Список ліків, які тепер продаються за рецептом

Які препарати тепер можна купити лише за рецептом і як дізнатися, чи необхідні вам ліки – рецептурні?

Які препарати тепер продаються за рецептом?
Які препарати тепер продаються за рецептом?
Фото из открытых источников

До 1 квітня 2023 року українці вільно купували безліч препаратів, які повинні були відпускатися за рецептом. Більше того, часто це робили навіть без консультації з лікарем. Але з сьогоднішнього дня – рецептурні препарати лише за рецептом (електронним або паперовим). У Міністерстві охорони здоров’я розповіли, на які ліки потрібен рецепт.

З 1 квітня пацієнти без рецепта не можуть купити жодного препарату для зниження тиску, гормональних засобів, деяких знеболювальних. За законом, 60 % усіх препаратів в Україні – рецептурні. Інші ж можна купити без рецепта.

Перелік препаратів, які можна купити лише по рецепту від лікаря:

  • протисудомні засоби;
  • антибіотики;
  • гормональні ліки (серед них – і протизаплідні);
  • ліки для серця, від підвищеного артеріального тиску;
  • деякі антигістамінні (антиалергічні) препарати;
  • деякі антигельмінтні (від глистів) засоби;
  • препарати для розрідження крові;
  • антидепресанти, релаксанти, нейролептики;
  • деякі заспокійливі препарати;
  • деякі препарати від кашлю;
  • стероїдні засоби.

Також до рецептурних препаратів належать ті, на фоні прийому яких потрібно контролювати стан здоров’я пацієнта.

Як дізнатися, чи препарат є рецептурним

Щоб дізнатися, що ті чи інші ліки є рецептурними, потрібно перевірити це в кінці інструкції або на упаковці. Також можна це зробити онлайн – у Державному реєстрі лікарських засобів. Тут є список усіх ліків, що зареєстровані в Україні. Як це зробити?

  1. Напишіть у пошуковому рядку назву ліків або їхню діючу речовину.
  2. Відкрийте реєстраційне посвідчення обраного препарату (крайня ліва колонка у таблиці).
  3. У описі препарату знайдіть «Умови відпуску».
  4. Якщо там вказано «За рецептом», то для придбання таких ліків потрібен рецепт.

Купити рецептурний препарат з 1 квітня можна буде за е-рецептом: що це означає для пацієнта?

Які ліки продають за рецептом

Ми склали приблизний перелік найпоширеніших препаратів, які тепер можна купити лише за рецептом.

  1. Жарознижувальні та знеболювальні. Усі препарати від болю і температури, діюча речовина у яких – ібупрофен або парацетамол, можна купити БЕЗ рецепта. Також БЕЗ рецепта продаватимуть «Анальгін», але лише упаковку на 10 таблеток. Упаковка «Анальгіну» на 100 таблеток або цей препарат в ампулах – виключно за рецептом. «Но-Шпа» і «Спазмалгон» у таблетках – БЕЗ рецепта, у ампулах – за рецептом. «Німесіл», що є популярним знеболювальним і протизапальним засобом, – тільки за рецептом (як і інші ліки з тою самою діючою речовиною).
  2. Препарати від кашлю. БЕЗ рецепта українці і надалі можуть купувати більшість сиропів і таблеток від кашлю. «АСС», «Мукалтин», сиропи від кашлю на основі екстракту плюща або амброксолу – БЕЗ рецепта. А от препарати від кашлю з кодеїном і сальбутамолом (що зазвичай використовується для інгаляцій) – лише за рецептом. Тобто такий популярний препарат, як «Беродуал» вам тепер просто так в аптеці не продадуть.
  3. Гормональні препарати. Усі гормональні препарати (протизаплідні теж) тепер продаватимуть за рецептом. Це стосується й такого препарату для екстренної контрацепції, як «Постинор», який діє лише протягом першої доби після незахищеного сексу. Тим, хто на постійній основі приймає ліки для щитоподібної залози («L-Тироксин», «Еутирокс») теж тепер доведеться постійно поновлювати рецепт у свого лікаря. Але якщо ви лікуєтеся цими препаратами тривало, то лікар має право виписати його дистанційно. Також рецепт потрібен на гормональні креми та мазі (зокрема «Момедерм»). БЕЗ рецепта можна купити «Феністил».
  4. Протиалергічні (антигістамінні) препарати. БЕЗ рецепта ви зможете купити більшість подібних засобів («Супрастин», «Лоратадин», «Діазолін» тощо). Однак на антиалергічний препарат «Дексаметазон», що використовується у екстрених випадках, на жаль, необхідний рецепт. Те саме стосується й «Супрастину» в ампулах.
  5. Препарати для серця, судин і від гіпертонії. Безрецептурних ліків у цій категорії залишилось мало. «Бісопролол», «Каптопрес», «Каптоприл» – тепер лише за рецептом. Також без рецепта тепер не можна купити такі сечогінні, як «Діакарб» та «Фуросемід». БЕЗ рецепта можна купити краплі «Валокордин» та «Корвалол», але тільки у маленьких флаконах, якщо це препарат на 50 мл – вже потрібен рецепт. Етиловий спирт теж став рецептурним, але у розфасовці від 100 г, менші флакончики – БЕЗ рецепта. Препарати для розрідження крові («Магнікор», «Кардіомагніл») ви можете купити БЕЗ рецепта, якщо в упаковці – менше 100 таблеток (від 100 – вже за рецептом).

Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні



Читайте також:

Купити рецептурні ліки з 1 квітня можна буде за е-рецептом: що це означає для пацієнта?

З 1 квітня в аптеках продаватимуть виключно за рецептом антибіотики, ліки від гіпертонії, від серцевих хвороб та для розрідження крові, протикашльові, знеболювальні, антидепресанти, протизаплідні та гормональні препарати, а також деякі вітаміни.

Як купити антибіотики: нові правила

З 1 серпня усі рецептурні препарати можна буде купувати за електронним рецептом. Перший етап – антибіотики, далі електронний рецепт потрібен буде для психотропних препаратів, до кінця року – й на решту рецептурних ліків.

В Україні зростає захворюваність на кір

Можливі ускладнення кору – пневмонія, отит, енцефаліт та інші серйозні проблеми. Іноді кір може стати причиною інвалідності і навіть смерті.

Допомога в Україні: у Львові виконано операцію на мозку чотирирічному пацієнту з Північної Ірландії

Американський нейрохірург порекомендував звернутися до команди українських спеціалістів під керівництвом досвідченого нейрохірурга дитячої лікарні святого Миколая, Михайла Ловги

Цей вітамін знижує ризик смерті після 50 років

Якщо людина віком від 50 років вживає продукти, багаті на вітамін С, у неї повільніше втрачається м’язова маса (а її втрата – один з маркерів старіння організму). Коли є дефіцит вітаміну С, не лише м’язи швидше слабшають, а й з’являються інші проблеми зі

Після 40 років куріння жінка подолала рак легень завдяки новим методам лікування

Новий метод лікування раку легень змінив правила гри. Боротьба з раком легень

В деяких країнах алкогольні напої будуть мати попередження про рак

Ірландія вимагатиме їх, починаючи з 2026 року, і в інших країнах починаються спроби додати більш чітке маркування про ризики для здоров’я від вживання алкоголю.

У росії дітей з аутизмом будуть накачувати важким транквілізатором

За новими клінічними рекомендаціями МОЗ росії, знімати симптоми розладу у людей з аутизмом планують за допомогою застарілого важкого транквілізатора галоперидолу. Батьки дітей з розладами аутичного спектру та лікарі вже назвали цю рекомендацію небезпечною

У Києві діти отруїлися шоколадом з наркотиками

До Київської міської дитячої лікарні потрапили троє дітей зі столиці з ознаками інтоксикації. Усі вони їли шоколад, що, як виявилося, містив наркотичну речовину псилоцибін (він є у галюциногенних грибах).

У Японії – спалах захворювання, що вбиває третину хворих

З кожним днем у Японії фіксують все більше випадків небезпечної інфекції. Сьогодні вже більше 500 людей захворіли на «стрептококовий синдром токсичного шоку» (STSS), повідомляє The Guardian.

Майже 400 тисяч гривень: у ВР хочуть збільшити допомогу при народженні дитини

На сьогодні держава виплачує 41 280 грн при народженні або усиновленні дитини. До речі, розмір цієї допомоги залишився ще на рівні 2014 року. Якщо подивитися на цю суму по відношенню до курсу долара, то з 2014-го вона зменшилася у два рази.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю