Діабет 2 типу: як діабетику отримати безкоштовні ліки? Топ-8 найкращих препаратів при діабеті

Розповідаємо про те, як отримати безкоштовні препарати при діабеті 2 типу та які ліки найефективніші для зниження цукру в крові.

Лікар виписує рецепт на препарат, а ви безкоштовно отримуєте ліки в аптеці
Лікар виписує рецепт на препарат, а ви безкоштовно отримуєте ліки в аптеці
Фото из открытых источников

За статистикою, сьогодні в Україні 1 млн 300 тис. пацієнтів із діагнозом «цукровий діабет». У рамках програми «Доступні ліки» кожен діабетик має право отримувати препарати від діабету безкоштовно.

Як отримати безкоштовні ліки?

У Telegram-каналі НСЗУ пояснили, як безкоштовно отримати препарати для лікування цукрового діабету 2 типу:

  • зверніться до свого сімейного лікаря (для дитини – педіатра), з яким ви підписали декларацію. Якщо ви тимчасово переїхали до іншого населеного пункту, на період дії військового стану ви маєте право звернутися до будь-якого сімейного лікаря там, де зараз живете;
  • лікар виписує вам рецепт на той чи інший препарат, який є у списку «Доступних ліків» (це може бути як електронний, так і паперовий рецепт);
  • отримати за цим рецептом ліки ви можете в аптеці, яка за договором з НСЗУ відпускає препарати за програмою (ви отримуєте препарат абсолютно безкоштовно або з мінімальною доплатою).

Щоб знайти найближчу аптеку, яка співпрацює з НСЗУ, можна зателефонувати на «гарячу» лінію 16-77.

Що таке діабет 2 типу?

Діабет другого типу - серйозне хронічне ендокринне захворювання, при якому порушений обмін речовин через неправильне використання організмом інсуліну для доставки глюкози в клітини. Діабет 2 типу називають інсулінорезистентним.

Симптоми діабету 2 типу

Діабет другого типу зазвичай розвивається повільно, тому людина далеко не відразу може зрозуміти, що з організмом щось не так (а тим часом вже розвиваються незворотні ускладнення). Але є симптоми діабету, на які потрібно звернути увагу та терміново записатися до лікаря:

  • сильна спрага та сухість у роті;
  • часті походи в туалет «по-маленькому», особливо вночі;
  • порушення сну (безсоння, пробудження вночі);
  • втома та надмірна стомлюваність;
  • оніміння частин тіла;
  • знижена працездатність та нестача енергії;
  • сухість шкіри та свербіж;
  • нечіткість та зниження гостроти зору;
  • рани, що повільно гояться;
  • зайва вага;
  • постійне відчуття голоду.

Але є й добрі новини: діабет 2 типу можна контролювати. Для поліпшення стану та нормалізації рівня цукру достатньо правильно харчуватися (дотримуватися дієти), вести активний спосіб життя (щоденні фізичні навантаження). У такому разі інсулінорезистентність зменшується і організм знову може починає регулювати рівень глюкози, використовуючи власний інсулін.

Топ-8 найкращих препаратів для діабетиків 2 типу

Ми склали рейтинг найефективніших препаратів при цукровому діабеті 2 типу, які допомагають знижувати рівень цукру в крові. Запитайте у свого лікаря, який із цих препаратів підійде саме вам.

Метформін

Найвідоміший засіб для лікування діабету 2 типу, його призначають у першу чергу (якщо немає протипоказань), хоча застосовується він вже понад 60 років. Препарат для діабетиків з однойменною діючою речовиною. «Метформін» працює за трьома напрямками: зменшує синтез глюкози, стимулює чутливість м'язів до інсуліну, пригальмовує всмоктування глюкози в кишечнику. «Метформін» призначають при діабеті 2 типу, якщо дієта та фізичні навантаження неефективні, особливо коли у пацієнта є зайва вага.

Препарат використовують дорослі як в монотерапії, так і в комплексі з іншими засобами зниження цукру, а також разом з інсуліном. Лікувати дітей цим препаратом при діабеті другого типу можна з 10 років. Також «Метформін» як препарат першої лінії знижує ризики ускладнень діабету у пацієнтів із зайвою вагою, якщо дієта не дає бажаних результатів.

Глюкофаж

Ще один препарат для діабетиків, в основі якого – речовина метформін. Є ще «Глюкофаж Лонг» із пролонгованою дією. «Глюкофаж», як і попередній засіб, зменшує вироблення печінкою глюкози, інгібуючи глікогеноліз та глюкогенсинтез, збільшує здатність транспортувати глюкозу всіма мембранними переносниками. «Глюкофаж» показаний при діабеті другого типу (особливо у людей із зайвою вагою), якщо дієта та спорт не дають ефекту; у дорослих у складі комплексної або монотерапії з інсуліном; у дітей з 10 років як основне лікування діабету або у поєднанні з інсуліном; як профілактика діабету 2 типу при предіабеті.

Як харчуватися при цукровому діабеті?

Діабетон

Діюча речовина «Діабетону» - гліклазид. Препарат показаний для зниження цукру в крові при діабеті 2 типу, коли ні дієта, ні спорт неефективні. «Діабетон» знижує ризики розвитку діабетичних ускладнень макросудинного та мікросудинного характеру: ретинопатії, нефропатії, інсульту, інфаркту – завдяки ефективному глікемічному контролю.

Сіофор

У складі препарату «Сіофор» - активна речовина метформін. Показання для застосування: діабет другого типу, особливо у людей із зайвою вагою, коли немає ефекту від дієти та фізичних навантажень. Діти віком від 10 років можуть приймати «Сіофор» як основне лікування, так і в комбінації з інсуліном. Ці ліки для діабетиків загальмовують всмоктування глюкози у кишечнику, покращують чутливість м'язів до інсуліну, зменшують виробництво глюкози у печінці.

Амарил

Активна речовина цих ліків – глімепірид. Призначають «Амарил» при цукровому діабеті другого типу, якщо ні спорт, ні дієта не працюють. Препарат стимулює вихід інсуліну з β-клітин підшлункової залози. В ендокринологічній практиці глімепірид не такий першочерговий, як метформін.

Сінджарді

Препарат для зниження цукру в крові, у складі якого – емпагліфлозин та метформін – гіпоглікемічні речовини для контролю правильного рівня глюкози у крові у діабетиків 2 типу. «Сінджарді» працює як доповнення до дієти та фізичних навантажень.

Що робити, якщо різко впав цукор крові?

Глімакс

Діюча речовина цього препарату – глімепірид, який стимулює клітини підшлункової залози виділяти інсулін. Це відбувається завдяки підвищенню чутливості клітин підшлункової до глюкозної стимуляції. «Глімакс» призначають при цукровому діабеті другого типу, коли корекції способу життя недостатньо.

Янумет

У складі цього препарату – метформін та ситагліптин, дії яких доповнюють одна одну. «Янумет» ефективно контролює глікемію у пацієнтів із цукровим діабетом другого типу. Ці ліки призначають як доповнення до дієти та фізичної активності пацієнтам, які раніше приймали метформін або ситагліптин у вигляді монотерапії, але не досягли контролю цукру в крові.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні



Читайте також:

Диабетикам больше не придется брать кровь из пальца для контроля глюкозы

Не придется брать кровь из пальца для контроля уровня глюкозы - ученые разработали пластырь, который измеряет уровень глюкозы каждые 10-15 минут

Безкоштовні ліки у 2024 році

За програмою «Доступні ліки» в Україні можна отримати більше 500 препаратів і медичних виробів безкоштовно або з частковою доплатою. В Національній службі здоров’я України розповіли, що у 2024-му програма реімбурсації працює так само, як і в минулому році

В Україну прийшла аномальна спека з Африки: як захистити свій організм?

Існують прості правила, що допоможуть зменшити навантаження на організм під час спеки. Слід пам’ятати, що найбільш вразливі у спекотні дні – люди з хронічними захворюваннями (насамперед сердечники та діабетики).

Ученые определили самый безопасный сахарозаменитель

Исследователи определили самый полезный сахарозаменитель, который не содержит калорий.

Ученые вырастили кровеносные сосуды человека в лаборатории

Выращенные в лаборатории человеческие сосуды - это настоящий прорыв в сфере медицины.

Как снизить сахар в крови в домашних условиях?

Держать сахар в норме и не допускать его повышения можно при помощи простых рецептов

Предложена новая классификация сахарного диабета

В новой классификации отходят от привычного обозначения диабета как 1-го и 2-го типов, разделив его типы на 5 подгрупп

Как сахар влияет на самочувствие?

Показателями того, что Вы едите слишком много сахара могут быть многие факторы

"Травля" на работе повышает риск возникновения диабета

В среднем на 46% психологический террор на рабочем месте увеличивает вероятность заболевания диабетом 2 типа.

Регулярный спорт защитит школьников от диабета – ученые

Ученые выяснили, почему регулярные занятия спортом в подростковом возрасте способствуют снижению риска развития сахарного диабета в зрелом возрасте.

О угрозе диабета подскажет поджелудочная

Предрасположенность к сахарному диабету 1 типа можно выявить по размеру поджелудочной железы. К такому выводу пришли американские ученые. Исследователи под руководством...

Люди, которые мало пьют, склонны к диабету

Если уровень сахара в крови значительно превышает норму, но еще не дотягивает до диабета, то это состояние называется переддиабет. И...

Связь между язвой желудка и диабетом

Ученые обнаружили, что бактерия, вызывающая язвенную болезнь, может быть также связана с развитием сахарного диабета 2-го типа. Речь идет о бактерии...

Причиной диабета может быть излишняя чистоплотность

Ученые назвали излишнюю чистоплотность фактором развития некоторых заболеваний. В частности, по мнению специалистов, рост количества детей, страдающих диабетом 1-го типа,...

В Україні зростає захворюваність на кір

Можливі ускладнення кору – пневмонія, отит, енцефаліт та інші серйозні проблеми. Іноді кір може стати причиною інвалідності і навіть смерті.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю