Як не допустити загострення гастриту?
Гастроентеролог розповіла, як проявляється гастрит і як уникнути загострення хвороби.
Деякі хронічні захворювання загострюються саме навесні-влітку, часто саме в цей час люди скаржаться й на гастрити (запалення слизової шлунка). Гастроентеролог Елеонора Саркісова розповіла «Фактам ICTV», що робити, аби не гастрит вкотре не нагадав про себе.
«Даремно люди звинувачують весну в загостренні свого гастриту, – каже лікар. – Вона не винувата. Головними причинами загострення захворювання є порушення дієти самими пацієнтами або порушення режиму харчування».
Окрім того, гастрит часто загострюється на фоні стресу.
Симптоми гастриту
Серед головних симптомів гастрит такі:
- біль або дискомфорт у верхній частині живота;
- відчуття важкості чи дискомфорту в шлунку, особливо після прийому їжі;
- виразки (іноді на фоні гастриту на слизовій шлунка можуть утворюватися виразки);
- втрата апетиту через біль і дискомфорт в животі;
- розлад роботи шлунково-кишкового тракту (наприклад, здуття, відрижка, нудота чи блювання);
- блювання з кров’ю (таке буває у важких випадках гастриту).
Не залишайте без уваги подібну симптоматику і не займайтеся самолікуванням – обов’язково зверніться до лікаря, щоб попередити ускладнення. Що стосується народних методів лікування гастриту, вони можливі, але лише після консультації з гастроентерологом.

Які продукти викликають печію?
Як не допустити загострення гастриту
Пацієнти, у яких є хронічний гастрит, чудово знають, що основне правило не допустити загострення гастриту – це дієта. Якщо, наприклад, ви готуєте першу страву, відмовтеся від м’ясних бульйонів: відварили м'ясо – бульйон злили і далі варите суп на воді. Овочі не смажимо – лише запікаємо, варимо чи тушкуємо. Хочеться молочних продуктів – обираємо нежирні. Ну і, звичайно, потрібно прибрати з раціону гостре, кисле, копчене, смажене і жирне. Жодних газованих напоїв, що подразнюють слизову шлунка (це стосується і мінеральної води).
Не забуваємо про режим харчування – їсти потрібно чотири-п’ять разів на день невеличкими порціями (прийоми їжі пропускати не можна). Бо якщо до шлунка вчасно не потрапляє їжа, він все одно виробляє шлункову кислоту, яка подразнює слизову. Якщо у вас хронічний гастрит і ви кілька днів не дотримуватиметеся цих правил, загострення гастриту неминуче.
Коментарі