Відомі заспокійливі препарати, які НЕ працюють

Список препаратів, які не потрібно купувати, бо вони не заспокоюють нерви.

Не купуйте заспокійливі з недоведеною ефективністю
Не купуйте заспокійливі з недоведеною ефективністю
Фото из открытых источников

Лікар Юрій Черній на своїй сторінці у Facebook «Типовий медик» перерахував неефективні заспокійливі препарати, які часто призначаються пацієнтам.

«Вибір заспокійливих ліків, препаратів від стресу, для покращення сну, від втоми та для стимуляції роботи головного мозку подекуди нагадує вітрину у великому супермаркеті – аж очі розбігаються! Однак за чималим асортиментом можуть ховатися недієві настоянки або ж таблетки з цукром всередині, котрі допоможуть хіба що полегшити наш гаманець», – каже Юрій Черній.

У цей важкий для українців час попит на заспокійливі препарати (анксіолітики) зріс у рази. Люди, що перебувають у стресі, тривозі, страху, переживають свої власні життєві негаразди, звичайно, шукають ліки, які б могли хоч трохи зменшити навантаження на нервову систему. Погодьтеся, вибір подібних препаратів в аптеках – просто колосальний, причому, судячи з інструкції, такі ліки працюють комплексно: знижують тривожність, дратівливість, покращують настрій і нормалізують сон.

Кожен з нас може відразу згадати хоча б два-три препарати, що заспокоюють нервову систему і лікують стрес. Але чи насправді ліки, про які ми чули або навіть приймали, ефективні?

Які заспокійливі не працюють

У нашому суспільстві укорінилося переконання у 100%-й дієвості тих чи інших ліків від стресу. Давайте спробуємо розібратися, чи так це насправді. Ось список недієвих і навіть небезпечних заспокійливих, про які ми точно чули і які часто призначаються лікарями.

Кардіолог розповіла, як не захворіти через стрес

Гліцин

Мабуть, цей препарат найчастіше призначають при тривозі і стресі, запевняючи, що він «безпечний, ефективний та не має жодних побічних дій». Гліцин – це замінна амінокислота, що виробляється нашим власним організмом і входить до складу майже всіх білків у ньому.

В інструкції до «Гліцину» написано, що він зменшує психоемоційну напругу, підвищує розумову активність, покращує настрій, працездатність та сон. Насправді більш-менш доведеним є використання «Гліцину» при лікуванні шизофренії. А от ніякого заспокійливого ефекту ця амінокислота не має. Так, гліцин як складова білків нашого організму є необхідною і бере участь у важливих процесах, один з яких – правильна робота головного мозку. Але щоб поповнити запаси гліцину, краще просто збільшити у раціоні такі продукти, як м'ясо, риба, молоко та бобові.

Адаптол

Ще один популярний «заспокійливий» препарат «Адаптол» Мебікар»), що часто призначається «при стресі, дратівливості, синдромі дефіциту уваги, тривозі» тощо. «Адаптол» синтезований у часи колишнього СРСР у м. Казань. Препарат мав кілька незначних досліджень стосовно своєї ефективності, але без достовірних результатів і лише у межах країни походження. Тобто достовірної інформації про дію препарату просто немає.

Тенотен

«Тенотен» вважається універсальним препаратом для заспокоєння нервової системи, оскільки в інструкції вказано, що він зменшує тривожність, працює як стресопротектор та нейропротектор.

Насправді «Тенотен» недостатньо вивчений, бо він дуже мало досліджувався, має невелику вибірку, а більшість досліджень проводилися самим виробником препарату. Саме тому вважається, що призначення «Тенотену» як заспокійливого і нейропротектора є повністю невиправданим.

5 вправ для самодопомоги при стресі: поради психолога

Фенібут

«Фенібут» («Ноофен», «Нообут») вважається корисним для покращення роботи головного мозку, пам’яті, швидкості реакцій тощо. Цей препарат позиціонується як той, що стимулює проведення нервових імпульсів у головному мозку. Його винахідники задумували «Фенібут» як більш безпечні ліки у порівнянні з аналогами. Але на сьогодні немає ніяких досліджень, які б підтверджували ефективність та можливі побічні дії «Фенібуту». Але натомість доведено, що препарат викликає залежність і синдром відміни з серйозними симптомами (психомоторне збудження, порушення свідомості, судоми, галюцинації).

Мелатонін

Поява цієї дієтичної добавки свого часу стала проривом, адже їй приписували такі властивості, як лікування стресу, порушень сну, зменшення тривожності та навіть боротьба зі старінням і пухлинами.

Насправді мелатонін – це гормон, що регулює процес засинання (починає він виділятися, коли людина знаходиться у темряві). Деякі лікарі використовують мелатонін для лікування такого синдрому, як джетлаг (затримка фази сну), а також для зняття передопераційного стресу. Але на сьогодні мелатонін відсутній у списку лікарського засобу з доведеною ефективністю.

Заспокійливі на рослинній основі

Найчастіше люди купують заспокійливі засоби на натуральній основі, яких на ринку просто безліч. Найпопулярніші з них: валеріана, глід, пустирник, піон, м’ята перцева, пасифлора, звіробій тощо. Ну і комбіновані рослинні препарати: «Корвалол», «Персен», «Ново-Пасит», «Валокормід». Але всі ці ліки об’єднує одне – вони недостатньо вивчені, не мають визначеної дози, невідомі їхні побічні ефекти та взаємодія з іншими препаратами.

«Надзвичайно важливо зазначити, що відсутність доказів ефективності дії вищевказаних препаратів не тільки вказує на те, що прийом таких «ліків» є часто безпідставним, а й дає зрозуміти, що неконтрольоване та неузгоджене зі спеціалістом їхнє використання може бути шкідливим для організму, адже невивченими залишаються побічна дія та сумісність з іншими ліками. Тому у випадку, коли виникла потреба у використанні будь-яких заспокійливих, завжди краще проконсультуватись з фахівцем, який знається на всіх тонкощах фармакотерапії», – зазначає Юрій Черній.

Також людям з симптомами стресу потрібно пам’ятати, що покращити психологічний стан насамперед можна завдяки правильному сну, здоровому харчуванню, регулярній фізичній активності, спілкуванню з людьми та роботі з психологом. А от заспокійливі препарати – на другому плані, коли перелічені засоби не допомагають досягти психологічної рівноваги.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Лучшие успокоительные препараты без рецепта

При ситуационном стрессе можно применять безрецептурные успокоительные препараты. Мы составили топ-5 самых эффективных лекарств для лечения тревожности

Новый Год - время приема успокоительных таблеток...

Предпраздничное напряжение - понятие, которое по популярности может быть сравнимо с самим Санта Клаусом. Именно в это время кабинеты психотерапевтов...

Спокоен по собственному желанию

Мы сами строим свою жизнь. Выбираем, какое получать образование, когда заводить семью и детей, где работать и куда ездить отдыхать....

Лучшие препараты от бессонницы без рецептов

При бессоннице можно начать прием растительных безрецептурных препаратов

Пряности вместо снотворного

Проблемы со сном в наше безумное стрессовое время испытывают очень многие. Кто-то просто ворочается всю ночь с боку на бок,...

Снотворные и успокоительные повышают риск преждевременной смерти

Употребление снотворных и успокоительных препаратов повышает риск преждевременной смерти на 36%. К такому выводу пришли медики из Канады. Специалисты университета Лаваля...

Антидепрессанты - дорога в никуда

Устали, сгорели на работе - не грустите, лучше таблетку примите. Вероятно вам приходило в голову опробовать ту или иную фармакологическую...

Головний біль напруги: симптоми, причини, лікування

Якщо у вас періодично болить голова, можливо, це саме головний біль напруги. Головний біль напруги – найпоширеніший вид головного болю. Кожен з нас 100 % хоч раз у житті стикався з ГБН. Чим ГБН відрізняється від мігрені?

Безсоння під час війни: як собі допомогти?

Сильний стрес і підвищена тривожність – неабияке випробування для організму, що викликає безсоння. Багато хто з нас стикнувся з неможливістю заснути та частими прокиданнями вночі. Психологи розповіли про ознаки безсоння та про те, як собі допомогти.

Кардіолог розповіла, як не захворіти через стрес

Навчіться керувати тривогою. Вам буде набагато легше, коли ви зупините її на самому початку, а не тоді, коли паніка вже повністю заволоділа тілом.

10 способів знизити цукор в крові

За статистикою, в Україні біля 200 тисяч людей хворіють на тяжку форму цукрового діабету. Приблизно така сама кількість пацієнтів має діагноз «предіабет».

8 вправ для самодопомоги при стресі: поради психолога

Усі ми зараз перебуваємо у стресі і тривалому нервовому напруженні, що негативно відображається також і на фізичному стані організму. Психолог Лапушинська Т.О. пропонує 8 вправ на уяву, що допоможуть нормалізувати емоційний стан.

10 признаков того, что стресс негативно влияет на ваше здоровье

Организм может реагировать на стресс по-разному: это и общее ухудшение самочувствия, и проблемы с сердцем, с давлением, возможны даже тошнота и высыпания на коже! На фоне стресса ухудшается иммунитет. Прислушайтесь к себе, чтобы вовремя предпринять меры.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю