Безкоштовні ліки у 2024 році

Як отримати безкоштовні ліки?

Безкоштовні ліки
Безкоштовні ліки
Фото из открытых источников

Нагадуємо, що за програмою «Доступні ліки» в Україні можна отримати більше 500 препаратів і медичних виробів безкоштовно або з частковою доплатою. В Національній службі здоров’я України розповіли, що у 2024-му програма реімбурсації працює так само, як і в минулому році.

Які ліки та засоби можна отримати безкоштовно?

Програма «Доступні ліки» передбачає понад 500 препаратів та медичних засобів. Окрім ліків, безкоштовно можна отримати лікарські засоби для пацієнтів у посттрансплантаційному періоді, знеболювальні препарати для паліативних пацієнтів, тест-смужки для визначення рівня цукру у крові для хворих на діабет I типу. Щоб отримати той чи інший препарат (безкоштовно чи з невеликою доплатою), потрібно звернутися до свого сімейного лікаря за е-рецептом.

Як знайти аптеку з безкоштовними ліками?

Маючи е-рецепт, ви повинні звернутися в аптеку, що бере участь у програмі «Доступні ліки». Зазвичай на дверях таких аптек є наліпки: «Тут є «Доступні ліки», «+Інсуліни». Окрім того, знайти аптеку з безкоштовними ліками можна:


Які ліки можна отримати безкоштовно?

Сімейний лікар чи педіатр може призначити безкоштовні ліки при таких проблемах:

  • захворювання серця і судин;
  • бронхіальна астма;
  • цукровий діабет II типу;
  • хронічна обструктивна хвороба легень;
  • онкологія (паліативні пацієнти, яким потрібне знеболювальне).

При інших захворюваннях рецепт на безкоштовні ліки мають право виписувати такі лікарі, як невролог, психіатр, ендокринолог, трансплант-координатор. Серед таких хвороб:

  • розлади психіки та поведінки;
  • епілепсія;
  • нецукровий діабет;
  • цукровий діабет (пацієнти, що потребують інсуліну);
  • хвороба Паркінсона;
  • посттрансплантаційний період.

Рецепт на тест-смужки для визначення рівня глюкози у крові для тих, хто хворіє на діабет I типу, виписує як сімейний лікар, так і ендокринолог.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні



Читайте також:

В Україні можна безкоштовно отримати антидепресанти

Сьогодні кожен українець має змогу отримати безоплатну консультацію психіатра чи психолога. Окрім того, спеціаліст може надати як психологічну допомогу без застосування препаратів, так і з призначенням антидепресантів.

Безкоштовне лікування пацієнтів з інсультом

У Національній службі здоров’я повідомили, що діагностика і лікування інсульту в Україні – повністю безкоштовні, що є пріоритетною послугою у рамках Програми медичних гарантій.

Діабет 2 типу: як діабетику отримати безкоштовні ліки? Топ-8 найкращих препаратів при діабеті

Діабет другого типу зазвичай розвивається повільно, тому людина далеко не відразу може зрозуміти, що з організмом щось не так (а тим часом вже розвиваються незворотні ускладнення). Але є симптоми діабету, на які потрібно звернути увагу та терміново записа

Безкоштовні медичні послуги для пенсіонерів: пояснення НСЗУ

В Програмі медичних гарантій є усі необхідні послуги для того, щоб попередити проблеми зі здоров’ям, виявити серйозні захворювання на ранніх стадіях та вчасно почати лікування. А також - контролювати перебіг хронічних захворювань та своєчасно отримувати м

Купити рецептурні ліки з 1 квітня можна буде за е-рецептом: що це означає для пацієнта?

З 1 квітня в аптеках продаватимуть виключно за рецептом антибіотики, ліки від гіпертонії, від серцевих хвороб та для розрідження крові, протикашльові, знеболювальні, антидепресанти, протизаплідні та гормональні препарати, а також деякі вітаміни.

Наличие лекарств можно определить через мобильное приложение

МОЗ презентовало новый модуль бесплатного мобильного приложения «Ліки Контроль», которое позволит пациентам проверить наличие назначенных препаратов

90% аптек участвуют в программе «Доступные лекарства», - МОЗ

«Доступные лекарства»: 90% украинских аптек, участвующих в программе, уже перезаключили необходимые соглашения

Аптеки не хотят отпускать «Доступные лекарства» по госпрограмме

Украинские аптеки не хотят отпускать препараты по программе «Доступные лекарства»

В Україні зростає захворюваність на кір

Можливі ускладнення кору – пневмонія, отит, енцефаліт та інші серйозні проблеми. Іноді кір може стати причиною інвалідності і навіть смерті.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю