Чим небезпечний калію йодид і чому його пити не потрібно, якщо станеться теракт на Запорізькій АЕС?

Що повинно бути у аптечці на випадок радіаційного забруднення?

Чому не потрібно приймати йод при теракті на ЗАЕС?
Чому не потрібно приймати йод при теракті на ЗАЕС?
health.24
«На сьогодні немає причин вживати таблетовані препарати йоду чи його розчини. Безпідставне вживання пігулок йодиду калію загрожує вашому здоров’ю. Проковтування настоянки йоду, «Бетадину» або розчину «Люголя» може викликати серйозні опіки слизової та отруєння», – застерігають у Центрі громадського здоров’я.

Які побічні ефекти від йодиду калію?

  • шкірні висипи;
  • сухість у роті, втрата смаку, запалення слинних залоз, біль та набряк;
  • нудота, діарея;
  • серйозна алергія: лихоманка, болі у суглобах, набряки рук або ніг, горла чи язика, губ і всього обличчя, проблеми з ковтанням, задишка та хрипи;
  • збій у роботі серцево-судинної системи: тахікардія, порушення ритму серця тощо;
  • проблеми з нервовою системою: тремор рук, тремтіння тіла, збудження;
  • збільшення розмірів щитоподібної залози (зоб);
  • гіперфункція щитоподібної залози або, навпаки, зниження її функції (гіпотиреоз), що викликає зниження артеріального тиску та пульсу;
  • різке схуднення;
  • ризик смерті.

«Калій йодид корисний лише в окремих ситуаціях в конкретних дозах і для певних груп людей. Тож приймати його «про всяк випадок» – не можна! Він може серйозно зашкодити здоров’ю», – підкреслюють у МОЗ.

Коли приймають йодид калію?

У МОЗ кажуть, що йод при радіаційному викиді потрібно приймати лише тоді, коли про це сповістять органи влади. Без такої вказівки від ДСНС нічого самостійно приймати не можна!

Ще раз нагадаємо, що йод – це НЕ захист від радіації, це захист лише щитоподібної залози. Тобто головне, що треба зробити у випадку витоку радіації, це:

  • знаходитися в укритті чи у власному помешканні;
  • стежити за новинами і виконувати вказівки органів влади.

Чому йодна профілактика не потрібна?

Що таке йодид калію? Це сіль, що схожа на кухонну, а в аптеках купити йодид калію зазвичай можна у вигляді таблеток чи спиртового розчину.

Якщо вчасно прийняти калію йодид при витоку радіації, він заблокує роботу щитовидки – вона не буде поглинати радіоактивний йод.

Це зменшить ризики раку щитоподібної залози, але НЕ захистить від радіації увесь організм.

«Радіоактивний йод утворюється тільки за умови роботи енергоблока на [повній] потужності. Тобто тоді, коли енергоблок АЕС генерує електроенергію. Останній діючий енергоблок Запорізької АЕС було переведено в стан зупину у вересні 2022 року. А це означає, що енергоблоки ЗАЕС знаходяться в зупині щонайменше 9 місяців та не генерують електроенергію протягом цього часу. З моменту зупину енергоблоків ЗАЕС пройшло щонайменше 34 періоди напіврозпаду даного ізотопу йоду. Тобто його активність в останньому зупиненому реакторі на ЗАЕС зменшилася в мільярди разів порівняно з вереснем 2022 року», – пояснюють у Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки.

Це означає, що пити йод НЕ потрібно, бо немає загрози надходження до організму радіоактивного йоду.

Що повинно бути в аптечці на випадок теракту на ЗАЕС?

Відразу зазначимо, що ця інформація – лише для тих людей, котрі проживають у 50-кілометровій зоні навколо реакторів.

  1. Калію йодид (приймати – лише якщо про це буде офіційно повідомлено ДСНС або органами виконавчої влади). «Оптимально прийняти препарат після оповіщення за 6 і менше годин до надходження радіоактивної хмари, проте калію йодид залишається ефективним одночасно з надходженням «хмари» та через 6 годин після нього. Не рекомендуємо прийом препарату через 24 години після надходження хмари», – попереджають у МОЗ.
  2. Алюмінієво-антацидні сорбенти. Діюча речовина таких препаратів – гідроксид алюмінію. Такі сорбенти допомагають зв’язувати та виводити з організму радіонукліди.
  3. Альгінати. Діюча речовина – натрію альгінат. Ці препарати не дають шлунку всмоктувати небезпечні речовини.
  4. Респіратори чи маски. Таким чином можна фізично зменшити кількість небезпечних речовин, що здатні потрапити в організм під час дихання.

Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні



Читайте також:

Радіаційна аварія: як захиститись вдома, що їсти та пити, кому НЕ потрібно приймати йод

Ще рік тому люди на хвилі масової паніки і некоректно поданої інформації у ЗМІ почали масово скуповувати йод та усі препарати, що його містять. Багато хто почав приймати йод у високій концентрації профілактично, а це – небезпечно для здоров’я. Навіщо прий

Ядерний вибух: що робити

Ми неодноразово чули, що під час ядерного удару вижити неможливо. Але насправді це не так. Все залежить від того, наскільки далеко ви знаходитеся від епіцентру вибуху. Загинуть 90 % людей, які перебуватимуть у радіусі 800-1000 м від епіцентру.

Лікар Комаровський: як приймати йод при радіоактивному ураженні?

Щоб на 100 % захистити щитоподібну залозу від негативного впливу радіації, йод необхідно прийняти протягом 30 хвилин після офіційно підтвердженого ядерного вибуху.

Ядерний вибух: що відбувається з організмом і як вижити?

Якщо людина знаходиться на відстані 800-1000 м від епіцентру вибуху, ймовірність загинути сягає 90%. На відстані 3000-3500 м від епіцентру шанси вижити збільшуються до 50%.

Горе-предприниматели собирались продавать чернику из Чернобыльской зоны

Люди собрали 200 килограммов черники в Чернобыльской зоне и хотели ее продать. Радиационный фон этих ягод превышал норму почти в два раза

В Україні зростає захворюваність на кір

Можливі ускладнення кору – пневмонія, отит, енцефаліт та інші серйозні проблеми. Іноді кір може стати причиною інвалідності і навіть смерті.

Допомога в Україні: у Львові виконано операцію на мозку чотирирічному пацієнту з Північної Ірландії

Американський нейрохірург порекомендував звернутися до команди українських спеціалістів під керівництвом досвідченого нейрохірурга дитячої лікарні святого Миколая, Михайла Ловги

Цей вітамін знижує ризик смерті після 50 років

Якщо людина віком від 50 років вживає продукти, багаті на вітамін С, у неї повільніше втрачається м’язова маса (а її втрата – один з маркерів старіння організму). Коли є дефіцит вітаміну С, не лише м’язи швидше слабшають, а й з’являються інші проблеми зі

Після 40 років куріння жінка подолала рак легень завдяки новим методам лікування

Новий метод лікування раку легень змінив правила гри. Боротьба з раком легень

В деяких країнах алкогольні напої будуть мати попередження про рак

Ірландія вимагатиме їх, починаючи з 2026 року, і в інших країнах починаються спроби додати більш чітке маркування про ризики для здоров’я від вживання алкоголю.

У росії дітей з аутизмом будуть накачувати важким транквілізатором

За новими клінічними рекомендаціями МОЗ росії, знімати симптоми розладу у людей з аутизмом планують за допомогою застарілого важкого транквілізатора галоперидолу. Батьки дітей з розладами аутичного спектру та лікарі вже назвали цю рекомендацію небезпечною

У Києві діти отруїлися шоколадом з наркотиками

До Київської міської дитячої лікарні потрапили троє дітей зі столиці з ознаками інтоксикації. Усі вони їли шоколад, що, як виявилося, містив наркотичну речовину псилоцибін (він є у галюциногенних грибах).

У Японії – спалах захворювання, що вбиває третину хворих

З кожним днем у Японії фіксують все більше випадків небезпечної інфекції. Сьогодні вже більше 500 людей захворіли на «стрептококовий синдром токсичного шоку» (STSS), повідомляє The Guardian.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю