Прием витаминов может сократить жизнь

Ученые из Дании провели обзор исследований, посвященных витаминам с антиоксидантными свойствами. Оказалось, что, в некоторых случаях, дополнительные витамины не только не продлевают жизнь, но, напротив, увеличивают риск преждевременной смерти.

В 67 исследованиях участвовали 230 00 человек. Витамин С, который часто принимают для борьбы с простудой, а также селен не оказывают на продолжительность жизни ни положительного, ни отрицательного влияния. Прием витаминов А и Е вызывает некоторое увеличение смертности. Такой же эффект оказывают бета-каротины, которые часто принимают для здоровья глаз.

«Главный вывод состоит в том, что на данный момент нет никаких доказательств, позволяющих рекомендовать прием биологически активных добавок с антиоксидантами здоровым людям или пациентам с какими-либо заболеваниями. Мы не нашли никаких данных о том, что добавки с антиоксидантами способны снизить смертность у здоровых или больных людей», - говорит автор обзора Goran Bjelakovic (Университетская Клиника Копенгагена, Дания).

Реклама часто заявляет, что антиоксиданты помогают бороться со свободными радикалами, которые повреждают ткани организма.

К антиоксидантам относят витамины А, С, Е, а также цинк, гинко билоба, экстракт семян винограда и экстракт зеленого чая.
Эксперты считают, что, если диета сбалансирована, разнообразна и включает в себя овощи и фрукты, большинство людей в состоянии получить необходимые витамины из пищи. Дополнительный прием витаминов нужен лишь в особых обстоятельствах, например, беременным женщинам и кормящим матерям. Ученые обращают внимание, что длительный прием биодобавок, содержащих высокие дозы витаминов и минералов, может представлять риск для здоровья.

Производители витаминов уже заявили, что полученные данные противоречивы, а сам обзор не дал ничего нового. «Прием антиоксидантов необходим людям, которые не в состоянии получить их из пищи. Витамины с антиоксидантными свойствами, как и остальные витамины, вовсе не предназначены для предотвращения болезней и смерти. Они предназначены для того, чтобы поддерживать нормальную работу организма. Витамины с антиоксидантными свойствами в правильно подобранных дозах способны защищать ткани организма от окисления», - говорит представитель американской информационной службы по биодобавкам Pamela Mason.

По материалам Reuters Health.
Подготовила Анастасия Мальцева.

Источник: www.medlinks.ru


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Що таке ліпофілінг ?

Ліпофілінг (інша назва — ліпографтинг, автологічна жирова пластика, ліпоскульптура) — це хірургічна або мінімально інвазивна процедура пересадки власної жирової тканини...

Топ-10 вітамінів, які бажано приймати восени

Восени дні стають коротшими, сонця все менше, а організм поступово переходить у «зимовий режим». Разом із гарячим чаєм і затишними пледами нам часто потрібна й додаткова підтримка у вигляді вітамінів. Адже саме восени загострюється хронічна втома, знижується імунітет і зростає ризик застуд. Отже, ми склали список вітамінів і мікроелементів, яких не вистачає організму восени.

Транскон’юктивальна блефаропластика: сучасний підхід до корекції нижніх повік без шрамів

Блефаропластика — одна з найпопулярніших пластичних операцій у світі. Вона дозволяє усунути вікові зміни в зоні очей, зменшити набряки та...

Біопатид - інноваційний препарат для схуднення та контролю метаболізму

Біопатид: для кого, як діє, можливі побічні ефекти та важливі рекомендації. Контроль апетиту та стабільне схуднення під наглядом лікаря.

Вітамін D втричі сповільнює процес старіння

Вітамін D – це не просто «корисна добавка», а справжній еліксир молодості, який допомагає клітинам довше залишатися здоровими, підтримує імунітет, покращує настрій і навіть уповільнює старіння у кілька разів. Тож не дивно, що саме вітамін D все частіше називають вітаміном довголіття.

Червоний буряк – найкорисніший осінній овоч

Звичайний буряк – це потужний антиоксидант з антиканцерогенним ефектом, а також він зміцнює імунітет та виводить токсини з організму. Червоний буряк покращує травлення і захищає серцево-судинну систему.

10 спецій, що «спалюють» жир

Якщо ви хочете прискорити метаболізм, знизити апетит і навіть «блокувати» появу нових жирових клітин після схуднення, додавайте до своїх страв ці спеції азіатської та індійської кухонь.

Топ-10 продуктів для очищення судин

У групі ризику люди, що мають високий рівень холестерину у крові, страждають на гіпертонію, курять, мають недостатню фізичну активність, а також схильні до атеросклерозу генетично.

Щоб не прискорити старіння, відмовтеся від цих б’юті-процедур після 40 років

Після 40 років в жіночому організмі відбуваються гормональні зміни, що впливають на шкіру і мускули обличчя. Знижуються пружність та тонус шкіри, змінюються контур і риси обличчя. Якщо ви не хочете ще більше прискорити такі зміни, лікарі-косметологи закликають відмовитися від деяких б’юті-процедур.

Інтервальне голодування підвищує ризики серцево-судинних захворювань

Люди, що дотримуються інтервального голодування за схемою 16/8, мали на 91% більші ризики смерті від серцево-судинних захворювань у порівнянні з тими, хто не практикує «інтервалку»! Окрім того, люди з уже наявними серцево-судинними проблемами під час інтервального голодування мали на 66% більші ризики інсульту та інфаркту.

Як компенсувати недосипання після нічних повітряних тривог

Кожна безсонна ніч негативно впливає на наше здоров’я, особливо страждає мозок. Це можна порівняти з прийомом великої дози алкоголю: підвищується тривожність, знижується здатність концентруватися.

Чому краще відмовитись від молока

Вже кілька років серед учених та лікарів ведуться розмови про шкоду молока, яке ми звикли вважати корисним і необхідним для організму. Давайте розберемося, кому ж все-таки краще перестати вживати молочні продукти.

Чим корисна куркума

Куркума – це спеція золотисто-помаранчевого кольору. Давайте поговоримо про її корисні властивості і про те, як саме вона впливає на організм. Куркуму використовують в Індії вже кілька тисячоліть як спецію та лікарську рослину. Її додають до їжі для кольору та аромату.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю