Перелік захворювань, з якими НЕ беруть до армії

Список хвороб, з якими не можуть мобілізувати до армії.

Медкомісія у воєнкоматі
Медкомісія у воєнкоматі
Фото з відкритих джерел

Коли в країні діє воєнний стан (навіть при загальній мобілізації), осіб, що мають деякі захворювання, не мають права призвати на службу. Чоловіків та жінок з цими хворобами тимчасово чи постійно звільняють від військової служби як у мирний час, так і протягом дії воєнного стану. Що це за хвороби?

Кожен призовник обов’язково проходить медичну комісію у складі таких лікарів: терапевт, хірург, стоматолог, дерматолог, невропатолог, офтальмолог, оториноларинголог, психіатр. За потреби можливий огляд лікарів й інших спеціальностей. Медична комісія може визнати особу тимчасово або ж повністю непридатною до служби.

Список захворювань, через які не візьмуть до армії у мирний час, значно ширший, ніж той, через які не мобілізують у воєнний час.

Захворювання органів зору

Повністю непридатними до військової служби вважаються особи, у яких:

  • виражені анатомічні вади положення повік, кон’юнктиви, орбіти з серйозним порушенням функцій руху та зору на обох очах;
  • різко виражені хвороби склери, рогівки (помутніння і рубці), циліарного тіла, райдужної оболонки, кришталика (всі види катаракти), судинної оболонки, що викликають прогресуюче зниження зору. Захворювання очного яблука та скловидного тіла, неврит зорового нерва та інші його ураження;
  • відшарування або розрив сітківки на обох очах;
  • всі форми глаукоми будь-якої стадії на обох очах;
  • параліч рухових м’язів ока на фоні диплопії;
  • короткозорість або далекозорість будь-якого ока в одному із меридіанів понад 12,0 дптр або астигматизм будь-якого виду з різницею рефракції у двох головних меридіанах понад 6,0 дптр;
  • гострота зору одного ока нижче 0,1 або його сліпота;
  • відсутність очного яблука за гостроти зору другого ока 0,3 і нижче або гострота зору обох очей 0,2 і нижче.

Що таке астигматизм?

Захворювання органів слуху

Не мобілізують осіб, у яких діагностована повна, стійка глухота на обидва вуха, а також глухонімота з вираженими вестибулярно-вегетативними порушеннями на фоні хвороби Меньєра. У мирний час особи з проблемами слуху є непридатними до служби, а у воєнний час – обмежено придатними.

Чому виникає шум у вухах?

Інфекційні та паразитарні захворювання

Не підлягають мобілізації у мирний час особи, що мають кишкові інфекційні хвороби, бактеріальні зоонози, вірусні інфекційні хвороби центральної нервової системи, вірусні геморагічні гарячки, вірусні інфекційні хвороби з ушкодженням шкіри та слизових оболонок, гельмінтози, педикульоз та наслідки інфекційних та паразитарних хвороб.

У воєнний час такі люди є обмежено придатними.

Виключають з військового обліку осіб з прогресивним активним туберкульозом, що супроводжується розпадом легеневої тканини. Люди з туберкульозом без виділення мікобактерій і без розпаду легеневої тканини, люди з клінічно вилікуваним туберкульозом є непридатними до служби у мирний час, але частково придатними – у воєнний.

Кишкова інфекція у дитини: симптоми та лікування

Психічні та поведінкові розлади

Список психічних порушень, особи з якими виключаються з військового обліку:

  • яскраво виражені стійкі розлади психіки;
  • проблеми з психікою та поведінкою на фоні вживання наркотичних речовин або алкоголю з синдромом залежності, коли є різкі й стійкі розлади психіки;
  • шизотипові, маячні розлади, шизофренія, афективні напади, які часто повторюються;
  • невротичні розлади з різкими, стійкими хворобливими проявами;
  • розлади поведінки з різкою вираженістю, схильність до патологічних чи декомпенсаційних тривалих реакцій;
  • глибока розумова відсталість.

Подібні психічні розлади – причина військової непридатності у мирний час, а у воєнний придатність такої особи оцінюється медичною комісією.

10 простих способів позбавитись депресії

Доброякісні та злоякісні новоутворення

  • особи, у яких діагностовано невиліковне онкологічне захворювання, не призиваються до армії;
  • обмежено придатними у воєнний час вважаються особи, у яких є онкологічне захворювання в анамнезі або у стійкій ремісії, а також якщо хвороба прогресує повільно;
  • до ЗСУ не мобілізують осіб, у яких діагностовані доброякісні новоутворення, які викликають тяжкі порушення роботи організму;
  • тимчасово непридатними під час війни є ті, хто проходив променеву терапію або хірургічне лікування.

Захворювання крові та органів кровотворення

Непридатними до служби є особи, у яких виявлена анемія, що провокує серйозні порушення роботи організму, а також проблеми зі згортанням крові, геморагічні стани, інші хвороби крові, що порушують роботу імунної системи.

10 ознак недостатності заліза

Ендокринні захворювання

Обмежено придатними до військової служби вважаються люди, у яких виявлені патології ендокринної системи, на фоні яких є розлади харчування або проблеми з обміном речовин.

Висновок медичної комісії залежить від тяжкості захворювання.

Захворювання нервової системи

  • запальні хвороби ЦНС, що прогресують і провокують значні порушення функцій організму (енцефаліт, менінгіт, мієліт, енцефаломієліт, внутрішньохребтовий або внутрішньочерепний абсцес тощо);
  • системні атрофії, що прогресують та провокують порушення роботи організму, хвороба Паркінсона, церебральний параліч, розсіяний склероз, усі дистонії (окрім вегетосудинної);
  • захворювання периферичної нервової системи, що швидко прогресують і викликають серйозні порушення роботи організму;
  • епілепсія, якщо фіксуються часті напади або серйозні психічні розлади.

10 правил допомоги при епілептичному нападі

Хвороби системи кровообігу

Виключаються з військового обліку особи, яким діагностовано:

  • серцеву недостатність II-Б-III стадії у випадку некоронарногенних хворобах серця,
  • серцеву недостатність II-Б - III стадії у випадку ішемічних хвороб серця,
  • гіпертонічну хворобу III стадії,
  • цереброваскулярні захворювання (інфаркт головного мозку чи інсульт) зі значними порушеннями функцій;
  • захворювання артерій, артеріол та капілярів, вен, лімфатичних вузлів (атеросклерози, тромбози, варикози тощо) зі значними порушеннями кровообігу та функцій.

Гіпертонічний криз: симптоми, причини, лікування

Захворювання органів дихання

Виключеними з військового обліку можуть бути особи з тяжкою персистаційною бронхіальною астмою, а також ті, хто має хронічні захворювання нижніх дихальних шляхів та легенів, що викликає виражені порушення зовнішнього дихання.

Від служби звільняються особи, що страждають хронічною формою бронхіту та пневмонії, ХОЗЛ, емфіземою та бронхоектатичною хворобою, пневмоконіозом, хронічними пневмонітами, ідіопатичною фіброзною формою альвеоліту, легеневим альвеолярним протеїнозом, гемосидерозом, будь-якими хронічними гнійними та некротичними хворобами плеври.

7 симптомів небезпечних проблем з легенями

Захворювання органів травлення

З військового обліку знімаються особи, що мають такі захворювання:

  • щелепно-лицьові аномалії (крім вроджених), включаючи аномалії прикусу, коли значно порушені дихальна, нюхова, жувальна, ковтальна та мовна функції;
  • захворювання стравохода, шлунка та дванадцятипалої кишки, апендикса, кишківника та очеревини зі значними порушеннями функцій;
  • виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки зі значними порушеннями функцій;
  • хвороби печінки зі значними порушеннями функцій;
  • різноманітні грижі зі значними порушеннями функцій.

Довічно звільняються від військової служби особи, у яких діагностовано виразкову хворобу шлунку або дванадцятипалої кишки, езофагіт, гастрит, гастродуоденіт, гастроезофагеальну рефлюксну хворобу, хворобу Крона, виразковий коліт, кишкову непрохідність, паралітичний ілеус, інвагінацією, дивертикульоз товстої кишки, синдром роздратованого кишківника, спайкову хворобу, захворюваннями печінки, що супроводжуються серйозним порушенням у роботі цього органа.

Чим лікувати гастрит: найкращі препарати

Захворювання, що передаються статевим шляхом

У мирний час від військової служби звільняються особи з вродженою або набутою формою сифілісу. Але у воєнний час придатність до служби таких призовників визначається в індивідуальному порядку. Особи, у яких виявлені трихомонадна, гонококова інфекції, а також інші ЗПСШ, до служби не допускаються, але лише до моменту одужання.

ВІЛ-хворі

Особа звільняється від служби у мирний та воєнний час, якщо у неї на фоні ВІЛ розвиваються інфекційні та паразитарні інфекції, є злоякісні пухлинні процеси або інші уточнені ускладнення. Обмежено придатними до військової служби вважаються безсимптомні носії вірусу імунодефіциту.

Хвороби шкіри та підшкірної клітковини

Знімаються з військового обліку особи з дифузним нейродермітом (атопічним дерматитом) з поширеною ліхеніфікацією шкірного покриву, пухирчаткою звичайною, герпетиформним дерматитом. Інші захворювання шкіри звільняють особу від військової служби або роблять її тимчасово непридатною лише у мирний час.

Різновиди екземи (ФОТО)

Хвороби кісток та м’язів

Непридатними до служби вважаються особи, що хворіють на важку форму артриту, артрозу, ревматоїдного васкуліту, захворювання Стілла, синдром Фелті, псоріатичну або ентеропатичну артропатію, ревматоїдний бурсит, подагру, вузликовий поліартрит, хворобу Бехчета, кристалічну артропатію, а також хвороби, що серйозно порушують роботу ураженого органу.

Мобілізації не підлягають люди, що мають:

  • яскраво виражену деформацію пальців кисті, стоп, а також їхні дефекти;
  • серйозну форму плоскостопості;
  • фібробластичні патології з порушенням рухової активності.

Не мобілізують осіб після ампутації кінцівки, а також тих, хто має тяжкі захворювання хребта.

Подагра: що це і як лікувати?

Захворювання та патології сечостатевої системи

Не можуть призвати на службу осіб, що мають тяжкий нефротичний синдром, хронічний інтерстиціальний нефрит, гострий пієліт, пієлонефрит, тубулоінтерстиціальний нефрит, хронічний первинний пієлонефрит, нефропатії, ниркову недостатність, гідронефроз, піонефир. Обмежено придатною вважається особа, у якої перераховані захворювання не викликають серйозних порушень у роботі організму (медкомісія виносить рішення індивідуально).

Військову службу не проходять особи з вродженими вадами розвитку, хромосомними порушеннями та деформаціями, травмами, отруєннями та деякими іншими наслідками дії зовнішніх факторів, якщо це спричинило серйозні порушення в роботі організму.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні



Читайте також:

Чадний газ: як уберегтися від отруєння?

Симптоматика та ступінь отруєння чадним газом залежить від того, наскільки довго людина вдихала чадний газ і якою була його концентрація у повітрі. Якщо навіть у повітрі була незначна кількість чадного газу, але людина вдихала його довгий час, можливі сер

Ядерний вибух: що робити

Ми неодноразово чули, що під час ядерного удару вижити неможливо. Але насправді це не так. Все залежить від того, наскільки далеко ви знаходитеся від епіцентру вибуху. Загинуть 90 % людей, які перебуватимуть у радіусі 800-1000 м від епіцентру.

Як викликати швидку, якщо немає зв’язку

Викликати швидку без інтернету і зв’язку можна, якщо поряд з вами є адміністративні будівлі (пожежно-рятувальна частина, відділ поліції, пошти, органів місцевого самоврядування тощо). Там точно є стаціонарні телефони або радіозв’язок.

МОЗ України заборонило 35 лікарських препаратів. Які саме?

У МОЗ запевнили: в Україні достатньо хороших аналогів таких заборонених ліків, тому люди в повному обсязі отримуватимуть звичне лікування.

Лікар Комаровський: як приймати йод при радіоактивному ураженні?

Щоб на 100 % захистити щитоподібну залозу від негативного впливу радіації, йод необхідно прийняти протягом 30 хвилин після офіційно підтвердженого ядерного вибуху.

До яких лікарів можна потрапити без направлення і як відновити медичні документи?

Міністерство охорони здоров’я опублікувало список спеціалістів, до яких можна записуватися напряму, без направлення. Особи, що переїхали через війну, можуть відновити будь-яку медичну документацію незалежно від того, де вони зареєстровані.

Ядерний вибух: що відбувається з організмом і як вижити?

Якщо людина знаходиться на відстані 800-1000 м від епіцентру вибуху, ймовірність загинути сягає 90%. На відстані 3000-3500 м від епіцентру шанси вижити збільшуються до 50%.

МОЗ пересматривает медицинские противопоказания для водителей

МОЗ пересматривает перечень медицинских противопоказаний для управления транспортом, чтобы прировнять к европейским стандартам

В Україні зростає захворюваність на кір

Можливі ускладнення кору – пневмонія, отит, енцефаліт та інші серйозні проблеми. Іноді кір може стати причиною інвалідності і навіть смерті.

Допомога в Україні: у Львові виконано операцію на мозку чотирирічному пацієнту з Північної Ірландії

Американський нейрохірург порекомендував звернутися до команди українських спеціалістів під керівництвом досвідченого нейрохірурга дитячої лікарні святого Миколая, Михайла Ловги

Цей вітамін знижує ризик смерті після 50 років

Якщо людина віком від 50 років вживає продукти, багаті на вітамін С, у неї повільніше втрачається м’язова маса (а її втрата – один з маркерів старіння організму). Коли є дефіцит вітаміну С, не лише м’язи швидше слабшають, а й з’являються інші проблеми зі
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю