Що варто знати про «Гідазепам»?

Лікар-психіатр Євген Скрипник розповів, що «Гідазепам» – це не антидепресант.

Корисна інформація про "Гідазепам"
Корисна інформація про "Гідазепам"
Личная страница врача в Facebook

«Гідазепам» – це денний транквілізатор з однойменною діючою речовиною, що призначається при невротичних, астенічних станах, емоційній лабільності, при тривогах і страхах, при підвищеній дратівливості і проблемах зі сном. Препарат також використовують у пацієнтів перед операціями або болісними діагностичними обстеженнями, як допоміжний засіб при мігренях і абстинентному синдромі при алкоголізмі.

«Гідазепам» протипоказання: алергія на будь-який компонент препарату, виражені проблеми з роботою печінки або нирок, відкритокутова глаукома.

«Гідазепам» побічні ефекти (можливі при перевищенні рекомендованого дозування): сонливість, головний біль, зниження концентрації та уваги, запаморочення, загальна слабкість, нудота, зниження артеріального тиску, слабкість у м’язах, висипи на шкірі, кропив’янка, ангіоневротичний набряк.

Купити «Гідазепам» можна лише за рецептом від лікаря.

Що потрібно знати про «Гідазепам»

«Гідазепам» – це денний транквілізатор з групи бензодіазепінових транквілізаторів. Він з однієї групи та схожий за дією на закордонні препарати з цієї групи: «Алпрозолам» («Ксанакс»), «Лоразепам», «Оксазепам», «Діазепам» («Сібазон»), «Бромазепам», «Клоназепам». В Україні є ще й «Феназепам», – розповідає психіатр Євген Скрипник.

Як позбавитися панічних атак

Пацієнти, що перебувають за кордоном часто кажуть, що у Європі та США немає цього препарату і він не має доказової ефективності.

Насправді група бензодіазепінів, до якої й належить «Гідазепам», має численні доказові дослідження і часто призначається у Європі та США. Чого, наприклад, не скажеш, про такі препарати, як «Біфрен», «Бафазол» чи «Адаптол», які так поширені у нас.

«Гідазепам» не викликає сонливості, на відміну від інших препаратів з цієї групи. Приймати «Гідазепам» можна лише СИМПТОМАТИЧНО, за призначенням лікаря, коли потрібно «зняти» страхи, тривогу, емоційну лабільність. Тобто якщо ви у серйозному стресі і переживаєте тривогу, безсоння через війну, вибухи, втрату близьких людей, то лікар може призначити вам «Гідазепам» максимум на 15-30 днів. Препарат можна періодично приймати курсами, виключно під контролем лікаря.

Але пам’ятайте, що «Гідазепам» НЕ можна пити довго (довше чотирьох місяців).

«Часто пацієнти кажуть, що приймають «Гідазепам» вже рік, а депресія не проходить. «Гідазепам» НЕ лікує депресію, НЕ лікує панічний розлад, НЕ лікує фобій та ГТР, ОКР, ПТСР. Це не антидепресант», – пояснює Євген Скрипник.

Якщо ви будете кожного разу при панічній атаці приймати «Гідазепам», то це лише погіршить ситуацію – атаки переростуть у панічний розлад. Не потрібно приймати «Гідазепам» «профілактично» (перед походом до торгового центру, поїздкою у транспорті тощо). Кожного разу у вас буде формуватися уникаюча поведінка, залежність від препарату, з часом потрібна буде все більша і більша доза.

Найкращі заспокійливі нового покоління

«Коли пацієнти, що приймають «Гідазепам» роками, відміняють його, виникають симптоми відміни (слабкість, порушення концентрації уваги, біль у м‘язах, тривога, безсоння, дратівливість тощо). Ви повинні поступово, по 1/4 таблетки його зменшувати кожні 7-14 днів і до повної відміни. Можна також, за призначенням лікаря, додати до лікування «Триттіко» («Тразадон») і за його допомогою відмовитися від «Гідазепаму», – рекомендує лікар.

ВАЖЛИВО! Найчастіше при тривалому прийомі бензодіазепінових транквілізаторів звикання відбувається на таких препаратах, як «Феназепам», «Клоназепам» та «Алпрозолам». Тому усі ліки, перераховані у цій статті, потрібно приймати виключно за призначенням і під контролем лікаря!


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Розлад харчової поведінки: симптоми, види, причини

Існує багато різних харчових розладів, в основі яких – проблеми з психічним здоров’ям, коли людина неадекватно ставиться до їжі та до свого зовнішнього вигляду. При таких розладах людина не сприймає себе такою, як вона є, постійно думає про свій зовнішній вигляд і впевнена, що її щастя залежить виключно від зовнішності.

Як лікувати депресію та як розпізнати непрофесійного психіатра?

Помірну та важку депресію лікують як ліками, так і психотерапією. Але у країнах, де рівень доходів низький або середній (Україна належить саме до таких держав) люди часто взагалі не звертаються до лікарів по допомогу або ця допомога є недостатньою. Статистика свідчить, що люди з депресією навіть приховують від лікарів сімейної практики те, що страждають на депресію.

8 вправ для самодопомоги при стресі: поради психолога

Усі ми зараз перебуваємо у стресі і тривалому нервовому напруженні, що негативно відображається також і на фізичному стані організму. Психолог Лапушинська Т.О. пропонує 8 вправ на уяву, що допоможуть нормалізувати емоційний стан.

Как защитить ребенка от «групп смерти»

В последнее время участились детские самоубийства, вызванные участием детей в так называемых группах смерти в интернете. Как понять, что ребенок в опасности?

10 простых способов избавится от депрессии

Человек с депрессией может чувствовать себя беспомощным, но это не так! Кроме работы с психотерапевтом и в некоторых случаях, медикаментозного лечения, есть несколько способов бороться с депрессией самостоятельно. Добавление в режим дня физической активности и здорового питания, изменение образа мышления - это естественные способы борьбы с депрессией. Начните придерживаться этих советов прямо сейчас, что бы они помогли чувствовать себя лучше.

Как избавиться от панических атак?

Паническими атаками страдает 5 % всех людей, но опасности для здоровья они не несут. Но если человек не будет обращаться за помощью к специалисту, панические атаки существенно ухудшат качество его жизни

Что такое чувствительная к отказу дисфория?

Люди страдающие синдромом дефицита внимания и гиперактивности ( СДВГ ) имеют сложности с концентрацией и усидчивостью. У большинства таких людей, так же отмечается повышенная чуствительность к тому что о них думают и говорят другие люди - это называют чуствительной к отказу дисфорией ( ЧОД ). ЧОД не является медицинским диагнозом, это термин описывающий определенные сиптомы при СДВГ.

Сервисы чтобы найти психолога онлайн

Выбор психолога – сложный и ответственный процесс. Ошибка будет дорого стоить для душевного здоровья. Если попадется специалист, который не будет...

Паникующие пациенты с ковидом «рушат» свое здоровье

Когда пациент с коронавирусом начинает сильно тревожиться и паниковать, страдает его иммунная система и появляются психические расстройства

Лучшие успокоительные препараты без рецепта

При ситуационном стрессе можно применять безрецептурные успокоительные препараты. Мы составили топ-5 самых эффективных лекарств для лечения тревожности

Врачи рассказали, как победить «карантинную депрессию»

В условиях самоизоляции у многих людей началась депрессия. Психологи рассказали, как избавиться от депрессии

Нужно ли говорить ребенку, что Деда Мороза не существует?

Часто родители дошкольников и первоклассников начинают задумываться, может, пора сказать своему ребенку о том, что на самом деле Деда Мороза не существует? Психологи считают, что это нужно сделать тогда, когда ребенок будет сам готов.

Психолог, психотерапевт и психиатр: в чем разница?

У каждого из нас в жизни время от времени бывают психологические трудности, с которыми самому справиться тяжело - нужна помощь специалиста. Но к кому же обратиться? Кого правильно выбрать: психолога, психотерапевта или психиатра? Попробуем разобраться.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю