Купити рецептурні ліки з 1 квітня можна буде за е-рецептом: що це означає для пацієнта?

Які ліки продаватимуть за е-рецептом і як його отримати.

Електронний рецепт з 1 квітня на рецептурні препарати
Електронний рецепт з 1 квітня на рецептурні препарати
Фото из открытых источников

З 1 квітня в аптеках продаватимуть виключно за рецептом антибіотики, ліки від гіпертонії, від серцевих хвороб та для розрідження крові, протикашльові, знеболювальні, антидепресанти, протизаплідні та гормональні препарати, а також деякі вітаміни.

Що зміниться для пацієнтів, що приймають рецептурні препарати?

За наказом МОЗ, з квітня усі рецептурні ліки у аптеках відпускатимуться за електронним рецептом. Це пов’язано з тим, що у законодавстві відбуваються зміни, що відповідають директивам Європейського союзу. Важливо зазначити, що паперовий рецепт теж буде дійсний, тобто у пацієнта буде вибір: звичний варіант на папері або електронний рецепт. Продаж ліків за рецептом важливий, аби виключити небезпеку самолікування.

Е-рецепт – це зручно, також лікар може виписати препарат на курс до трьох місяців (згідно з нормою відпуску ліків). Тому якщо ви зазвичай вільно купували препарати без рецепта, обов’язково перечитайте інструкцію – якщо це все-таки рецептурний засіб, заздалегідь зверніться до свого сімейного лікаря, аби він виписав вам е-рецепт.

На які ліки потрібен е-рецепт?

За е-рецептом у аптеках продаватимуть препарати, що зареєстровані в Україні, купуються за власні кошти пацієнта і мають помітку у інструкції «за рецептом». До списку рецептурних препаратів належать:

  • антибіотики;
  • антидепресанти;
  • нейролептики;
  • релаксанти;
  • протисудомні засоби;
  • заспокійливі;
  • антигістамінні засоби;
  • знеболювальні (деякі види);
  • гормональні препарати (серед яких – і протизаплідні);
  • ліки від гіпертонії та при хворобах серця;
  • ліки для розрідження крові;
  • стероїдні препарати;
  • антигельмінтні (деякі види);
  • вітаміни (деякі види);
  • препарати від кашлю.

Повний список ліків, які пацієнт зможе купувати за е-рецептом, з’явиться пізніше.

Які ліки вже сьогодні продають за е-рецептом?

З 1 листопада 2022 року за електронним рецептом можна було купувати інсулін та наркотичні (психотропні) препарати.

До цього, з 1 серпня 2022-го, за електронним рецептом почали відпускати антибіотики. Багато хто вже чув про таку всесвітню небезпеку, як антибіотикорезистентність, тобто стійкість бактерій до препаратів. У цивілізованих країнах купити антибіотик без рецепта просто неможливо. Важливо зазначити, що рецепт на антибіотики не потрібен, якщо ви волонтер і купуєте ліки для наших воїнів ЗСУ.

«Йдеться про закупівлю лікарських рецептурних препаратів для потреб фронту та воєнного часу. Для цього має бути запит, що необхідні визначені препарати в певній кількості. Такі препарати дозволяється купувати без рецепта лікаря у дистриб’юторів» – пояснила Марія Карчевич, заступниця міністра охорони здоров’я.

Як отримати електронний рецепт?

Е-рецепт ви можете отримати у свого сімейного лікаря, з яким підписали декларацію, або у педіатра (для дітей). Окрім того, рецепт може виписати будь-який лікар, що «веде» пацієнта: терапевт, кардіолог, хірург, онколог тощо. Але навіть якщо ви не маєте підписаної декларації, лікар все одно випише вам е-рецепт, єдина умова – ви повинні бути зареєстровані у Електронній системі охорони здоров’я (цю реєстрацію здійснює лікар). Також якщо ви – внутрішньо переміщена особа, то можете звернутися до будь-якого сімейного лікаря (або лікаря вторинної ланки), навіть якщо договір з ним не укладений. Лікар встановлює діагноз, перевіряє у електронній системі, чи актуальний номер вашого телефону, і виписує рецепт.

На ваш телефон у вигляді смс-повідомлення приходять спеціальні коди: на рецепт і на підтвердження для отримання препарату в аптеці. Далі ви повинні знайти найближчу до вас аптеку, що є учасницею програми «Доступні ліки», продиктувати провізору чотиризначний код рецепта і отримати їх безкоштовно або з невеликою доплатою (якщо виписаний вам препарат є у списку «Доступних ліків»). Нагадаємо, що завдяки державній програмі «Доступні ліки» кожен пацієнт має право на безкоштовні (або з частковою оплатою) препарати з трьох груп: для лікування астми, діабету другого типу та серцево-судинних хвороб.

Що можна буде купити в аптеці без рецепта?

МОЗ не розширює список рецептурних препаратів і не робить усі ліки рецептурними. Просто усі рецептурні ліки, які й раніше продавалися за паперовим рецептом, тепер можна буде придбати й за електронним. Маючи е-рецепт, пацієнт зможе купити за ним ліки протягом 30 днів або 10 днів (якщо це психотропний/наркотичний препарат). До речі, замість пацієнта препарат за е-рецептом мають змогу придбати його родичі, представники, друзі, сусіди чи соціальний працівник. Але для цього вони повинні мати документ, що посвідчує особу.

Також у пацієнта є можливість отримати повторний е-рецепт дистанційно, якщо він лікується тривало. Для цього необхідно звернутися до лікаря, який виписував попередній рецепт.




Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні



Читайте також:

Безкоштовні ліки у 2024 році

За програмою «Доступні ліки» в Україні можна отримати більше 500 препаратів і медичних виробів безкоштовно або з частковою доплатою. В Національній службі здоров’я України розповіли, що у 2024-му програма реімбурсації працює так само, як і в минулому році

У Helsi тепер можна отримати термінову онлайн-консультацію лікаря

Онлайн-консультація в Helsi буде зручною для тих пацієнтів, чиї сімейні лікарі мають занадто велике навантаження, а людині терміново потрібна консультація, е-рецепт або довідка. Якщо пацієнту потрібно тривалий час приймати якісь рецептурні препарати, він

В Україні можна безкоштовно отримати антидепресанти

Сьогодні кожен українець має змогу отримати безоплатну консультацію психіатра чи психолога. Окрім того, спеціаліст може надати як психологічну допомогу без застосування препаратів, так і з призначенням антидепресантів.

В Україні зростає захворюваність на кір

Можливі ускладнення кору – пневмонія, отит, енцефаліт та інші серйозні проблеми. Іноді кір може стати причиною інвалідності і навіть смерті.

Допомога в Україні: у Львові виконано операцію на мозку чотирирічному пацієнту з Північної Ірландії

Американський нейрохірург порекомендував звернутися до команди українських спеціалістів під керівництвом досвідченого нейрохірурга дитячої лікарні святого Миколая, Михайла Ловги

Цей вітамін знижує ризик смерті після 50 років

Якщо людина віком від 50 років вживає продукти, багаті на вітамін С, у неї повільніше втрачається м’язова маса (а її втрата – один з маркерів старіння організму). Коли є дефіцит вітаміну С, не лише м’язи швидше слабшають, а й з’являються інші проблеми зі

Після 40 років куріння жінка подолала рак легень завдяки новим методам лікування

Новий метод лікування раку легень змінив правила гри. Боротьба з раком легень

В деяких країнах алкогольні напої будуть мати попередження про рак

Ірландія вимагатиме їх, починаючи з 2026 року, і в інших країнах починаються спроби додати більш чітке маркування про ризики для здоров’я від вживання алкоголю.

У росії дітей з аутизмом будуть накачувати важким транквілізатором

За новими клінічними рекомендаціями МОЗ росії, знімати симптоми розладу у людей з аутизмом планують за допомогою застарілого важкого транквілізатора галоперидолу. Батьки дітей з розладами аутичного спектру та лікарі вже назвали цю рекомендацію небезпечною

У Києві діти отруїлися шоколадом з наркотиками

До Київської міської дитячої лікарні потрапили троє дітей зі столиці з ознаками інтоксикації. Усі вони їли шоколад, що, як виявилося, містив наркотичну речовину псилоцибін (він є у галюциногенних грибах).

У Японії – спалах захворювання, що вбиває третину хворих

З кожним днем у Японії фіксують все більше випадків небезпечної інфекції. Сьогодні вже більше 500 людей захворіли на «стрептококовий синдром токсичного шоку» (STSS), повідомляє The Guardian.

Майже 400 тисяч гривень: у ВР хочуть збільшити допомогу при народженні дитини

На сьогодні держава виплачує 41 280 грн при народженні або усиновленні дитини. До речі, розмір цієї допомоги залишився ще на рівні 2014 року. Якщо подивитися на цю суму по відношенню до курсу долара, то з 2014-го вона зменшилася у два рази.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю