ВОЗ: мифы и факты о хронических заболеваниях

Миф: "Хронические заболевания - признак финансового благополучия"

Факт: четыре смерти из пяти, вызванных хроническими заболеваниями, приходятся на страны с низким или средним экономическим развитием. По последним данным, рост заболеваемости инфарктом, инсультом, сахарным диабетом, раком намного обгоняет экономическое развитие государства.
Например, в странах с неразвитой экономикой, увеличение индекса массы тела и уровня общего холестерина происходит очень быстро, при некотором росте дохода.

Миф: "Люди все равно должны от чего-то умирать"

Факт: Безусловно, каждый умрет от чего-то, но смерть не обязана быть преждевременной, медленной и мучительной. Хронические заболевания редко заканчиваются внезапной смертью. Чаще всего, состояние больного ухудшается постепенно, особенно, при отсутствии адекватного лечения. В бедных странах люди заболевают хроническими болезнями раньше, страдают дольше (зачастую, от осложнений, которых можно бы было предупредить), и умирают раньше, чем в богатых странах. Смерть неизбежна, но длительных страданий можно избежать.

Миф: "Хронические заболевания развиваются под влиянием вредных факторов в течение многих лет, поэтому должны смениться несколько поколений, прежде чем наступит эффект от профилактических мер"

Факт: Результата не придется ждать десятилетиями. Воздействие на факторы риска дает на удивление быстрый результат, как на популяционном уровне, так и в каждом конкретном случае. Например, в случае борьбы с курением, государственные программы дают незамедлительный эффект. Быстро снижается потребление табака населением, распространенность сердечно-сосудистых заболеваний и количество госпитализаций по поводу инфаркта миокарда.

Миф: "Профилактика хронических заболеваний менее эффективна с экономической точки зрения, чем профилактика острых и инфекционных заболеваний"

Факт: Меры по борьбе с хроническими заболеваниями экономически эффективны во всех регионах мира, за исключением стран Африки, расположенных к югу от Сахары. Многие мероприятия не только экономичны, но и легко осуществимы. Примеры таких мероприятий: уменьшение содержания поваренной соли в пище путем соглашения с пищевыми предприятиями, обложение налогами табачных изделий (это еще и увеличивает доходы государства), запрещение рекламы сигарет, медикаментозная терапия у пациентов из группы риска.

По материалам Всемирной Организации Здравоохранения.
Подготовила Анастасия Мальцева.

Источник: Medlinks.ru


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Що таке ліпофілінг ?

Ліпофілінг (інша назва — ліпографтинг, автологічна жирова пластика, ліпоскульптура) — це хірургічна або мінімально інвазивна процедура пересадки власної жирової тканини...

Топ-10 вітамінів, які бажано приймати восени

Восени дні стають коротшими, сонця все менше, а організм поступово переходить у «зимовий режим». Разом із гарячим чаєм і затишними пледами нам часто потрібна й додаткова підтримка у вигляді вітамінів. Адже саме восени загострюється хронічна втома, знижується імунітет і зростає ризик застуд. Отже, ми склали список вітамінів і мікроелементів, яких не вистачає організму восени.

Транскон’юктивальна блефаропластика: сучасний підхід до корекції нижніх повік без шрамів

Блефаропластика — одна з найпопулярніших пластичних операцій у світі. Вона дозволяє усунути вікові зміни в зоні очей, зменшити набряки та...

Біопатид - інноваційний препарат для схуднення та контролю метаболізму

Біопатид: для кого, як діє, можливі побічні ефекти та важливі рекомендації. Контроль апетиту та стабільне схуднення під наглядом лікаря.

Вітамін D втричі сповільнює процес старіння

Вітамін D – це не просто «корисна добавка», а справжній еліксир молодості, який допомагає клітинам довше залишатися здоровими, підтримує імунітет, покращує настрій і навіть уповільнює старіння у кілька разів. Тож не дивно, що саме вітамін D все частіше називають вітаміном довголіття.

Червоний буряк – найкорисніший осінній овоч

Звичайний буряк – це потужний антиоксидант з антиканцерогенним ефектом, а також він зміцнює імунітет та виводить токсини з організму. Червоний буряк покращує травлення і захищає серцево-судинну систему.

10 спецій, що «спалюють» жир

Якщо ви хочете прискорити метаболізм, знизити апетит і навіть «блокувати» появу нових жирових клітин після схуднення, додавайте до своїх страв ці спеції азіатської та індійської кухонь.

Топ-10 продуктів для очищення судин

У групі ризику люди, що мають високий рівень холестерину у крові, страждають на гіпертонію, курять, мають недостатню фізичну активність, а також схильні до атеросклерозу генетично.

Щоб не прискорити старіння, відмовтеся від цих б’юті-процедур після 40 років

Після 40 років в жіночому організмі відбуваються гормональні зміни, що впливають на шкіру і мускули обличчя. Знижуються пружність та тонус шкіри, змінюються контур і риси обличчя. Якщо ви не хочете ще більше прискорити такі зміни, лікарі-косметологи закликають відмовитися від деяких б’юті-процедур.

Інтервальне голодування підвищує ризики серцево-судинних захворювань

Люди, що дотримуються інтервального голодування за схемою 16/8, мали на 91% більші ризики смерті від серцево-судинних захворювань у порівнянні з тими, хто не практикує «інтервалку»! Окрім того, люди з уже наявними серцево-судинними проблемами під час інтервального голодування мали на 66% більші ризики інсульту та інфаркту.

Як компенсувати недосипання після нічних повітряних тривог

Кожна безсонна ніч негативно впливає на наше здоров’я, особливо страждає мозок. Це можна порівняти з прийомом великої дози алкоголю: підвищується тривожність, знижується здатність концентруватися.

Чому краще відмовитись від молока

Вже кілька років серед учених та лікарів ведуться розмови про шкоду молока, яке ми звикли вважати корисним і необхідним для організму. Давайте розберемося, кому ж все-таки краще перестати вживати молочні продукти.

Чим корисна куркума

Куркума – це спеція золотисто-помаранчевого кольору. Давайте поговоримо про її корисні властивості і про те, як саме вона впливає на організм. Куркуму використовують в Індії вже кілька тисячоліть як спецію та лікарську рослину. Її додають до їжі для кольору та аромату.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю