Радіаційна аварія: як захиститись вдома, що їсти та пити, кому НЕ потрібно приймати йод

Що робити при радіаційній небезпеці: поради МОЗ та лікарів.

Що робити при радіаційній аварії
Що робити при радіаційній аварії
Укрінформ

Одна з головних тем для обговорення сьогодні – можливий вибух на Запорізькій АЕС через знищення росіянами Каховського водосховища.

Держава закупила достатньо препарату для захисту у разі аварії на АЕС - Ляшко

Що робити, якщо станеться вибух на Запорізькій АЕС

У Міністерстві охорони здоров’я розробили алгоритм дій для населення України на випадок радіаційної аварії (якщо це станеться, про це повідомлять офіційні джерела інформації).

  1. Головне у разі викиду радіації – перебувати у приміщенні або, якщо ви на вулиці, негайно знайти якесь укриття (будівлю, де закриваються двері та вікна). Добре, якщо це буде підвал або середина будівлі. Радіоактивні частки осідають зовні на будинках, тому тримайтеся подалі від стін та даху.
  2. Якщо у вас є домашні тварини, тримайте їх біля себе, аби вони не знаходились на вулиці.
  3. Щілини на усіх вікнах та дверях в будинку заклейте. Вимкніть кондиціонери, обігрівачі, не користуйтеся вентиляційною системою.
  4. Перебуваючи у приміщенні, обережно зніміть з себе увесь одяг, старайтеся його не струшувати. Покладіть одяг у пакет чи герметичний контейнер і заховайте подалі від інших людей чи тварин.
  5. Якщо у вас є така можливість, прийміть душ з милом. Обов’язково помийте голову шампунем, але не використовуйте кондиціонери чи бальзами для волосся – вони «закріплюють» радіаційні частки. Якщо повноцінно помитися немає можливості, промийте лише відкриті ділянки тіла або витріть їх вологими серветками. Особливу увагу приділіть очам, вухам, бровам та віям.
  6. Одягніть чистий одяг з шафи.
  7. Далі уважно стежте за новинами. Якщо у вас зникло світло, увімкніть радіо (запасіться батарейками для нього). Зберіть усі свої документи – це важливо у разі евакуації.
  8. Для пиття та приготування їжі не можна використовувати воду з централізованого водопостачання та колодязів. Лише для миття тіла або предметів, які не контактують з їжею. Важливо, що кип’ятіння не знезаражує воду від радіоактивних речовин.
  9. Їсти можна лише ті продукти, що були герметично запаковані. Це магазинні консерви або та консервація, що знаходиться у банках. Окрім того, їсти можна все, що у вас перебувало в холодильнику чи морозильній камері.
  10. Перед відкриттям консерви чи банки обов’язково протріть тару вологим рушником, який потім покладіть у пакет і добре зав’яжіть, а тоді – заховайте подалі.

Йод при радіації: як і кому приймати

По-перше, у вашій аптечці повинні бути ліки, які ви приймаєте на постійній основі (при гіпертонії, серцево-судинних захворюваннях, цукровому діабеті тощо).

Ще рік тому люди на хвилі масової паніки і некоректно поданої інформації у ЗМІ почали масово скуповувати йод та усі препарати, що його містять. Багато хто почав приймати йод у високій концентрації профілактично, а це – небезпечно для здоров’я. Навіщо приймати йод при радіації?

«У разі аварії на ядерних установках атомної станції відбувається викид радіоізотопного йоду («поганого йоду»), який дуже швидко і легко поглинається щитоподібною залозою, особливо у дітей, тим самим може спричинити її захворювання. Єдиним препаратом, що здатний зменшити вплив радіоактивного йоду на щитоподібну залозу, є калію йодид. Після його прийому відбувається блокування щитоподібної залози, і радіоізотопи вже не мають місця, щоб накопичитися», – прокоментувала UNN сімейний лікар Ольга Сахарчук.

ВАЖЛИВО! Профілактика йодом при радіаційній небезпеці (коли викид радіації вже стався) проводиться ЛИШЕ для дітей та людей до 40 років. Йод може бути показаний для людей після 40 років, лише якщо вони перебувають близько до епіцентру зараження (про таку профілактику сповістять органи влади). Людям старше 40 років приймати йодид калію не можна, бо з віком щитовидна залоза перестає поглинати радіоактивний йод.

До речі, таблетки калію йодиду, необхідні для прийому при радіаційному забрудненні, в аптеках ви не знайдете, адже це спеціальний препарат, який заздалегідь закуплений для тих регіонів, де радіаційна небезпека найбільша. Приймати калію йодид треба лише після того, як органи влади сповістять про радіаційне забруднення. Від променевої хвороби калію йодид не захищає, він лише допоможе щитоподібній залозі не накопичити радіоактивний йод.

«Тимчасова блокада функції щитоподібної залози та одноразове введення йодовмісних препаратів практично не позначається на стані здоров’я дітей та дорослих. Але якщо приймати такі препарати протягом тривалого часу і у неправильному дозуванні, підвищується ризик зниження функції щитоподібної залози. Тому йодид калію приймається лише один раз. Усі інші йодовмісні препарати, наприклад, розчин йоду, розчин люголю, не призначаються, адже вони не можуть всмоктуватися і накопичуватися в щитоподібній залозі. А отже, не захистять її. Натомість можна отримати хімічні опіки ротової порожнини чи стравоходу. Те саме стосується і «йодних сіток» Людям, у яких видалена щитоподібна залоза, приймати калію йодид не потрібно. Також це стосується і людей з аутоімунним тиреоїдитом, тиреотоксикозом гіпотиреозом», – додала у коментарі UNN Ольга Сахарчук.

Дозування йоду при радіації

При радіаційній аварії лікарі рекомендують такі дозування йоду:

  • діти до 1 місяця – 16 мг;
  • діти від 1 місяця до 3 років – 32 мг;
  • діти від 3 до 12 років – 62,5 мг;
  • підлітки 13-18 років, а також вагітні, жінки, що годують грудьми – 125 мг;
  • дорослі до 40 років – теж 125 мг.

До речі, не плутайте мг (міліграми) з мкг (мікрограмами).

Факти про йод при радіації

  1. Йод не захищає від радіації – він захистить лише щитоподібну залозу від накопичення нею небезпечного радіоактивного йоду. Йод не захищає від опромінення і негативного впливу радіації на інші органи.
  2. Йодована сіль не підходить для захисту щитоподібної залози від радіації, оскільки кількість йоду там мізерна.
  3. Просто для профілактики приймати йодид калію небезпечно – наша ендокринна система занадто крихка, тому стрибки гормонів можуть бути фатальними для здоров’я. Це просто невиправданий ризик.

Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні



Читайте також:

Чим небезпечний калію йодид і чому його пити не потрібно, якщо станеться теракт на Запорізькій АЕС?

У МОЗ кажуть, що йод при радіаційному викиді потрібно приймати лише тоді, коли про це сповістять органи влади. Без такої вказівки від ДСНС нічого самостійно приймати не можна!

Ядерний вибух: що робити

Ми неодноразово чули, що під час ядерного удару вижити неможливо. Але насправді це не так. Все залежить від того, наскільки далеко ви знаходитеся від епіцентру вибуху. Загинуть 90 % людей, які перебуватимуть у радіусі 800-1000 м від епіцентру.

Лікар Комаровський: як приймати йод при радіоактивному ураженні?

Щоб на 100 % захистити щитоподібну залозу від негативного впливу радіації, йод необхідно прийняти протягом 30 хвилин після офіційно підтвердженого ядерного вибуху.

Ядерний вибух: що відбувається з організмом і як вижити?

Якщо людина знаходиться на відстані 800-1000 м від епіцентру вибуху, ймовірність загинути сягає 90%. На відстані 3000-3500 м від епіцентру шанси вижити збільшуються до 50%.

Горе-предприниматели собирались продавать чернику из Чернобыльской зоны

Люди собрали 200 килограммов черники в Чернобыльской зоне и хотели ее продать. Радиационный фон этих ягод превышал норму почти в два раза

В Україні зростає захворюваність на кір

Можливі ускладнення кору – пневмонія, отит, енцефаліт та інші серйозні проблеми. Іноді кір може стати причиною інвалідності і навіть смерті.

Допомога в Україні: у Львові виконано операцію на мозку чотирирічному пацієнту з Північної Ірландії

Американський нейрохірург порекомендував звернутися до команди українських спеціалістів під керівництвом досвідченого нейрохірурга дитячої лікарні святого Миколая, Михайла Ловги

Цей вітамін знижує ризик смерті після 50 років

Якщо людина віком від 50 років вживає продукти, багаті на вітамін С, у неї повільніше втрачається м’язова маса (а її втрата – один з маркерів старіння організму). Коли є дефіцит вітаміну С, не лише м’язи швидше слабшають, а й з’являються інші проблеми зі

Після 40 років куріння жінка подолала рак легень завдяки новим методам лікування

Новий метод лікування раку легень змінив правила гри. Боротьба з раком легень

В деяких країнах алкогольні напої будуть мати попередження про рак

Ірландія вимагатиме їх, починаючи з 2026 року, і в інших країнах починаються спроби додати більш чітке маркування про ризики для здоров’я від вживання алкоголю.

У росії дітей з аутизмом будуть накачувати важким транквілізатором

За новими клінічними рекомендаціями МОЗ росії, знімати симптоми розладу у людей з аутизмом планують за допомогою застарілого важкого транквілізатора галоперидолу. Батьки дітей з розладами аутичного спектру та лікарі вже назвали цю рекомендацію небезпечною

У Києві діти отруїлися шоколадом з наркотиками

До Київської міської дитячої лікарні потрапили троє дітей зі столиці з ознаками інтоксикації. Усі вони їли шоколад, що, як виявилося, містив наркотичну речовину псилоцибін (він є у галюциногенних грибах).

У Японії – спалах захворювання, що вбиває третину хворих

З кожним днем у Японії фіксують все більше випадків небезпечної інфекції. Сьогодні вже більше 500 людей захворіли на «стрептококовий синдром токсичного шоку» (STSS), повідомляє The Guardian.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю