Чому з’являється металевий присмак у роті?

10 ймовірних причин металевого присмаку у роті.

Причини металевого присмаку у роті
Причини металевого присмаку у роті
Фото из открытых источников

Якщо ви відчуваєте присмак «старих монет» у роті, то повинні знати, що зазвичай серйозних проблем для здоров’я це не становить. Але все-таки це може свідчити й про небезпечні хвороби печінки чи нирок, цукровий діабет і навіть онкологію. Тому краще звернутися до лікаря.

Причини металевого присмаку у роті

Якщо такий присмак – єдине, що вас турбує, причиною може бути:

  1. Погана гігієна рота. Окрім металевого присмаку, у вас може бути також і запах заліза з рота. Якщо ви чистите зуби нерегулярно і погано (чистити потрібно не лише зуби, а й язик та щоки), з часом є вірогідність розвитку захворювань ясен (пародонтит, гінгівіт тощо). Гарно очищайте ротову порожнину і обов’язково користуйтеся зубною ниткою.
  2. Прийом деяких ліків. Часто причина металевого присмаку – це вітамінні комплекси, що ви приймаєте. Такий присмак у роті можуть викликати мідь, хром та цинк. Окрім того, металевий присмак може виникати при лікуванні горла льодяниками з цинком, при прийомі препаратів заліза (лікуванні анемії) чи кальцію, а також при прийомі вітамінів для вагітних.
  3. Лікування антибіотиками (зазвичай – тетрациклінів), препарату від подагри («Алопуринол»), деякими препаратами для серця, а також тими, що містять літій.
    Металевий присмак з’являється тому, що діючі речовини цих засобів потрапляють у слину.
  4. Інфекційні процеси в організмі. Зазвичай це застудні хвороби, синусити та гайморити. При таких станах притупляється робота нюху і смакового аналізатору, що тісно пов’язані. Це й стає причиною присмаку металу у роті.
  5. Вагітність. Через гормональну перебудову організму у першому триместрі вагітності більшість жінок спостерігають порушення нюху та смаку. Окрім залізного присмаку в роті, у них може з’явитись бажання їсти крейду, нюхати фарбу чи бензин. Часто буває, що їжа, яка раніше подобалась, викликає огиду.
  6. Онкологічні процеси. Рідко, але металевий присмак може бути наслідком розвитку раку або ж хіміо- чи променевої терапії під час його лікування.
  7. Деменція. На металевий присмак часто жаліються люди, що страждають на деменцію (зниження розумової діяльності, часто – у похилому віці). А все через те, що смакові рецептори тісно пов’язані з нервовими закінченнями мозку. При деменції нейронні зв’язки відмирають, тому й порушуються смакові відчуття.
  8. Вплив хімічних речовин на організм. Якщо ви живете у регіоні з поганою екологією або працюєте на шкідливому виробництві, вдихаючи пари ртуті чи свинцю, це може викликати металевий смак у роті.
  9. Ниркова недостатність. Різні продукти обміну з нашого організму виводяться нирками. Але коли у людини є ниркова недостатність, цей процес порушується – токсини затримуються в організмі, що й може спричинити появу залізного присмаку.

Причини гіркоти у роті


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Ібупрофен чи парацетамол: що краще приймати

Найпопулярніші жарознижувальні засоби при ГРВІ або грипі – парацетамол та ібупрофен. Пацієнтів часто цікавить питання: який із цих препаратів вибрати?

Як збити температуру без ліків

По суті висока температура – це і є боротьба організму з хворобою – нагрівання тіла збільшує кількість білих кров’яних тілець, що нейтралізують віруси та бактерії.

Должен ли семейный врач приезжать к пациенту домой?

Минздрав утвердил Порядок предоставления первичной медицинской помощи, в котором сказано, что семейный врач предоставляет помощь пациенту во время личного приема в стенах медучреждения.

Как понять, что у вас гипертония

Часто гипертония развивается медленно, поэтому человек может не обратить внимания на определенные симптомы высокого давления. Если вы заметили у себя перечисленные признаки высокого давления, обратитесь к врачу.

Щеплення дорослим

Щеплення дорослим Що робити варто? Щеплення  від дифтерії й правця раз в десять років починаючи з 16 років;Це обов'язкова вакцина, рекомендована МОЗ...

Що лікує лікар-терапевт

Що лікує лікар-терапевт: - захворювання органів травлення; - захворювання дихальних органів; - захворювання серцево-судинної системи; - артроз, запалення суглобів; - сезонні вірусні захворювання (ГРВІ); - радикуліт. Якщо ваше самопочуття з кожним днем погіршується або...

Как без тонометра понять, что у вас высокое давление?

Среди симптомов повышенного давления - боль в висках пульсирующего и давящего характера, покраснение лица, тахикардия, дрожь в конечностях, тревожность, кровь из носа, тошнота и рвота

Безопаснее аспирина: продукты для разжижения крови

При "густой крови" не спешите заниматься самолечением, принимая аспирин. Сразу же обратитесь к врачу и включите в свой рацион продукты, разжижающие кровь

Правила приема жаропонижающих препаратов: как не навредить

Часто мы сбиваем температуру лекарствами препаратами, даже не задумываясь о том, что у каждого из них есть определенные противопоказания и...
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю