Як купити антибіотики: нові правила

З 1 серпня антибіотики можна буде купувати лише за електронним рецептом: як це працює?

Що потрібно знати про електронні рецепти на антибіотики?
Що потрібно знати про електронні рецепти на антибіотики?
Фото з відкритих джерел

З 1 серпня усі рецептурні препарати можна буде купувати за електронним рецептом. Перший етап – антибіотики, далі електронний рецепт потрібен буде для психотропних препаратів, до кінця року – й на решту рецептурних ліків.

Антибіотики за рецептом з 1 серпня

Офіційно антибіотики й до цього вважалися рецептурними препаратами, хоча далеко не в усіх аптеках вимагали на них рецепт від лікаря (звичайно, це ж суттєвий заробіток). Багато хто займається самолікуванням і сам собі призначає антибіотики, навіть коли вони не потрібні. За статистикою МОЗ, майже половина українців купує такі препарати без призначення лікаря. Тепер же для купівлі антибіотика потрібен буде не паперовий, а електронний рецепт.

Електронний рецепт на антибіотик: як це працює?

Призначати препарат і виписувати на нього рецепт повинен буде ваш сімейний лікар чи вузький спеціаліст. Наприклад, ЛОР чи педіатр після лабораторних досліджень. Який алгоритм дій?

  1. Щоб отримати рецепт на антибіотик, вам не потрібна декларація з сімейним лікарем. До того ж такий рецепт ви маєте право отримати як в державній, так і у приватній медустанові. Єдина умова – щоб приватна клініка була «підключеною» до Електронної системи охорони здоров’я.
  2. Пацієнт, аби отримати рецепт на антибіотик або будь-який інший препарат, так само повинен бути зареєстрованим у Електронній системі охорони здоров’я. Якщо такої реєстрації досі немає, укладіть декларацію з сімейним лікарем або попросіть вас зареєструвати іншого лікаря, до якого ви потрапили на прийом.
  3. Лікар має право виписати рецепт на антибіотики лише після лабораторних аналізів, що підтверджують бактеріальну інфекцію (це стосується як амбулаторного, так і стаціонарного лікування). Окрім лабораторного підтвердження бактеріальної інфекції, необхідно зробити аналіз на чутливість до антибіотика – це допоможе підібрати препарат, який точно впорається з інфекцією.

Найкращі препарати від безсоння без рецепта


Як виглядає електронний рецепт на антибіотик?

У рецепті на антибіотик вказано не назву препарату, а діючу речовину (тобто пацієнт сам може обрати торгову марку, враховуючи свій бюджет).

Також лікар вказує лікарську форму препарату (таблетки, порошок, суспензія, краплі тощо), тривалість лікування і дозування. Рецепт обов’язково повинен містити печатку і підпис лікаря – без цього документ буде недійсним.

В амбулаторній карті пацієнта повинен бути письмово обґрунтований прийом антибіотика. У Центрі громадського здоров’я України пояснили, що саме повинно бути вказано:

  • діагноз (якщо це профілактичне призначення, необхідно вказати причину);
  • міжнародна патентована назва діючої речовини (якщо у складі препарату кілька назв, вони перераховуються через «/»);
  • одиниця виміру та разова доза препарату. Якщо прийом препарату – за інструкцією, лікар робить запис: «За схемою». Якщо дозування препарату протягом лікування змінюється, це теж потрібно вказати в рецепті;
  • також в рецепті вказується кратність прийому препарату на добу;
  • зазначається спосіб введення препарату (наприклад, ампули для внутрішньовенного використання);
  • дата початку і закінчення лікування;
  • у рецепті на антибіотики вказуються результати аналізів, що підтверджують діагноз (експрес-тести включно).

Чи потрібен смартфон для електронного рецепта?

Ні, підійде будь-який телефон. Пацієнт отримує паперову довідку з номером електронного рецепта – фармацевт в аптеці за цим номером знайде усю необхідну інформацію.

У вас ковід? Ви можете відкрити електронний лікарняний без візиту до лікаря

Паперові рецепти зникнуть?

Звичний паперовий і електронний рецепти будуть однаково дійсними протягом перехідного періоду – до 1 січня 2023 року. До цього часу усі медзаклади та аптеки повинні зареєструватися в Електронній системі охорони здоров’я.

До речі, за словами Михайла Радуцького, голови парламентського комітету з питань здоров’я нації, запровадження електронного рецепта поки що відкладається у медустановах, розташованих на лінії фронту, у зоні бойових дій та на тимчасово окупованих територіях України. Як і раніше, там будуть виписуватися паперові рецепти на антибіотики. Окрім того, в аптеках вищезазначених територій України антибіотики можна продавати й без рецепта протягом дії військового стану.

Чи можуть переселенці отримати рецепт?

У МОЗ пояснили, що тимчасово переміщені особи мають право звернутися до лікаря за місцем перебування. Головне – бути зареєстрованим у ЕСОЗ. Якщо пацієнт не зареєстрований у системі, він без проблем може зробити це у свого нового сімейного лікаря чи вузькопрофільного спеціаліста за місцем теперішнього проживання.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні



Читайте також:

Купити рецептурні ліки з 1 квітня можна буде за е-рецептом: що це означає для пацієнта?

З 1 квітня в аптеках продаватимуть виключно за рецептом антибіотики, ліки від гіпертонії, від серцевих хвороб та для розрідження крові, протикашльові, знеболювальні, антидепресанти, протизаплідні та гормональні препарати, а також деякі вітаміни.

Какие процедуры не нужны при легкой форме коронавируса

Пульмонолог рассказала, что КТ и антибиотики при легкой форме коронавируса - бессмысленны и опасны

Смертельно опасный антибиотик

Применение этого антибиотика чревато серьезными проблемами с сердечно-сосудистой системой, а также может стать причиной нарушений функций соединительной ткани (в том числе...

Новый тип пневмонии оказался сильнее лекарств!

Новый штамм пневмонии, устойчивый к мощным антибиотикам, был обнаружен у одного из жителей США

Это эфирное масло может заменить антибиотики в борьбе с инфекциями

Исследователи использовали антибактериальные свойства масла чайного дерева для создания покрытия, которое препятствует бактериям на медицинских устройствах

Комаровский рассказал о популярном антибиотике, который очень опасен

Педиатр Евгений Комаровский настаивает, что популярный в Украине антибиотик «Левомицетин» - опасен для здоровья

Названы виды антибиотиков, опасные для беременных

Выявлены два вида антибиотиков, которые нельзя принимать беременным, поскольку они увеличивают риск развития врожденных дефектов у плода

Цей вітамін знижує ризик смерті після 50 років

Якщо людина віком від 50 років вживає продукти, багаті на вітамін С, у неї повільніше втрачається м’язова маса (а її втрата – один з маркерів старіння організму). Коли є дефіцит вітаміну С, не лише м’язи швидше слабшають, а й з’являються інші проблеми зі
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю