Вірус Марбург з високою летальністю: симптоми і шляхи зараження

Летальність марбурзького вірусу – 50 %. Що це за хвороба, які у неї симптоми, яким чином передається і як лікується.

Вірус Марбург
Вірус Марбург
Фото з відкритих джерел

У Гані (Західна Африка) – спалах вірусу Марбург: дві людини загинули, ще 98 знаходяться на карантині. У 2021 році вже фіксували подібний спалах захворювання – тоді у Гвінеї, коли померли сотні заражених. Вірус Марбург – з того самого сімейства вірусів, що й Ебола (викликає геморагічну лихоманку).

Мавпяча віспа: головні факти

Вірус Марбург: що це?

Вперше хворобу зафіксували у 1967 році в німецькому місті Марбург. Поширилася хвороба від зелених мавп, що були завезені з Африки для проведення дослідів. Тоді спалахи сталися не лише у Марбурзі, а й у німецькому Франкфурті та у Белграді (Сербія). Пізніше вчені довели, що переносять марбурзький вірус не лише зелені мавпи, а й інші тварини (наприклад, кажани). Хворіли люди, що довгий час працювали в шахтах і печерах, де живуть кажани.

У Гані спалах цієї інфекційної хвороби зафіксували вперше, хоча раніше вірус Марбург теж був зафіксований у таких африканських країнах, як Зімбабве, Уганда, ПАР, Кенія, Конго.

У 2005 році у Анголі сталася найсмертоносніша хвиля марбурзького вірусу – тоді від інфекції загинули біля 300 людей.

Щодо Європи, то за останні 40 років вірус Марбург забрав життя лише однієї людини. В США померла теж одна людина, що знаходилася у експедиції в печерах Уганди.

Найбільші спалахи марбурзького вірусу:

  • 1967 рік – Німеччина (29 хворих, 7 померли);
  • 1998-2000 роки – Конго (154 хворих, 128 померли);
  • 2005 рік – Ангола (374 хворих, 329 померли);
  • 2012 рік – Уганда (15 хворих, 4 померли);
  • 2017 рік – Уганда (3 хворих, всі померли).

Спалах Еболи у Конго

Марбурзький вірус передається людині від африканських кажанів, зелених мавп та свиней
Марбурзький вірус передається людині від африканських кажанів, зелених мавп та свиней
Фото з відкритих джерел

Симптоми вірусу Марбург

Захворювання розвивається дуже швидко. Людина відчуває лихоманку, у неї болить голова та м’язи. Приблизно на третій день з’являються такі симптоми марбурзького вірусу:

  • біль у животі;
  • діарея;
  • нудота та блювання.

За статистикою, половина інфікованих людей помирає. А найбільш небезпечні штами вбивають біля 88 % хворих. Смерть настає через значну кровотечу на фоні шокового стану. Зазвичай людина помирає через 8-9 днів після появи перших симптомів марбурзького вірусу.

Як передається вірус Марбург?

Фахівці визначили, що марбурзький вірус передається людині від африканських кажанів, зелених мавп та свиней. Серед людей інфекція поширюється завдяки прямому контакту з біологічними речовинами (слина, кров, сеча тощо). Також вірус може передаватися через поверхні, яких торкалася хвора людина. Зафіксовано навіть випадок, коли статевим шляхом передався вірус одному партнерові від іншого через 500 днів після перших симптомів захворювання. Тобто вірус здатен зберігатися протягом довгого часу. Заразними також залишаються тіла померлих від марбурзького вірусу.

Як лікують вірус Марбург?

На жаль, не існує жодної вакцини або препаратів для лікування хвороби. Але у ВООЗ кажуть, що зараз активно займаються розробкою засобів імунної терапії, препаратів крові і ліків від цієї інфекції.

Аби полегшити симптоми вірусу Марбург потрібно пити багато рідини і відновлювати об’єм крові. Жителям Африки радять не споживати м’ясо диких тварин і не контактувати з ними. У тих районах, де виявили спалах вірусу Марбург, краще не контактувати зі свинями. ВООЗ закликає пацієнтів, що перехворіли інфекцією, користуватися презервативами при статевих контактах, оскільки вірус довго знаходиться у спермі. Аналіз сперми повинен двічі показати негативний результат – тоді людина вважається повністю здоровою. Під час церемоній поховання тих, хто помер внаслідок марбурзького вірусу, не можна контактувати з тілом небіжчика – таким чином інфекція теж передається.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Кашлюк: причини, симптоми, лікування

Кашлюк – це інфекційне захворювання, що характеризується поступовим наростанням кашлю, причому болісного. Окрім кашлю, спостерігаються різні прояви патології дихальної системи в цілому.

Парвовірусна інфекція: причини, симптоми, лікування

Парвовірусна інфекція не настільки відоме захворювання, як, наприклад, вітряна віспа, краснуха чи скарлатина. Цей вірус дуже заразний, але якщо у людини міцний імунітет, то інфекція протікає без жодних симптомів або ж є загальне нездужання і висип на тілі (інфекційна еритема). Парвовірусну інфекцію називають також «п’ятою хворобою», «хворобою ляпаса».

Обережно! З настанням тепла різко активізувалися кліщі!

Кліщі живуть не лише у траві, чагарниках, кущах та на невисоких деревах, але й на дитячих майданчиках, у піску і навіть можуть потрапити до нас в дім (якщо у вас є собака, яка принесе кліща на собі з вулиці). Але є й гарна новина: від кліщів можна захиститися за допомогою правильного одягу, репелентів, а також якщо слухати поради фахівців або вакцинуватися від енцефаліту.

7 міфів про герпес

Герпес – один з найпоширеніших вірусів. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі 67% усіх людей є носіями герпесу. І хоча вчені знають все про цю інфекцію, навколо неї ще досі існує багато міфів. Отже, головні міфи про герпес.

Скарлатина у дітей: причини, симптоми і лікування

Головні симптоми скарлатини – це дуже червоне горло, ознаки ангіни і шкірний висип (він з’являється у перший або другий день хвороби). Зазвичай висип на шкірі при скарлатині – це живіт, боки тіла, перед і боки шиї, природні складки та згини кінцівок.

Вірус папіломи людини: кому необхідно вакцинуватися?

Вакцина від ВПЛ не входить до обов’язкових за Календарем профілактичних щеплень, але вона на 90% знижує ризики раку шийки матки. Від папіломавірусу вакцинують у 84 країнах світу: у більшості країн ЄС, Канаді та США. Численні міжнародні дослідження довели високу ефективність цієї вакцини.

Чим лікувати грип?

Сьогодні найпоширенішими вірусами грипу людини є А та В – саме вони циркулюють зараз в Україні. Грип А – найнебезпечніший, тому що викликає ускладнення. Рідший штам грипу – В.

Скарлатина: симптоми, лікування, профілактика

Скарлатина – це гостре інфекційне захворювання з висипом, ангіною та інтоксикацією. Скарлатина частіше буває у дітей і має яскраво виражену симптоматику – тому лікується вона вчасно. Але якщо хвороба протікає у прихованій формі, можливі серйозні ускладнення.

Як відновити організм після прийому антибіотиків: 5 порад від лікарів

Лікарі попереджають: якщо під час лікування антибіотиками ви й приймали пробіотики, далеко не завжди цього достатньо, щоб відновити організм. Ми зібрали п’ять порад від лікарів, що ще потрібно робити, аби допомогти організму.

УВАГА! Гострі кишкові інфекції: симптоми, лікування, профілактика

Інкубаційний період (від моменту зараження до перших симптомів) кишкових інфекцій в середньому триває від кількох годин до кількох днів і навіть тижнів. Хвора людина може заражати інших від моменту захворювання до повного одужання. Бувають випадки, коли людина є носієм кишкової інфекції, але при цьому у неї немає ніяких симптомів.

Що робити, якщо вас вкусив кліщ?

Не панікуйте, хоча, звісно, це складно, адже, за статистикою, кожен третій кліщ в Україні – переносник бореліозу. Однак для того, аби кліщ «передав» людині збудника, потрібно, щоб він знаходився на тілі не менше 24-72 годин. Тому очевидно, що важливо якнайшвидше зняти кліща з тіла. Саме тому лікарі закликають завжди відразу оглядати себе після повернення з лісу чи парку.

Як правильно витягнути кліща

Якщо ви інфікувалися бореліозом, ви можете відразу й не зрозуміти це. Симптоми на початку дуже схожі на звичайну застуду: підвищення температури, головний біль, загальна слабкість.

Врач перечислил симптомы нового вируса «Дельта+»

Среди симптомов опасного вируса "Дельта+" - длительная высокая температура, резкое снижение кислорода в крови, ферритина, реактивного белка.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю