В Україні можна безкоштовно отримати антидепресанти

У Міністерстві охорони здоров’я розповіли, як пацієнтам безкоштовно отримати антидепресанти.

Зверніться до сімейного лікаря чи психіатра при перших ознаках депресії
Зверніться до сімейного лікаря чи психіатра при перших ознаках депресії
Фото из открытых источников

На жаль, сьогодні через війну у більшості українців проблеми з психоемоційним здоров’ям. За даними досліджень, в Україні у 2022 році стався пік споживання антидепресантів у порівнянні з минулими роками, причому тенденція до зростання продовжується. Підраховано також, що за місяць люди в Україні витрачають близько 300 млн грн на заспокійливі препарати, що продаються без рецепта (часто це засоби, що не мають доказової бази).

Антидепресанти за програмою «Доступні ліки»

Сьогодні кожен українець має змогу отримати безоплатну консультацію психіатра чи психолога. Окрім того, спеціаліст може надати як психологічну допомогу без застосування препаратів, так і з призначенням антидепресантів. Подібні препарати за програмою «Доступні ліки» для усіх українців безкоштовні (або з мінімальною доплатою).

Зараз у списку безкоштовних ліків – 66 препаратів для лікування психічних розладів, а також епілепсії.

Як отримати безкоштовні антидепресанти

Якщо вас турбують прояви стресу чи депресії, зверніться до свого сімейного лікаря чи до психіатра. Якщо страждаєте на епілепсію – до невролога чи психіатра.

Лікар у Електронній системі охорони здоров’я розробить план лікування і дасть вам рецепт на той чи інший препарат.

До речі, з 1 липня за «Доступними ліками» прийматимуться лише електронні рецепти, паперові вже будуть недійсними.

Усі наступні такі рецепти може видавати вже сімейний лікар на основі того плану лікування, який складено психіатром чи неврологом.

По усій Україні 1016 суб’єктів господарювання та 12 543 аптек підписали договори про реімбурсацію на ліки при розладах психіки, поведінки та при епілепсії.

Звернутися за антидепресантами ви можете у будь-яку аптеку, незалежно від місця реєстрації. Головне – щоб вона брала участь у програмі «Доступні ліки».

Дізнатися, у яких аптеках є доступні ліки, можна тут або набравши номер контакт-центру НСЗУ 16-77.

Повний перелік препаратів, що підлягають програмі «Доступні ліки» і які можна отримати безкоштовно за рецептом лікаря, можна переглянути тут.


До речі, у нас тепер є свій Telegram-канал. Підписуйся, аби не пропустити найважливіше!


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні



Читайте також:

Безкоштовні ліки у 2024 році

За програмою «Доступні ліки» в Україні можна отримати більше 500 препаратів і медичних виробів безкоштовно або з частковою доплатою. В Національній службі здоров’я України розповіли, що у 2024-му програма реімбурсації працює так само, як і в минулому році

Безкоштовне лікування пацієнтів з інсультом

У Національній службі здоров’я повідомили, що діагностика і лікування інсульту в Україні – повністю безкоштовні, що є пріоритетною послугою у рамках Програми медичних гарантій.

Діабет 2 типу: як діабетику отримати безкоштовні ліки? Топ-8 найкращих препаратів при діабеті

Діабет другого типу зазвичай розвивається повільно, тому людина далеко не відразу може зрозуміти, що з організмом щось не так (а тим часом вже розвиваються незворотні ускладнення). Але є симптоми діабету, на які потрібно звернути увагу та терміново записа

Безкоштовні медичні послуги для пенсіонерів: пояснення НСЗУ

В Програмі медичних гарантій є усі необхідні послуги для того, щоб попередити проблеми зі здоров’ям, виявити серйозні захворювання на ранніх стадіях та вчасно почати лікування. А також - контролювати перебіг хронічних захворювань та своєчасно отримувати м

Купити рецептурні ліки з 1 квітня можна буде за е-рецептом: що це означає для пацієнта?

З 1 квітня в аптеках продаватимуть виключно за рецептом антибіотики, ліки від гіпертонії, від серцевих хвороб та для розрідження крові, протикашльові, знеболювальні, антидепресанти, протизаплідні та гормональні препарати, а також деякі вітаміни.

Наличие лекарств можно определить через мобильное приложение

МОЗ презентовало новый модуль бесплатного мобильного приложения «Ліки Контроль», которое позволит пациентам проверить наличие назначенных препаратов

90% аптек участвуют в программе «Доступные лекарства», - МОЗ

«Доступные лекарства»: 90% украинских аптек, участвующих в программе, уже перезаключили необходимые соглашения

Аптеки не хотят отпускать «Доступные лекарства» по госпрограмме

Украинские аптеки не хотят отпускать препараты по программе «Доступные лекарства»

В Україні зростає захворюваність на кір

Можливі ускладнення кору – пневмонія, отит, енцефаліт та інші серйозні проблеми. Іноді кір може стати причиною інвалідності і навіть смерті.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю