Вірус папіломи людини: кому необхідно вакцинуватися?

Що таке ВПЛ, як він впливає на організм, кому і коли потрібне щеплення від ВПЛ.

Вакцина від ВПЛ захищає від раку шийки матки
Вакцина від ВПЛ захищає від раку шийки матки
Фото из открытых источников

За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, носіями вірусу папіломи людини є 20-60% усіх людей на планеті, тобто він є одним з найпоширеніших.

Від однієї людини іншій цей вірус передається статевим шляхом (на початку статевого життя), коли є контакт шкіри до шкіри в інтимних зонах. У більшості людей ВПЛ ніяк не проявляється і протягом року-двох просто зникає з організму. Але буває так, що вірус викликає зміни на клітинному рівні у слизових статевих органів. Це можуть бути як генітальні бородавки (гострі кондиломи), так і злоякісні процеси. Відомо, що 70% випадків раку шийки матки спровоковані саме вірусом папіломи людини.

Найефективніший метод профілактики ВПЛ – це вакцинація.

Чим небезпечний вірус папіломи людини?

Вірус папіломи людини (ВПЛ) може бути небезпечним через його здатність викликати різні захворювання, зокрема:

  1. Рак шийки матки. Деякі типи ВПЛ можуть сприяти розвитку раку шийки матки. Це особливо стосується вирусів з групи високого онкогенного ризику, таких як HPV-16 та HPV-18.
  2. Інші види раку. Певні типи ВПЛ можуть бути пов'язані із збільшеним ризиком розвитку інших видів раку, таких як рак ануса, пеніса, вагіни, гортані та орофарингеальний рак.
  3. Генітальні бородавки. ВПЛ може призводити до утворення бородавок в генітальній області, які, хоча найчастіше не є раковими, можуть викликати неприємні симптоми та ускладнення.
  4. Передача від матері до новонародженого. Вагітні жінки можуть передавати ВПЛ своїй дитині під час пологів, що може призвести до бородавок або респіраторних проблем у новонародженого.
  5. Вірусний ларингеальний папіломатоз. Це рідкісне захворювання, при якому бородавки утворюються на гортані або трахеї. Це може призвести до проблем з диханням та голосом.

Як вакцина захищає від ВПЛ?

Вакцина від ВПЛ не входить до обов’язкових за Календарем профілактичних щеплень, але вона на 90% знижує ризики раку шийки матки.

Від папіломавірусу вакцинують у 84 країнах світу: у більшості країн ЄС, Канаді та США. Численні міжнародні дослідження довели високу ефективність цієї вакцини.

Вакцина проти папіломавірусу складається з вірусоподібних частинок з білків вірусу. Це рекомбінантна вакцина, що не містить геному вірусу, тому вона безпечна і не викликає зараження людини. При вакцинації імунітет людини виробляє антитіла – як тільки в організм потрапляє вірус, він одразу нейтралізується. Важливо зазначити, що щеплення потрібно робити до інфікування, оскільки вакцина не допоможе, якщо в організмі вже є ВПЛ.

Кому потрібно вакцинуватись від ВПЛ та коли?

Щеплення від вірусу папіломи треба робити до початку статевого життя – у 9-14 років, двома дозами. Вважається, що це вакцина лише для дівчаток, але у деяких країнах її роблять і хлопчикам (Ізраїль, Велика Британія, США). Це пов’язано з тим, що хлопчики з віком можуть бути носіями вірусу. Щеплення захищає дівчат від раку шийки матки, а хлопців і дівчат – від раку статевих органів, анусу, горла і рота.


Чи безпечна вакцина від ВПЛ?

Препарат був протестований на тисячах людей по всьому світу, схвалений і визнаний повністю безпечним. Вакцина протягом усіх років використання продовжує бути під контролем фахівців, жодного смертельного випадку від препарату зареєстровано не було. Після уколу часто буває почервоніння і біль. Щодо побічних ефектів після щеплення від ВПЛ, то в рідкісних випадках можливі такі:

  • незначне підвищення температури;
  • загальна втома і головний біль;
  • біль у м’язах і суглобах;
  • нудота і блювання;
  • біль у животі та діарея;
  • втрата свідомості.

Важливо зробити щеплення задовго до початку статевого життя – тоді вона буде максимально ефективною. Вакцина захищає не від усіх папіломавірусів, що викликають рак, а лише від деяких. Тому вакциновані дівчата і жінки все одно повинні проходити щорічні гінекологічні чекапи. Вакцина від ВПЛ не захищає від інших інфекцій, що передаються статевим шляхом і не є лікуванням захворювань, пов’язаних з ВПЛ.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Иммунохимическое выявление капсидного белка L1 ВПЧ в гинекологических препаратах

Проф. д-р H. Griesser; Institute for Pathology and Clinical Cytology, Germany. Д-р Heinz Sander; Laboratory of Cytology, Einbeck/Germany. Dr. Ralf Hilfrich; главный...

Вакцина против вируса папилломы человека

По данным исследования, проведенного медицинским холдингом Acibadem в конце 2007 года, каждые две минуты в мире женщинам ставится диагноз –...

Вакцина против ВПЧ предотвращает развитие карциномы пениса

Почти половина раковых новообразований полового члена у мужчин ассоциируются с инфекцией ВПЧ высокого риска (HPV-16 и HPV-18), указывают результаты большого...

Какие обследования нужно проходить регулярно: рекомендация ВОЗ

Чтобы на ранней стадии обнаружить заболевания сердечно-сосудистой системы, диабет и некоторые формы рака, проходите регулярные тесты и скрининги. Это позволит...

Болезни, передаваемые половым путем – опасность, о которой должен знать каждый

Болезни, передаваемые половым путем - инфекции, которые передаются от одного человека другому через половой контакт

Рак шейки матки - приговор для женщины или можно вылечить на ранних стадиях?

На ранних стадиях рака шейки матки женщина не испытывает симптомов, поэтому необходимо делать регулярный мазок или тест Папаниколау

Постоянный стресс повышает риск рака шейки матки

Ученые обнаружили, что длительный психологический стресс снижает устойчивости женщин к вирусу папилломы человека (ВПЧ), а это, в свою очередь, способствует...

Кашлюк: причини, симптоми, лікування

Кашлюк – це інфекційне захворювання, що характеризується поступовим наростанням кашлю, причому болісного. Окрім кашлю, спостерігаються різні прояви патології дихальної системи в цілому.

Парвовірусна інфекція: причини, симптоми, лікування

Парвовірусна інфекція не настільки відоме захворювання, як, наприклад, вітряна віспа, краснуха чи скарлатина. Цей вірус дуже заразний, але якщо у людини міцний імунітет, то інфекція протікає без жодних симптомів або ж є загальне нездужання і висип на тілі (інфекційна еритема). Парвовірусну інфекцію називають також «п’ятою хворобою», «хворобою ляпаса».

Обережно! З настанням тепла різко активізувалися кліщі!

Кліщі живуть не лише у траві, чагарниках, кущах та на невисоких деревах, але й на дитячих майданчиках, у піску і навіть можуть потрапити до нас в дім (якщо у вас є собака, яка принесе кліща на собі з вулиці). Але є й гарна новина: від кліщів можна захиститися за допомогою правильного одягу, репелентів, а також якщо слухати поради фахівців або вакцинуватися від енцефаліту.

7 міфів про герпес

Герпес – один з найпоширеніших вірусів. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі 67% усіх людей є носіями герпесу. І хоча вчені знають все про цю інфекцію, навколо неї ще досі існує багато міфів. Отже, головні міфи про герпес.

Скарлатина у дітей: причини, симптоми і лікування

Головні симптоми скарлатини – це дуже червоне горло, ознаки ангіни і шкірний висип (він з’являється у перший або другий день хвороби). Зазвичай висип на шкірі при скарлатині – це живіт, боки тіла, перед і боки шиї, природні складки та згини кінцівок.

Чим лікувати грип?

Сьогодні найпоширенішими вірусами грипу людини є А та В – саме вони циркулюють зараз в Україні. Грип А – найнебезпечніший, тому що викликає ускладнення. Рідший штам грипу – В.

Скарлатина: симптоми, лікування, профілактика

Скарлатина – це гостре інфекційне захворювання з висипом, ангіною та інтоксикацією. Скарлатина частіше буває у дітей і має яскраво виражену симптоматику – тому лікується вона вчасно. Але якщо хвороба протікає у прихованій формі, можливі серйозні ускладнення.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю