Як лікувати депресію та як розпізнати непрофесійного психіатра?

Лікар-психіатр Євген Скрипник на своїй сторінці у Facebook поділився порадами, як позбутися депресії та як зрозуміти, що лікар лікує вас неправильно.

Депресію необхідно обов’язково лікувати
Депресію необхідно обов’язково лікувати
Фото из открытых источников

Депресію викликають такі само внутрішні фактори, як і інші захворювання. За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, депресія – найпоширеніший психічний розлад. У світі нараховується понад 300 млн людей з діагностованою депресією. Депресія – це не коливання настрою, не емоційні реакції на якісь буденні негаразди, а повноцінна хвороба, що у найгіршому випадку може закінчитися самогубством. Є навіть жахлива статистика: щороку 800 тис. людей у світі скоюють самогубство на фоні депресії, причому це переважно люди 15-29 років.

Помірну та важку депресію лікують як ліками, так і психотерапією. Але у країнах, де рівень доходів низький або середній (Україна належить саме до таких держав) люди часто взагалі не звертаються до лікарів по допомогу або ця допомога є недостатньою. Статистика свідчить, що люди з депресією навіть приховують від лікарів сімейної практики те, що страждають на депресію.

Що робити, якщо у вас депресія

Лікар-психіатр Євген Скрипник радить, окрім того, що обов’язково потрібно звернутися до фахівця, такі супутні методи боротьби з депресією:

  • Нормальне повноцінне харчування, достатній сон та фізична активність. Навіть якщо ви не хочете всього цього робити, змушуйте себе!
  • При депресії людина уникає спілкування і людних місць. Але ви, знову-таки, повинні старатись робити над собою зусилля. Ходіть в улюблений магазин (супермаркет), купуйте те, що раніше приносило вам задоволення. Через деякий час ваш мозок «згадає», що все це допомагало виробленню «гормонів щастя».
  • Пізніше ви вибудуєте список різних видів діяльності, що є важливими: покупки, чашка кави у кафе, спілкування з друзями, тренування у спортзалі, виїзд на природу на вихідних тощо.
  • Поступово пориньте у те, що колись приносило вам радість та задоволення і було невід’ємною частиною вашого життя. Потроху повертайтеся до цієї діяльності: спочатку без ентузіазму, через силу, без колишньої насолоди…
  • Ви відчуєте, що поступово мозок «згадає», як отримував радість від усього цього – депресія почне відступати! Все це називається «поведінкова активація».
  • А якщо до цих щоденних дій ви додасте призначені лікарем антидепресанти, процес піде набагато швидше.
    Не бійтеся психіатрів, ліків! Депресія – це серйозна хвороба, яка сама по собі не пройде.

Як зрозуміти, що ваш психіатр – непрофесійний

У іншому своєму дописі Євген Скрипник розповідає, від якого психіатра краще відразу тікати: він точно не вилікує вашу депресію. Зверніть увагу на такі моменти:

  1. Лікар встановив вам діагнози, яких не існує (ВСД, невроз, органічний розлад, ендогенне захворювання, неврозоподібна чи млявоплинна шизофренія).
  2. Якщо ваш лікар переконує вас, що ніякої депресії у вас немає, бо ви доглядаєте за собою (робите зачіску, ходите до косметолога тощо).
  3. Для діагностики депресії лікар відправляє вас здати аналізи на кортизол та серотонин.
  4. Коли лікар запевняє, що панічні атаки – то від проблем зі спиною (треба зняти «зажими» – і все пройде).
  5. Запевняє, що ваш стан – то негативний вплив «планет і цифр».
  6. Каже, що розробив свій індивідуальний метод діагностики та лікування тривоги та депресії.
  7. Займається лікуванням не самої депресії, а лише її симптомів (призначає при панічних атаках такі препарати, як гідазепам чи атаракс, а перед сном рекомендує приймати мелатонін, кветіксол, левану чи сондокс).
  8. Наполягає на тому, що треба прокапатися («почистити» судини, «підживити» мозок).
  9. Якщо лікар на першій зустрічі призначає багато препаратів (особливо однієї групи).
  10. Зниження дозування ліків нижче за ефективне (наприклад, каже: «ви худенька, вам можна всього 10 мг пароксетину або 25 мг золофту»).
  11. Прописує недієві ліки, що не мають доказової ефективності: валеріана, персен, пустирник, когнум, біфрен, адаптол, мебікар, транвілар, ашваганда тощо.
  12. Призначає вам БАДи.
  13. Запевняє, що недоказові ліки насправді чудово працюють – просто у фармкомпаній недостатньо коштів на проведення досліджень.
  14. Лікує гомеопатією (відразу тікайте).
  15. Якщо каже, що депресія чи панічні атаки пройдуть, як тільки ви народите дитину.
  16. Призначає антидепресант на 10-14 днів, а потім рекомендує новий препарат.
  17. Відміняє антидепресант, як тільки ваш стан покращився.
  18. Пропонує вам відвідати церкву, будинок для літніх людей, онкодиспансер (каже, що там дійсно погано, а от у вас все добре).
  19. Запевняє, що ваша депресія – це від лінощів.
  20. Каже: «Ну а що ви хотіли, зараз же війна, всім погано».
  21. Мовчки прописує вам якесь лікування, при цьому нічого не пояснюючи, а коли ви питаєте, як і що приймати, відповідає: «Я все написав, почитаєте».

Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

  • 13 січня, 2024 рік previr
    повністю підтримую автора. Але як бути з "вибриками" сучасної псевдореформованої української медицини, яка ПОВНІСТЮ заборонила виписування психотропних препаратів більшості лікарів-спеціалістів за вийнятком психіатрів, неврологів та (ха-ха-ха!!!) сімейних лікарів?
  • 12 грудня, 2023 рік Ярослав
    В наш час це дуже актуальне питання. Намагаюсь знайти для себе, але поки безуспішно. Можливо хтось підкаже?


Читайте також:

10 простых способов избавится от депрессии

Человек с депрессией может чувствовать себя беспомощным, но это не так! Кроме работы с психотерапевтом и в некоторых случаях, медикаментозного лечения, есть несколько способов бороться с депрессией самостоятельно. Добавление в режим дня физической активности и здорового питания, изменение образа мышления - это естественные способы борьбы с депрессией. Начните придерживаться этих советов прямо сейчас, что бы они помогли чувствовать себя лучше.

7 мифов о депрессии

Существуют мифы о депрессии, в которые люди продолжают верить, поэтому не получают адекватной терапии. Депрессию нужно лечить антидепрессантами и психотерапией. Если ничего не делать, человек может даже в конце концов совершить суицид.

Реактивные депрессии у соматических больных

М.Ю. Дробижев Нозогенные депрессии (НД) - одно из самых распространенных проявлений психической патологии у пациентов с соматическим страданием (показатель частоты НД...

Депрессии в позднем возрасте

Н.М. Михайлова Понятие депрессии позднего возраста используется для обозначения болезненных состояний, впервые развивающихся в период старения. Но, кроме того, этот термин...

Чим корисна куркума

Куркума – це спеція золотисто-помаранчевого кольору. Давайте поговоримо про її корисні властивості і про те, як саме вона впливає на організм. Куркуму використовують в Індії вже кілька тисячоліть як спецію та лікарську рослину. Її додають до їжі для кольору та аромату.

Магній: як зрозуміти, що його не вистачає

Магній зазвичай погано засвоюється – в організм потрапляє його лише 30% (за умови, що у вас немає нестачі вітаміну D). Якщо ж ви вживаєте алкоголь або курите, п’єте багато кави і зловживаєте солоним, магній може не засвоюватися взагалі (це стосується як їжі, так і препаратів магнію).

12 симптомів того, що у вашому тілі є паразити

М’ясні продукти, які ми купуємо в магазині і їмо щодня, найбільше заражені паразитами. Це і шинка, і бекон, і ковбаси з сосисками, і відбивні чи котлети з відділу кулінарії. Часто заражене гельмінтами м'ясо: яловичина, свинина, баранина, курка та, звичайно, риба.

Що варто знати про «Гідазепам»?

Якщо ви будете кожного разу при панічній атаці приймати «Гідазепам», то це лише погіршить ситуацію – атаки переростуть у панічний розлад. Не потрібно приймати «Гідазепам» «профілактично» (перед походом до торгового центру, поїздкою у транспорті тощо). Кожного разу у вас буде формуватися уникаюча поведінка, залежність від препарату, з часом потрібна буде все більша і більша доза.

Відомі заспокійливі препарати, які НЕ працюють

У нашому суспільстві укорінилося переконання у 100%-й дієвості тих чи інших ліків від стресу. Давайте спробуємо розібратися, чи так це насправді. Ось список недієвих і навіть небезпечних заспокійливих, про які ми точно чули і які часто призначаються лікарями.

14 міфів про вітамін D

Головне джерело вітаміну D – жирні сорти риби (тунець, сардини, скумбрія, оселедець, сом, лосось, макрель), а також печінка тріски та палтуса. Крім того, цей вітамін є в меншій кількості у морепродуктах, ікрі, лісових грибах, насінні, яєчному жовтку, кисломолочних продуктах, вершковому маслі, сирі.

Безсоння під час війни: як собі допомогти?

Сильний стрес і підвищена тривожність – неабияке випробування для організму, що викликає безсоння. Багато хто з нас стикнувся з неможливістю заснути та частими прокиданнями вночі. Психологи розповіли про ознаки безсоння та про те, як собі допомогти.

8 вправ для самодопомоги при стресі: поради психолога

Усі ми зараз перебуваємо у стресі і тривалому нервовому напруженні, що негативно відображається також і на фізичному стані організму. Психолог Лапушинська Т.О. пропонує 8 вправ на уяву, що допоможуть нормалізувати емоційний стан.

10 признаков того, что стресс негативно влияет на ваше здоровье

Организм может реагировать на стресс по-разному: это и общее ухудшение самочувствия, и проблемы с сердцем, с давлением, возможны даже тошнота и высыпания на коже! На фоне стресса ухудшается иммунитет. Прислушайтесь к себе, чтобы вовремя предпринять меры.

Как избавиться от панических атак?

Паническими атаками страдает 5 % всех людей, но опасности для здоровья они не несут. Но если человек не будет обращаться за помощью к специалисту, панические атаки существенно ухудшат качество его жизни

Что такое чувствительная к отказу дисфория?

Люди страдающие синдромом дефицита внимания и гиперактивности ( СДВГ ) имеют сложности с концентрацией и усидчивостью. У большинства таких людей, так же отмечается повышенная чуствительность к тому что о них думают и говорят другие люди - это называют чуствительной к отказу дисфорией ( ЧОД ). ЧОД не является медицинским диагнозом, это термин описывающий определенные сиптомы при СДВГ.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю