8 вправ для самодопомоги при стресі: поради психолога

Як допомогти собі під час стресу.

Дієві техніки заспокоєння і боротьби зі стресом
Дієві техніки заспокоєння і боротьби зі стресом
Фото з відкритих джерел

Усі ми зараз перебуваємо у стресі і тривалому нервовому напруженні, що негативно відображається також і на фізичному стані організму. Психолог Лапушинська Т.О. пропонує 8 вправ на уяву, що допоможуть нормалізувати емоційний стан.

Вправа «Хмари»

Ляжте на спину, максимально розслабте усі м’язи і дихайте животом. Уявіть, що з кожним вашим видихом всі ваші проблеми та переживання вилітають і стають пухнастими білими хмарами. Далі уявіть, що ви лежите на м’якій зеленій травичці, а теплий вітерець жене ці хмари якнайдалі за горизонт. Порожнечу всередині заповнює тепло від лагідного сонечка. З кожним вдихом ви вдихаєте це тепло. Продовжуйте цю вправу, доки не відчуєте, що негативні думки и тривога вас покинули.

Найкращі натуральні препарати від безсоння

Вправа «Ситечко»

Уявіть, що ви стоїте на великому ситечку з маленькими дірочками. Ситечко повільно підіймається вгору, проходить крізь вас. У цей момент зафіксуйте, де саме у вас ниє чи болить від стресу і напруги, які органи страждають найбільше. Уявіть, як на ситі залишаються всі ваші фізичні прояви стресу. Уявіть, що сито пройшло крізь усе ваше тіло і опинилося над головою – повне негативних думок і переживань неначе сміття. Далі уявіть, що на сито світить яскраве сонце, розчиняючи увесь негатив і одночасно наповнюючи вас теплом і радістю. Відчуйте повне розслаблення.


Вправа «Ресурсні образи»

Уявіть або згадайте те місце, у якому ви почуваєтесь у повній безпеці і спокої. Наприклад, берег лагідного моря, сонячна галявина у лісі. Відчуйте шум води, шелест дерев, аромати довкола. Озирніться довкола, доторкніться до теплого піску або до трави. Уявіть якомога більше дрібних деталей. Практикувати цю вправу краще вдома перед сном або перед підйомом вранці.

Як позбутися панічних атак

Вправа «Книга»

Уявіть, що ви – книга, що лежить на столі. Пропрацюйте «внутрішній стан» книги: як вона спокійно лежить, як обкладинка захищає її сторінки. Постарайтеся «від імені книги» роздивитися інші предмети, що лежать на столі: зошити, ручки, олівці, книжкові полиці тощо.

Ця вправа допомагає перевести свій фокус уваги на інші предмети і повністю зняти напругу всередині. Практикуйте вправу протягом щонайменше 5 хвилин.

Вправа «Внутрішній промінь»

Ця вправа допоможе відчути внутрішню опору, віднайти стабільність, зменшити втому. Під час виконання цієї вправи ви можете як сидіти, так і стояти – головне, щоб вам було зручно. Уявіть, що в вашій голові зароджується промінь, що повільно спускається униз по тілу. Він осяює ваше обличчя, шию, плечі, руки… Відчуйте, як промінь знімає напругу з м’язів обличчя, потилиці, плечей, шиї, грудей. Цей промінь начебто створює ваш новий образ: розслабленої, спокійної, вільної, задоволеної людини. Вправу виконуйте декілька разів – зверху донизу і навпаки.

Найкращі заспокійливі нового покоління

Вправа «Дерево»

Під час сильного психологічного напруження свідомість людини звужується, вона починає занадто концентруватися на своєму стані. Ця вправа допоможе віднайти внутрішню стабільність і рівновагу нервових процесів в організмі, допомагаючи подолати наслідки негативної ситуації, що травмує. Ототожніть себе з деревом, яке вам подобається. У вас потужний стовбур, міцне й гнучке переплетене гілля, густе листя. Вітер розхитує дерево, воно відкрите сонцю й дощу, по стовбуру добре циркулює сік, а коріння добре вросло у землю. Відчуйте, як легко і жадібно дерево бере з землі вологу. Коріння – це зв’язок людини з реальністю, а земля – втілення самого життя.


Вправа «Висока енергія»

Уявіть нічне небо з безліччю зірок. Оберіть з-поміж них найяскравішу. А тепер… «проковтніть» її. Відчуйте, як вона, вибухаючи всередині вас, наповнює тіло енергією. Ця енергія наповнює кожну клітинку вашого організму. Ви відчуваєте, що у вас з’являється бажання щось змінити у своєму житті, рухатися далі і змінювати його на краще.

Вправа «Генератор енергії»

Уявіть, що перед вами – магічний генератор енергії. «Увімкніть» його і відчуйте, як енергія наповнює передню частину вашого тіла: груди, живіт, усі м’язи. Вдихайте цю енергію і подумки переміщуйте її на задню частину тіла, на кінцівки, на голову. Ви сповнені енергії і готові вирішувати будь-які завдання. Ця вправа буде корисною при перших ознаках втоми і виснаження.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

10 признаков того, что стресс негативно влияет на ваше здоровье

Организм может реагировать на стресс по-разному: это и общее ухудшение самочувствия, и проблемы с сердцем, с давлением, возможны даже тошнота и высыпания на коже! На фоне стресса ухудшается иммунитет. Прислушайтесь к себе, чтобы вовремя предпринять меры.

Что делать, когда нервы на пределе

В жизни современного человека присутствует много факторов, которые влияют на его психоэмоциональное состояние. Да и сама скорость жизни увеличилась, что...

8 частей тела, которые «помнят» о стрессе

Часто мы переносим стресс «на ногах», ведь не всегда хватает времени на то, чтобы принять ситуацию, проанализировать ее и отпустить. Мы думаем, что нужно быстрее двигаться вперед и не проявлять слабость.

Головний біль напруги: симптоми, причини, лікування

Якщо у вас періодично болить голова, можливо, це саме головний біль напруги. Головний біль напруги – найпоширеніший вид головного болю. Кожен з нас 100 % хоч раз у житті стикався з ГБН. Чим ГБН відрізняється від мігрені?

Відомі заспокійливі препарати, які НЕ працюють

У нашому суспільстві укорінилося переконання у 100%-й дієвості тих чи інших ліків від стресу. Давайте спробуємо розібратися, чи так це насправді. Ось список недієвих і навіть небезпечних заспокійливих, про які ми точно чули і які часто призначаються лікарями.

Безсоння під час війни: як собі допомогти?

Сильний стрес і підвищена тривожність – неабияке випробування для організму, що викликає безсоння. Багато хто з нас стикнувся з неможливістю заснути та частими прокиданнями вночі. Психологи розповіли про ознаки безсоння та про те, як собі допомогти.

Кардіолог розповіла, як не захворіти через стрес

Навчіться керувати тривогою. Вам буде набагато легше, коли ви зупините її на самому початку, а не тоді, коли паніка вже повністю заволоділа тілом.

10 способів знизити цукор в крові

За статистикою, в Україні біля 200 тисяч людей хворіють на тяжку форму цукрового діабету. Приблизно така сама кількість пацієнтів має діагноз «предіабет».

Найкращі натуральні препарати від безсоння

Ми створили добірку із п'яти препаратів від безсоння, у складі яких – лише безпечні компоненти. Такі засоби практично не мають протипоказань та «побочок», а купити їх можна без рецепта лікаря.

Болит голова на погоду: что делать?

Если у вас болит голова на погоду, учитесь расслабляться, больше ходите пешком, делайте массаж головы, пейте много воды, уменьшите кофеин и т. д.

Как избавиться от панических атак?

Паническими атаками страдает 5 % всех людей, но опасности для здоровья они не несут. Но если человек не будет обращаться за помощью к специалисту, панические атаки существенно ухудшат качество его жизни

Почему мы переедаем: 12 причин

Постоянное чувство голода может быть вызвано как неправильным питанием, так и некоторыми заболеваниями

Продукты-антидепрессанты: чего бы съесть, чтобы поднять настроение

Среди продуктов, которые помогают мозгу синтезировать "гормоны счастья", - рыба, мясо, молочные продукты, яйца, морская капуста, бананы, черный шоколад, овсянка, гречка, овощи и мед
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю