Що потрібно знати про популярні знеболювальні препарати

Факти та міфи про знеболювальні препарати.

Популярні препарати від болю
Популярні препарати від болю
Фото из открытых источников

На платформі доказової медицини «Бережи себе» з’явилася цікава інформація про найпопулярніші ліки від болю. Поговоримо про «Ібупрофен» («Нурофен»), «Парацетамол», «Но-шпу», «Кетанов», «Анальгін».

Ібупрофен/Нурофен

Як працює ібупрофен («Нурофен»)? Цей препарат знижує кількість гормонів, які викликають набряки та біль. Найчастіше ібупрофен рекомендують при болях у спині, при зубному болю, артритах, менструаціях. Щоб препарат почав діяти, потрібно почекати мінімум 30 хвилин (важливо дотримуватися правильного дозування). Ібупрофен не можна приймати на голодний шлунок, адже це може викликати його подразнення. Краще випити таблетку після їжі або ж запити молоком. Щодо дозування, то воно визначається вагою людини – важливо підбирати найнижче дозування для своєї ваги (це стосується усіх форм препарату: капсул, таблеток, ін’єкцій, сиропу чи гранул). Курс лікування ібупрофеном для дорослих не повинен перевищувати 10 днів, для пацієнтів до 18 років – 3 днів. НЕ рекомендують приймати ібупрофен в таких випадках:

  • вагітні;
  • вітряна віспа;
  • пацієнти з виразкою шлунку та 12-палої кишки;
  • пацієнти з хворобами нирок та печінки;
  • якщо раніше у людини була алергія на нестероїдні протизапальні препарати (наприклад, нежить, шкірні висипи, порушення дихання тощо).

Коли ви вирішили лікуватися ібупрофеном, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, якщо маєте такі проблеми:

  • високий тиск, що не контролюється препаратами від тиску;
  • астма;
  • вагітність або спроби завагітніти;
  • стани, що підвищують ризики кровотеч;
  • перенесені інфаркт чи інсульт;
  • виразковий коліт, хвороба Крона тощо.


Парацетамол/Тайленол

Парацетамол («Тайленол») теж використовують при болю, а також для зниження температури тіла. На відміну від ібупрофену, парацетамол не знімає запалення. Тому якщо у вас, наприклад, болить зуб, парацетамол не допоможе. Щоб парацетамол почав діяти, йому потрібна приблизно година. Звичайна доза парацетамолу – це одна або дві таблетки по 500 мг за один раз. Протягом доби препарат можна прийняти не більше 4 разів. Максимальна добова доза – 8 пігулок (якщо лікар не вважає інакше). Парацетамол не можна поєднувати з алкоголем, особливо якщо у людини вже є проблеми з печінкою. Парацетамол, на відміну від ібупрофену, дозволений вагітним.

Чим парацетамол відрізняється від ібупрофену? Ці два препарати мають різний механізм дії. Ібупрофен зменшує кількість гормонів, що відповідають за біль, а парацетамол «вимикає» сигнали про біль, що йдуть до мозку. Зазвичай парацетамол добре працює при головному болю та болю у животі, а ібупрофен – зменшує біль при менструації та зубний біль.

Чим небезпечні популярні знеболювальні?

Дротаверин/Но-шпа

«Но-шпа» (дротаверин) насамперед знімає спазм гладкої мускулатури (м’язи сечостатевої системи та шлунково-кишкового тракту). «Но-шпу» можна приймати при:

  • болях на фоні синдрому подразненого кишківника;
  • менструальних болях;
  • болях у нирках (ниркова коліка).

Але якісні клінічні дослідження дротаверину (діючої речовини «Но-шпи») давно не проводилися, тому його ефективність сумнівна.

Цікаво, що Управління з контролю якості харчових продуктів та лікарських засобів США (FDA) не схвалило до використання дротаверин. Тому як знеболювальне першої лінії «Но-шпа» під питанням. Краще обрати дієвіші препарати.

Кеторолак/Кетанов

«Кетанов» (кеторолак) – це рецептурний препарат від болю, сильний анальгетик, який часто використовують хірурги та травматологи. «Кетанов» не можна приймати довше п’яти днів – якщо приймати «Кетанов» постійно, зростають ризики інсульту та інфаркту. Також не можна приймати препарати на основі кеторолаку тим, хто нещодавно переніс інфаркт. «Кетанов» не треба приймати при таких незначних болях, з якими може впоратися ібупрофен. Якщо вам потрібно приймати «Кетанов», обов’язково скажіть своєму лікарю про такі свої проблеми:

  • цукровий діабет;
  • підвищений холестерин;
  • високий тиск;
  • куріння;
  • випадки інфарктів, інсультів та мікроінсультів у членів родини.

Буває, що кеторолак викликає серйозні алергічні реакції, тому негайно викликайте швидку при таких симптомах:

  • утруднене дихання;
  • проблеми з мовленням;
  • млявість однієї частини тіла;
  • біль у грудях.

Метамізол/Анальгін

Анальгін знеболює та знижує температуру, але головна дія препарату – це знеболення: анальгін блокує вироблення речовин, що викликають реакції болю. Анальгін починає діяти через 20-40 хвилин після прийому, дія триває близько двох годин. Анальгін не бажано поєднувати з алкоголем, бо це негативно впливає на шлунок. Ви збираєтесь лікуватися анальгіном – попередьте свого лікаря, якщо в минулому мали інфаркт або інсульт. Вагітним приймати анальгін не можна – він негативно впливає на плід. Якщо ви приймаєте анальгін, сеча може набути рожевого відтінку. Дітям давати анальгін потрібно з великою обережністю (під контролем лікаря).




Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Какие опасности таят в себе популярные обезболивающие?

Специалисты изучали такие популярные препараты как «Ибупрофен», «Диклофенак», «Целекоксиб», «Мефенамовая кислота», «Напроксен»

О чем говорит боль?

Спазмолитик Но-шпа купирует спастические виды боли, особенно что касается гладкой мускулатуры (женские репродуктивные органы и органы пищеварения)

Відомі заспокійливі препарати, які НЕ працюють

У нашому суспільстві укорінилося переконання у 100%-й дієвості тих чи інших ліків від стресу. Давайте спробуємо розібратися, чи так це насправді. Ось список недієвих і навіть небезпечних заспокійливих, про які ми точно чули і які часто призначаються лікарями.

Як визначити, що у вашій аптечці зіпсовані ліки?

Багато хто з нас купує ліки з запасом, у когось вони залишаються після перенесених хвороб – і весь цей «скарб» довго лежить у домашній аптечці. «А раптом знадобиться?» – думаємо ми і не викидаємо навіть ті препарати, строк придатності яких вже закінчився. Але зазвичай протерміновані ліки можуть не лише перестати бути дієвими, а й ще гірше – нашкодити людині.

Як ліки впливають на поведінку людини

Кожного дня ми приймаємо якісь ліки і навіть не замислюємося, який вплив вони спричиняють на нашу поведінку. Вчені ж довели: деякі препарати здатні змінювати наші соціальні стосунки, викликати напади агресії, ігрову залежність і навіть стати причиною шахрайських нахилів. Звичайний парацетамол, найпоширеніший препарат у світі, наприклад, здатен викликати психотропні побічні ефекти.

Семейная аптечка в дорогу: что взять?

Собираясь в отпуск семьей, особое внимание уделите сбору аптечки в дорогу. Здесь важно учесть все возможные неприятности и быть к ним готовым.

Самые бесполезные лекарства

На постсоветском пространстве все еще продолжают назначать откровенно бесполезные препараты.

Когда в Украине начнут продавать антибиотики по рецепту

При бесконтрольном лечении антибиотиками и самолечении формируется устойчивость бактерий к антибиотикам. Это опасно тем, что в будущем человеку антибиотики уже не помогут

7 самых опасных методов похудения: никогда так не делайте

Среди опасных способов похудения: капсулы с паразитами, мочегонные препараты, тайские таблетки, динитрофенол, эфедрин, сибутрамин, "Флуоксетин"

21 препарат, который может помочь победить коронавирус

Создан список из 21 лекарства, которыми, возможно, будут лечить коронавирус. Они были отобраны учеными Стэнфорда из 12 000 препаратов

Дешевые аналоги дорогих препаратов от гриппа и ОРВИ

Чем отличаются оригинальные препараты от аналогов и какие существуют аналоги лекарств от гриппа и ОРВИ
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю