Скарлатина: симптоми, лікування, профілактика

Симптоми скарлатини, лікування та профілактика захворювання.

Симптоми та лікування скарлатини
Симптоми та лікування скарлатини
Фото из открытых источников

Оскільки у деяких школах Києва оголошений карантин через скарлатину, ми вирішили розповісти, що це за хвороба, як вона передається і що робити, аби не захворіти.

Скарлатина – це гостре інфекційне захворювання з висипом, ангіною та інтоксикацією. Скарлатина частіше буває у дітей і має яскраво виражену симптоматику – тому лікується вона вчасно. Але якщо хвороба протікає у прихованій формі, можливі серйозні ускладнення.

Як передається скарлатина

Збудник скарлатини – бактерія з групи стрептококів, що здатна вражати мигдалики, нирки та суглоби. Якщо людина має слабкий імунітет, то ця бактерія викличе захворювання. Заразитися скарлатиною можна як від людини, що хворіє, так і від людини, що є носієм цієї бактерії. Інкубаційний період скарлатини – біля 10 днів, а заражати інших хворий може протягом 15-20 днів після виявлення перших симптомів хвороби.

Скарлатина передається:

  • повітряно-крапельним шляхом;
  • через предмети побуту та іграшки;
  • через продукти харчування.

Симптоми скарлатини

У скарлатини завжди гострий початок:

  1. Горло зазвичай стає червоним та болючим. Стає важко ковтати, а під час ковтання може бути ріжучий біль. На мигдаликах є гнійний наліт.
  2. Раптово «підстрибує» температура тіла – до 39 градусів.
  3. Характерною ознакою скарлатини є дрібний висип, що з’являється з третього дня після інших симптомів. Цей висип дуже свербить і локалізується у природних складках тіла і схожий на смуги. Це можуть бути ліктьові згини, пахви, пахові складки. На дотик шкіра з висипами суха і груба. Буває, що висип при скарлатині поширюється на скроні, лоб або й на все обличчя чи все тіло. Носогубний трикутник при цьому чистий.
  4. Лімфатичні вузли збільшуються і болять.
  5. Шкіра може ставати червоною або червоно-рожевою, особливо на обличчі.
  6. Сильний головний біль, нудота, загальна слабкість, втрата апетиту, втома.
  7. Язик при скарлатині стає малинового відтінку, його сосочки набрякають. Окрім того, виникає запалення усіх слизових рота.


Приблизно на четвертий день захворювання висипи на шкірі стихають, бліднішають і лущаться – шкіра знімається «панчохою» (особливо це помітно на долонях).

І у дітей, і у дорослих аналогічні симптоми скарлатини, але у дорослих перебіг захворювання зазвичай складніший (дуже висока температура і навіть судоми).

Як лікувати скарлатину

Скарлатину лікують симптоматично. Якщо у дитини легка форма скарлатини, її лікують вдома, але при появі якихось ускладнень необхідна госпіталізація. 10 днів при скарлатині бажано дотримуватись постільного режиму, протягом цього періоду пацієнт повинен приймати антибіотики. Окрім того, лікарі рекомендують:

  • полоскати горло і рот фурациліном або відваром ромашки;
  • приймати вітамінні комплекси, щоб зміцнити імунітет і запобігти ускладненням;
  • приймати протиалергійні препарати, аби зменшити свербіж висипів.

Важливо не сплутати скарлатину з ангіною чи проявами алергії, тому діагностикою та лікуванням повинен займатися педіатр або інфекціоніст. Також важливо при скарлатині здавати аналіз сечі та ревмопроби, адже у дітей можливі такі ускладнення, як ревматизм та гломерулонефрит. Ізоляція пацієнта зі скарлатиною повинна тривати не менше 3 тижнів.

Профілактика скарлатини

На жаль, немає вакцини від скарлатини, але якщо людина вже перехворіла, у неї з’являються антитіла до цієї інфекції, тобто захворіти повторно – практично неможливо. Сьогодні скарлатина – повністю виліковна хвороба (застосовуються сучасні антибіотики).

Якщо у вас вдома є хворий на скарлатину, необхідно його ізолювати в окрему кімнату, дати окремі посуд, рушник та інші побутові речі. У приміщенні потрібно двічі-тричі на день робити вологе прибирання (бажано з дезинфікуючим розчином, який порекомендує лікар). Якщо скарлатину виявили у садочку чи школі, то весь заклад закривається на карантин на три тижні. Щоб не допустити захворювань у дитячих установах, важливо контролювати стан дітей, часто проводити вологе прибирання та й в цілому дотримуватися усіх санітарно-гігієнічних норм.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

  • 12 грудня, 2023 рік Ольга
    Клас моєї доньки відправили на карантин на тиждень, тому що є випадок захворювання скралатиною. Щодня батьки повідомляють про стан діток, а я для себе зробила висновок, що скарлатина може протікати і без всіх описаних симптомів, лише зі слабкістю та температурою. Моя дочка в перший день була з температурою 39, хоча ні горло не боліло, ні висипу не було. Але, вона хворіла вже скардатиною кілька років тому. Лікарі стверджують, що імунітет від скаралатини не виробляється, а я от на прикладі знову ж таки своєї доньки, думаю, що якісь антитіла все ж аки виробляються організмом.


Читайте також:

Скарлатина у дітей: причини, симптоми і лікування

Головні симптоми скарлатини – це дуже червоне горло, ознаки ангіни і шкірний висип (він з’являється у перший або другий день хвороби). Зазвичай висип на шкірі при скарлатині – це живіт, боки тіла, перед і боки шиї, природні складки та згини кінцівок.

Скарлатина: как распознать и чем лечиться?

Скарлатина - не такое распространенное инфекционное заболевание, как грипп, но не менее опасное или актуальное

Ветрянка, корь, скарлатина и краснуха: в чем отличия? (ФОТО)

Чем отличаются ветрянка, корь, скарлатина, краснуха и в чем опасность этих заболеваний

Кашлюк: причини, симптоми, лікування

Кашлюк – це інфекційне захворювання, що характеризується поступовим наростанням кашлю, причому болісного. Окрім кашлю, спостерігаються різні прояви патології дихальної системи в цілому.

Парвовірусна інфекція: причини, симптоми, лікування

Парвовірусна інфекція не настільки відоме захворювання, як, наприклад, вітряна віспа, краснуха чи скарлатина. Цей вірус дуже заразний, але якщо у людини міцний імунітет, то інфекція протікає без жодних симптомів або ж є загальне нездужання і висип на тілі (інфекційна еритема). Парвовірусну інфекцію називають також «п’ятою хворобою», «хворобою ляпаса».

Обережно! З настанням тепла різко активізувалися кліщі!

Кліщі живуть не лише у траві, чагарниках, кущах та на невисоких деревах, але й на дитячих майданчиках, у піску і навіть можуть потрапити до нас в дім (якщо у вас є собака, яка принесе кліща на собі з вулиці). Але є й гарна новина: від кліщів можна захиститися за допомогою правильного одягу, репелентів, а також якщо слухати поради фахівців або вакцинуватися від енцефаліту.

7 міфів про герпес

Герпес – один з найпоширеніших вірусів. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі 67% усіх людей є носіями герпесу. І хоча вчені знають все про цю інфекцію, навколо неї ще досі існує багато міфів. Отже, головні міфи про герпес.

Вірус папіломи людини: кому необхідно вакцинуватися?

Вакцина від ВПЛ не входить до обов’язкових за Календарем профілактичних щеплень, але вона на 90% знижує ризики раку шийки матки. Від папіломавірусу вакцинують у 84 країнах світу: у більшості країн ЄС, Канаді та США. Численні міжнародні дослідження довели високу ефективність цієї вакцини.

Чим лікувати грип?

Сьогодні найпоширенішими вірусами грипу людини є А та В – саме вони циркулюють зараз в Україні. Грип А – найнебезпечніший, тому що викликає ускладнення. Рідший штам грипу – В.

Як відновити організм після прийому антибіотиків: 5 порад від лікарів

Лікарі попереджають: якщо під час лікування антибіотиками ви й приймали пробіотики, далеко не завжди цього достатньо, щоб відновити організм. Ми зібрали п’ять порад від лікарів, що ще потрібно робити, аби допомогти організму.

УВАГА! Гострі кишкові інфекції: симптоми, лікування, профілактика

Інкубаційний період (від моменту зараження до перших симптомів) кишкових інфекцій в середньому триває від кількох годин до кількох днів і навіть тижнів. Хвора людина може заражати інших від моменту захворювання до повного одужання. Бувають випадки, коли людина є носієм кишкової інфекції, але при цьому у неї немає ніяких симптомів.

Що робити, якщо вас вкусив кліщ?

Не панікуйте, хоча, звісно, це складно, адже, за статистикою, кожен третій кліщ в Україні – переносник бореліозу. Однак для того, аби кліщ «передав» людині збудника, потрібно, щоб він знаходився на тілі не менше 24-72 годин. Тому очевидно, що важливо якнайшвидше зняти кліща з тіла. Саме тому лікарі закликають завжди відразу оглядати себе після повернення з лісу чи парку.

Вірус Марбург з високою летальністю: симптоми і шляхи зараження

За статистикою, половина інфікованих людей помирає. А найбільш небезпечні штами вбивають біля 88 % хворих. Смерть настає через значну кровотечу на фоні шокового стану. Зазвичай людина помирає через 8-9 днів після появи перших симптомів марбурзького вірусу.

Як правильно витягнути кліща

Якщо ви інфікувалися бореліозом, ви можете відразу й не зрозуміти це. Симптоми на початку дуже схожі на звичайну застуду: підвищення температури, головний біль, загальна слабкість.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю