оцінюючи вагу пацієнта, а також стан його здоров’я. Під час операції усі показники роботи організму контролюються приладами, тому лікар оперативно коригує дозування наркозу, якщо бачить, що щось не в нормі.

Міф 10. Якщо людина п’яна, наркоз її «не бере»

Це міф, але не безпідставний. Якщо людина вживала алкогольні напої, то деякі препарати занадто швидко виводяться з організму (наркоз – не виняток). Це лише означає, що під час операції пацієнту у стані сп’яніння потрібно буде більша доза препарату для анестезії.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Заболевания от наркомании – что делать и каковы основные симптомы

Распространение наркотиков среди молодежи обрело гигантские масштабы. Но не только молодые люди подвержены появлению зависимости.  Наркомания – проблема, которая не...

Колоноскопія: що це за обстеження і коли його призначають

Перед проведенням колоноскопії потрібна спеціальна підготовка, яка включає дієту та очищення кишківника (це потрібно для якнайкращої видимості під час процедури). Колоноскопія зазвичай виконується під місцевою анестезією або під загальним наркозом (у медикаментозному сні).

Опасность наркоза для ребенка

Часто родители боятся не самой операции, а того, что манипуляцию нужно будет проводить под наркозом. Но действительно ли наркоз так...

Чому не потрібно лікуватися хлорофіліптом?

Хлорофіліпт – препарат, який випускають виключно у пострадянських країнах. Тільки на деяких веганських сайтах його можна знайти як БАД. Тобто зарубіжна доказова медицина хлорофіліпт не визнає, причому на тему "протимікробної активності хлорофіліпту" немає жодної публікації в Європі та Америці.

Геморрой: вопросы и ответы.

По многим объективным и субъективным причинам геморрой принято относить к категории неприличных и даже постыдных заболеваний. Поэтому люди, десятилетиями страдающие от неприятных симптомов...

Верить ли исследованиям, что бокал вина в день - полезен для здоровья?

Давайте разберемся, что произойдет с организмом, если ежедневно выпивать бокал вина в течение месяца?

Устаревшие врачебные рекомендации, о которых пора забыть!

Существует ряд давно устаревших медицинских рекомендаций, о которых следует забыть

Азиатов спасет средиземноморская диета

Согласно данным многочисленных медицинских исследований, все выходцы с азиатского континента генетически предрасположены к разного рода заболеваниям сердечно-сосудистой системы, и особенно...

Доказательная медицина в диагностике и лечении бронхиальной астмы

Алла Николаевна Цой Владимир Владимирович Архипов ММА им. И.М. Сеченова Александр Григорьевич Чучалин НИИ пульмонологии МЗ РФ   Выбор источников достоверной информации имеет решающее...

Ингаляционные глюкокортикостероиды с позиций медицины доказательств

Николай Арнольдович Вознесенский Канд. мед. наук, зав. лабораторией неинвазивных методов диагностики НИИ пульмонологии МЗ РФ, Москва Ингаляционные глюкокортикостероиды (ИГКС) столь широко...

Клинические исследования в новом тысячелетии: новый взгляд на научные исследования на людях

Приглашаем Вас на I-й пленум Общества клинических исследователей «Клинические исследования в новом тысячелетии: новый взгляд на научные исследования на людях».Дата...

Бездоказательная медицина дорого обходится обществу

С тех пор как передовые врачи мира стали лечить, пользуясь принципами доказательной медицины, прошло 10 лет. Но в России медики...
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю