Які продукти «любить» підшлункова залоза?
Топ-9 корисних продуктів для підшлункової.
 
 - Які функції у підшлункової залози
- Які обстеження та аналізи потрібні для підшлункової
- Які продукти корисні для підшлункової залози
Сьогодні поговоримо про те, які функції виконує підшлункова залоза в організмі, як діагностувати проблеми з нею та які продукти потрібно їсти для здоров’я підшлункової.
Які функції у підшлункової залози
Підшлункова залоза виконує кілька важливих функцій у системі травлення. Основні функції підшлункової – такі:
- Вироблення панкреатичного соку. Панкреатичний сік містить різні ферменти, важливі для розщеплення різних компонентів їжі. Наприклад, амілаза розщеплює вуглеводи, ліпаза розщеплює жири, а протеази розщеплюють білки.
- Вироблення бікарбонатів. Підшлункова виділяє бікарбонати, які нейтралізують кислотність, що надходить зі шлунка до дванадцятипалої кишки. Це допомагає створити оптимальні умови для дії панкреатичних ферментів.
- Регуляція глюкози. Підшлункова залоза виробляє і виводить гормони, такі як інсулін і глюкагон, що регулюють рівень цукру в крові. Інсулін знижує рівень цукру, а глюкагон підвищує його.
Тобто підшлункова залоза – важливий орган для правильного травлення та обміну речовин в організмі. Якщо є проблеми з підшлунковою залозою, може розвинутися цукровий діабет. Тому періодично потрібно «розвантажувати» підшлункову і давати їй відпочинок. Як саме – розповідаємо.

Які обстеження та аналізи потрібні для підшлункової
Якщо ви підозрюєте якісь проблеми з роботою цього органу, обов’язково пройдіть обстеження і здайте аналізи.
Ось список, серед якого лікар обере потрібні:- УЗД. Ультразвукова діагностика є найпоширенішим методом обстеження підшлункової залози. Він дозволяє отримати зображення структури підшлункової залози, оцінити розміри, виявити камені, пухлини, цисти та інші патології.
- КТ. КТ-сканування може бути використано для отримання детальніших зображень підшлункової залози, особливо при виявленні складних або масивних патологій.
- МРТ. МРТ надає деталізовані зображення підшлункової залози, тобто високоякісні структурні зображення.
- Ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатографія (ЕРХПГ). Це обстеження дозволяє вивчати стан підшлункової залози та жовчних шляхів за допомогою ендоскопу та рентгенівського опромінення.
- Аналізи крові та сечі. Деякі патології підшлункової залози можуть впливати на склад крові та сечі, тому аналізи можуть допомогти у встановленні діагнозу.
- Дослідження функції підшлункової залози. Існують деякі тести, за допомогою яких можна оцінити функції підшлункової залози, зокрема виробництва ферментів.

Які продукти корисні для підшлункової залози
Для підшлункової залози лікар призначає ті чи інші препарати, але паралельно необхідне й спеціальне дієтичне харчування. Які ж продукти «любить» підшлункова залоза?
- Броколі. До складу броколі входить речовина апігенін, що захищає підшлункову залозу від негативних чинників. Щоб зберегти у броколі усі корисні речовини, її потрібно їсти у сирому вигляді або на пару (час приготування – мінімальний).
- Йогурт. У йогурті (звичайно, домашньому, а не магазинному) є багато пробіотиків, що покращують роботу ШКТ і покращують імунітет.
- Гарбуз. У гарбузі невелика кількість клітковини, він м’який, має ніжну текстуру, тому чудово перетравлюється. Гарбуз нейтралізує соляну кислоту і містить пептиди, залізо, мідь, магній, вітаміни групи В, калій, каротин. Для тих, хто хворіє на панкреатит, гарбуз – прекрасний продукт для «розвантаження» підшлункової залози.
- Батат (або солодка картопля). Цей коренеплід уповільнює надходження цукру у кров, таким чином зменшуючи навантаження на ШКТ. Цікаво, що форма батату нагадує саму підшлункову залозу.
- Топінамбур (земляна груша). Цей коренеплід за формою схожий на імбир, а за смаком – на батат. Топінамбур у висоту досягає 2-4 метрів, його листя нагадують листя соняшника. Топінамбур покращує обмінні процеси, знімає запалення підшлункової залози, уповільнює прогресування цукрового діабету і працює як профілактика атеросклерозу.
- Чорниця. Ягода дуже корисна для людей з цукровим діабетом. Самі ягоди чорниці та чай з її листя покращують роботу підшлункової та знижують рівень цукру в крові. Збори з чорницею знімають запалення підшлункової, очищають печінку від токсинів, стимулюють відтік жовчі. Якщо панкреатит у гострій формі, свіжі ягоди їсти не можна – лише перетертими і термічно обробленими.
- Гречка. При захворюваннях підшлункової залози важливо їсти продукти з мінімумом вуглеводів. Гречана крупа якнайкраще підходить для такої дієти. Гречка містить рослинну клітковину, яка виводить токсини, очищує кишківник, нормалізує травлення. Гречку при панкреатиті можна вживати на п’ятий день гострої фази хвороби, коли пройшов біль. Гречка повинна бути в’язкою, після приготування її бажано перетерти. До страви бажано не додавати солі, цукру та масла.
- Червоний виноград. У червоному винограді міститься антиоксидант ресвератрол, що нейтралізує вільні радикали, зміцнює судини, зменшує запальні процеси в них.
- Корінь солодки. Ця лікарська трава, окрім інших лікувальних властивостей, зменшує запалення підшлункової залози, знімає біль при панкреатиті.
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
Коментарі