Про що розповідає ваша мамограма? Дізнайтеся, що бачить лікар

Мамографія — сподіваємося, що термін не просто знайомий і жінкам, і чоловікам, які турбуються про здоров'я своїх коханих, а що всі ви розумієте, наскільки важливе таке дослідження. Починаючи з 40 років, жінкам потрібно проходити його щороку, і ми не втомлюємося про це нагадувати.

Розповімо вам також про деякі цікаві факти, які зазвичай залишаються «за кадром».

Що ж відбувається, коли ви проходите мамографію і що наші лікарі бачать на мамограмі?

Отже, лікар аналізує вашу мамограму. Якщо ви зберегли результати попереднього дослідження, рентгенолог порівняє їх — чи співпадають. Якщо результати не змінилися, швидше за все,вам не знадобляться додаткові обстеження.

Що ніколи не пропустить фахівець?

Лікар, який читає вашу маммограмму, буде шукати різні типи змін молочної залози, такі як маленькі білі плями, що називаються кальцинатами, кісти або пухлини та інші підозрілі осередки, які можуть бути ознаками раку.

Кальцинати

Кальцинати — це відкладення кальцію в тканинах молочної залози. Вони виглядають як маленькі білі плями на мамограмі. Можуть бути викликані раком, а можуть мати і доброякісну природу. Є два типи кальцинатів.

Макрокальцинати

Макрокальцинати — це великі відкладення кальцію, які пов'язані зі змінами, викликаними старінням артерій молочної залози, можливими травмами або запаленням. Такі відкладення, як правило, не злоякісні, і тому немає необхідності проводити біопсію. Макрокальцинати стають більш поширеними з віком жінок, особливо після 50 років.

Мікрокальцинати

Мікрокальцинати — це крихітні частинки кальцію в грудях. Коли вони присутні на мамограмі, то викликають у лікаря більше занепокоєння, ніж макрокальцінати, хоча і не завжди означають, що є рак. Форма і розташування мікрокальцинатів допомагають рентгенологу зрозуміти, наскільки ймовірно, що зміни в грудях пов'язані з раком.

У багатьох випадках мікрокальцинати не потрібно перевіряти за допомогою біопсії. Але якщо наш лікар бачить, що в них підозрілий вигляд і характер, то обов'язково рекомендує провести біопсію, щоб виключити або підтвердити рак.

Утворення з кальцинатами або без них — це ще одна важлива зміна, яку лікар може бачити на мамограмі. Такі утворення бувають різними, включаючи кісти та неракові пухлини, як, наприклад фіброаденоми, але вони також можуть бути ознакою раку.

Кісти — це заповнені рідиною мішечки. Прості кісти (заповнені рідиною мішечки з тонкими стінками) — не рак, і їх не потрібно перевіряти за допомогою біопсії. Якщо будь-яке утворення не є простою кістою, може знадобитися біопсія, щоб переконатися, що це не рак.

І кіста, і пухлина можуть відчуватися однаково. Вони також можуть виглядати схожими на мамограмі. Тому дуже важливий досвід лікаря, який повинен впевнено розрізняти їх. Часто проводиться додатково УЗД молочних залоз, щоб повністю розглянути заповнені рідиною мішечки. Іншим варіантом є використання тонкої голки для видалення (аспірації) рідини.

Якщо утворення не є простою кістою, тобто якщо воно хоча б частково тверде, може знадобитися більше досліджень. Деякі утворення спостерігають за допомогою регулярних мамограм або УЗД, щоб не пропустити жодних змін; інші — повинні бути перевірені за допомогою біопсії.

Які саме? Розмір, форма і край новоутворення дадуть нашим досвідченим фахівцям відповідь на це питання, щоб лікарі могли вирішити, наскільки вірогідний рак.

Щільність грудей

Ваш висновок мамографії також буде містити оцінку щільності грудей. Цей показник заснований на тому, як фіброзні і залізисті тканини розподіляються у вашій молочній залозі.

Щільні груди не є відхиленням від норми, але все ж у такому випадку існує більш високий ризик раку. Однак багато експертів не згодні з тим, що у жінок зі щільними грудьми, які не входять до групи високого ризику (на основі мутацій гена, раку молочної залози в родині або інших чинників), слід проводити поряд з мамографією додаткові дослідження.

Тепер ви багато знаєте про мамографію.

«Не забувайте головне, — нагадує наш досвідчений лікар-мамолог, завідувач хірургічним відділенням Дмитро Караськов, — раннє виявлення небезпечної хвороби рятує життя!»

Запишіться на консультацію за телефонами, вказаними на сайті https://go.tomocenter.com.ua/main — дзвінок безкоштовний по Україні.


Чтобы оставить комментарий, необходимо авторизоваться

Комментарии

Нет комментариев


Читайте также:

До уваги жінок! Безкоштовна послуга: мамографія

Мамографію, дослідження молочних залоз, у TomoClinic ви можете пройти безкоштовно. Єдина умова — для отримання послуги вам необхідно мати направлення...

Кісти молочних залоз

 Кісти - одне з найпоширеніших доброякісних уражень молочної залози, що зустрічається у кожної третьої жінки у віці від 35 до 50 років.?   Не...

Лактостаз: причини та симптоми

Лактостаз: причини та симптоми ???? ? Лактостаз - застій молока у грудях (перекривається вихід молока через молочну пробку або набряк). ? Причини ????????: - маля недостатньо висмоктує...

Болі в молочних залозах: симптоми й причини виникнення

Болі в молочних залозах: симптоми й причини виникнення Якщо вас стала турбувати біль у молочних залозах, причини для цього можуть бути самими різними. Вони можуть...

Факторы риска развития рака груди

В 1940 году риск развития рака молочной железы у женщин составлял 5% или у каждой 20-й. В 2020 году риск составлял 14% - или у каждой восьмой. В большинстве случаев, причина развития рака молочной железы неизвестна. Фактор риска - это все, что увеличивает вероятность заболевания. Различные виды рака имеют разные факторы риска. Однако стоит понимать, что наличие фактора риска рака, или даже нескольких из них, не обязательно означает, что человек заболеет раком. 

Коли йти до мамолога?

Коли йти до мамолога?? біль або неприємні відчуття в грудях або пахвовій області;?наявність ущільнень у молочній залозі;? зміна форми, розміру молочної залози...

Самые распространенные мифы о раке груди

Многие женщины продолжают верить в различные мифы о раке груди. Мы постарались развеять самые распространенные из них. Например, о том, что рак обязательно передается по наследству, провоцируется тесным бельем, если грудь маленькая - риск онкологии ниже, маммография - это очень точный метод диагностики и т. д.

Внутрипротоковая папиллома молочной железы: что нужно знать

Размер образования может быть от нескольких миллиметров до нескольких сантиметров. Чаще всего папиллома возникает вследствие гормонального сбоя, который провоцируется:•  заболеваниями внутренних...
САМОЛЕЧЕНИЕ МОЖЕТ НАВРЕДИТЬ ВАШЕМУ ЗДОРОВЬЮ