Кардіолог розповіла, як не захворіти через стрес

Кардіолог Анна Солощенко поділилася порадами, як зберегти своє здоров’я у важкі часи.

10 правил, як зберегти здоров’я при тривалому стресі
10 правил, як зберегти здоров’я при тривалому стресі
Фото из открытых источников

На своїй сторінці у Facebook лікарка поділилася з українцями, як зменшити негативний вплив тривалого стресу на організм.

Які ліки повинні бути дома у гіпертоніка?

«Наше сьогодення кидає нам нові та нові виклики, тому стрес, що ми переживаємо, безумовно, можна віднести до хронічного та надзвичайної інтенсивності. І раніше ми розуміли, що постійні стреси на роботі, в родині, карантини, негаразди призводять до підвищеного ризику серцево-судинних захворювань, онкології, хвороб шлунково-кишкової системи, знижують імунітет тощо. Що ж вже казати зараз, коли з 24 лютого ми щодня переживаємо горе, страх, лють та весь спектр негативних емоцій», – пише Анна Солощенко, а далі перераховує пункти, що допоможуть зберегти здоров’я в умовах нервового напруження.

Як не захворіти при хронічному стресі?

  1. Перестаньте постійно думати про те, «коли ж це все скінчиться». Такі думки «з’їдають» дуже багато вашої енергії і виснажують нервову систему. Ніхто сьогодні не може дати чіткої відповіді на це запитання. Уявляйте перемогу – на вершині гори, до якої треба йти по сходах. Але неквапливо, спокійно, відпочиваючи і переводячи подих на кожній сходинці. Для кожного з нас ця сходинка – своя. Наприклад, турбота про власне здоров’я, допомога армії, хобі, робота, безпекові заходи, пристосування до нового життя тощо. Тобто кожен з нас потихеньку йде до «вершини», маючи свою власну драбину.
  2. «Режим енергозбереження» – це не лише про економію електроенергії, а й про збереження власної. Тому подумайте, які саме справи допомагають вам наповнюватися енергією, а які – її забирають. Тримайте баланс, аби завжди виходити в плюс.
  3. Дуже важливі речі: фізична активність, повноцінне харчування, прогулянки на свіжому повітрі та достатній сон.
  4. Читайте книги. Оберіть свою улюблену і читайте хоча б десять сторінок на день. Пам’ятаєте, як у дитинстві ми поринали у цікавий художній світ, тікаючи від якихось негараздів?
  5. Навчіться керувати тривогою. Вам буде набагато легше, коли ви зупините її на самому початку, а не тоді, коли паніка вже повністю заволоділа тілом. Можна, наприклад, повільно й глибоко дихати у моменти, коли «накриває». Якщо у вас був стресовий день, увечері включайте звуки природи і медитуйте.
  6. Відчуваєте, що всередині вас накопилося багато агресії та злості? Обов’язково потрібно давати вихід цим негативним емоціям. У кожного з нас свої методи. Хтось записується у спортзал, хтось бігає, хтось багато ходить, хтось донатить на ЗСУ і уявляє, як його допомога армії нищить ворога.
  7. Старайтеся концентруватися не на агресії, а на позитивних емоціях. Любов, турбота, вдячність, повага, гордість…
  8. Не читайте постійно новини, не сидіть біля телевізора. Визначте невеликий відрізок часу, протягом якого ви «дозволяєте» собі зануритись у новини. Наприклад, зранку на 20 хвилин. Окрім негативних, читайте й позитивні новини! Більше спілкуйтеся з рідними та друзями, підтримуйте один одного.
  9. Турбуйтеся про своє здоров’я так само, як і до війни, а може, ще й більше. Не забувайте про щорічні профілактичні огляди, аби попередити небажані проблеми.
  10. Якщо у вас є якісь скарги на здоров’я, не потрібно терпіти, чекати до перемоги і списувати все на втому та стрес. Одразу звертайтеся до лікарів.

Отже, якщо ви будете дотримуватися цих простих правил, то навіть у такі буремні часи збережете найцінніше – своє здоров’я.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Як лікувати депресію та як розпізнати непрофесійного психіатра?

Помірну та важку депресію лікують як ліками, так і психотерапією. Але у країнах, де рівень доходів низький або середній (Україна належить саме до таких держав) люди часто взагалі не звертаються до лікарів по допомогу або ця допомога є недостатньою. Статистика свідчить, що люди з депресією навіть приховують від лікарів сімейної практики те, що страждають на депресію.

Відомі заспокійливі препарати, які НЕ працюють

У нашому суспільстві укорінилося переконання у 100%-й дієвості тих чи інших ліків від стресу. Давайте спробуємо розібратися, чи так це насправді. Ось список недієвих і навіть небезпечних заспокійливих, про які ми точно чули і які часто призначаються лікарями.

Паническая атака или сердечный приступ: как не перепутать?

Уляна Супрун рассказала, что паническая атака неопасна для жизни, а вот при симптомах сердечного приступа (стенокардии) лучше вызвать скорую помощь

Как избавиться от панических атак?

Паническими атаками страдает 5 % всех людей, но опасности для здоровья они не несут. Но если человек не будет обращаться за помощью к специалисту, панические атаки существенно ухудшат качество его жизни

Паникующие пациенты с ковидом «рушат» свое здоровье

Когда пациент с коронавирусом начинает сильно тревожиться и паниковать, страдает его иммунная система и появляются психические расстройства

Врач-инфекционист рассказал, какие ошибки делают люди с коронавирусом

Врач-инфекционист перечислил главные ошибки пациентов, которые столкгнулись с коронавирусом: ненужная паника, массовые обследования контактных лиц, бегом в стационар, халатное отношение к здоровью, противовирусные препараты, частые КТ

Щоб не прискорити старіння, відмовтеся від цих б’юті-процедур після 40 років

Після 40 років в жіночому організмі відбуваються гормональні зміни, що впливають на шкіру і мускули обличчя. Знижуються пружність та тонус шкіри, змінюються контур і риси обличчя. Якщо ви не хочете ще більше прискорити такі зміни, лікарі-косметологи закликають відмовитися від деяких б’юті-процедур.

Інтервальне голодування підвищує ризики серцево-судинних захворювань

Люди, що дотримуються інтервального голодування за схемою 16/8, мали на 91% більші ризики смерті від серцево-судинних захворювань у порівнянні з тими, хто не практикує «інтервалку»! Окрім того, люди з уже наявними серцево-судинними проблемами під час інтервального голодування мали на 66% більші ризики інсульту та інфаркту.

Як компенсувати недосипання після нічних повітряних тривог

Кожна безсонна ніч негативно впливає на наше здоров’я, особливо страждає мозок. Це можна порівняти з прийомом великої дози алкоголю: підвищується тривожність, знижується здатність концентруватися.

Чому краще відмовитись від молока

Вже кілька років серед учених та лікарів ведуться розмови про шкоду молока, яке ми звикли вважати корисним і необхідним для організму. Давайте розберемося, кому ж все-таки краще перестати вживати молочні продукти.

Чим корисна куркума

Куркума – це спеція золотисто-помаранчевого кольору. Давайте поговоримо про її корисні властивості і про те, як саме вона впливає на організм. Куркуму використовують в Індії вже кілька тисячоліть як спецію та лікарську рослину. Її додають до їжі для кольору та аромату.

Топ-18 дешевих аптечних засобів для краси

Ми вирішили скласти список препаратів для шкіри, волосся та нігтів, що легко можуть замінити дорогі засоби та салонні процедури. Активні речовини цих бюджетних препаратів входять до складу дорогої косметики.

Магній: як зрозуміти, що його не вистачає

Магній зазвичай погано засвоюється – в організм потрапляє його лише 30% (за умови, що у вас немає нестачі вітаміну D). Якщо ж ви вживаєте алкоголь або курите, п’єте багато кави і зловживаєте солоним, магній може не засвоюватися взагалі (це стосується як їжі, так і препаратів магнію).
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю