Сигнали організму, які не можна ігнорувати

Лікар перерахував 18 симптомів, що вказують на проблеми зі здоров’ям, і аналізи, які бажано здати у тому чи іншому випадку.

Не ігноруйте симптоми проблем з організмом
Не ігноруйте симптоми проблем з організмом
Фото из открытых источников

Навіть незначні, на перший погляд, зміни повинні вас насторожити, адже ваш організм таким чином сигналізує про те, що щось не так. Лікар Тарас Жиравецький на своїй сторінці у Facebook розповів, на що обов’язково потрібно звернути увагу.

Сухість у роті

Така проблема може виникати як реакція на нервове виснаження та стрес. Якщо до сухості у роті додалася дратівливість, краще перевірити рівень вітаміну В3 (нікотинової кислоти). При дефіциті цього вітаміну додайте до свого раціону пророщені зародки пшениці, яловичину, горіхи, м'ясо птиці. Окрім того, по сухості у роті можна запідозрити цукровий діабет або деякі інші системні захворювання.

Синяки на тілі

Якщо ви помітили на тілі синюваті плями, але ніде не вдарялися, можливо, у вас проблема зі згортанням крові або неправильно працює печінка. Щоб виключити захворювання крові, здайте звичайний аналіз крові і зверніть увагу на рівень тромбоцитів.

Припухлість повік

Якщо, окрім припухлих повік, ви помітили, що у вас бліда холодна шкіра, ви відчуваєте загальну втому, перевірте щитоподібну залозу, серце та нирки. Такий симптом можливий також при дерматоміозиті (хвороба з системним ураженням поперечно-смугастої мускулатури запального характеру та часто з дерматозом).

Часті носові кровотечі

Це може бути причиною підвищеного артеріального тиску або нестачі в організмі вітаміну К. Запишіться до кардіолога і додайте до свого раціону шпинат, капусту, гарбуз, печінку, буряк.

Як зупинити кров з носа і що не можна робити

Потріскані губи

Якщо на фоні тріскання губ у вас ослаблені м’язи у куточках рота, випадає волосся і вам важко сконцентруватися, можливо, в організмі дефіцит вітаміну В2 (рибофлавіну).

Їжте більше яєць, молочних продуктів, сою, груші, арахіс. Окрім того, потріскані губи можуть бути симптомом кандидозу та аскаридозу.

Білий наліт на язиці

Це може свідчити про те, що ви просто голодні, у вас застуда або кандидоз. Але якщо білий наліт на язиці є почервоніння його країв, відвідайте гастроентеролога – можливо, це гастрит.

Сірий наліт на язиці

Зазвичай такий наліт свідчить про проблеми з ШКТ. А якщо язик сірий, губи трохи припухлі, а шкіра стала сухішою, перевірте рівень заліза. До речі, кава та чай блокують правильне засвоєння заліза, тому не зловживайте. Додайте до раціону гречку, яблука, курагу, чорнослив, горіхи тощо. Краще обов’язково здати кров на рівень заліза.

Неприємний запах з рота

Ця проблема називається галітозом і може свідчити про проблеми зі шлунково-кишковим трактом, про діабет, захворювання печінки (аміачний запах), нирок, бронхіт (гнильний запах), хворі зуби чи ясна. Цікаво, що неприємний запах з рота може виникнути, якщо ви п’єте неякісну каву.

Лущення шкіри

Зазвичай таке буває, коли в організмі дефіцит вітамінів А та В2. Якщо ви почнете повноцінно харчуватися, ситуація зі шкірою покращиться. Якщо ж шкіра не лише лущиться, а й свербить, можливо, це алергія або грибок.

Як швидко знизити рівень цукру в крові

Непереносимість яскравого світла

У деяких випадках це викликано алергією на цвітіння рослин, тобто полінозом (здайте Ig Е загальний).

Окрім того, непереносимість яскравого світла буває при дефіциті вітаміну А (їжте більше моркви, солодкого перцю, фруктів та ягід, броколі, бобових, риби). Непереносимість яскравого світла буває у тих, хто зловживає алкоголем або багато курить.

Збільшені лімфатичні вузли

Небезпечний симптом, що вказує на те, що організм бореться з запальним процесом. Також лімфатичні вузли збільшуються при захворюваннях крові. У будь-якому випадку цей симптом потребує негайної консультації лікаря.

Темна сеча

Можливо, ви просто п’єте недостатньо води. Але якщо у вас темна сеча, загальна слабкість та підвищення температури, перевірте сечостатеву систему (запишіться до уролога або нефролога). Найперше, що треба зробити, це здати загальний аналіз сечі.

Повільно загоюються рани

Такий симптом може свідчити про розвиток цукрового діабету, аутоімунні хвороби або дефіцит цинку в організмі (їжте більше червоного м’яса, морепродуктів, горіхів, насіння, сухофруктів та фруктів).

Зміна кольору білків очей

Помітили, що білки ваших очей змінили колір (почервоніли)? Можливо, у вас підвищений кров’яний тиск. Жовтуватими білки очей стають, якщо є проблеми з печінкою, жовчним міхуром чи кровоносною системою. Темні кола чи синці під очима – ознака того, що ви втомлені і вам не вистачає повноцінного сну. Якщо ж ви достатньо відпочиваєте, а кола під очима є, зверніться до кардіолога, оскільки таке можливо при захворюваннях серця.

Топ-5 жовчогінних препаратів

Підвищена пітливість

Цей симптом може вказувати на проблеми зі щитоподібною залозою, цукровий діабет, захворювання серцево-судинної системи і навіть онкологічні процеси.

Якщо ви пітнієте вночі, можливо, ваша нервова система виснажена.

Прищі на обличчі

Якщо це дрібні прищі червонуватого кольору на щоках, можливо, у вас алергія. При проблемах з кишківником свідчать «гнійники» на щоках. Вугрі на скронях – можливі проблеми з жовчним або печінкою. Червоні вугрі на підборідді та нижній щелепі – запальні процеси сечовивідної системи або гормональний збій (статеві гормони). Про проблеми зі шлунком свідчать висипання на волосистій частині голови або на лобі.

Періодичні набряки

Можливо, ви зловживаєте продуктами, що містять забагато солі (сіль затримує рідину в організмі). Також воду затримують копчені і консервовані продукти, алкоголь, багато вуглеводів. Такі набряки зазвичай бувають зранку. Існують «серцеві» набряки – вони з’являються ближче до вечора у районі живота, попереку чи статевих органів. Якщо це через проблеми з серцем, то такі набряки супроводжуються задишкою, набуханням вен на шиї, синюватістю пальців ніг та рук, а також губ. Набряк червоного кольору, який свербить, – це алергічна реакція.

Біль у суглобах

Цей симптом може вказувати на артрити, артрози, подагру (потрібно здати аналіз на сечову кислоту), вікові зміни, вірусні та інфекційні хвороби, аутоімунні проблеми. При болях у суглобах обов’язково зверніться до ревматолога.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

5 симптомов, с которыми нужно обязательно обращаться в больницу

Существуют симптомы, которые нельзя игнорировать - они могут свидетельствовать о серьезных заболеваниях. Обязательно обратитесь в больницу, если заметили у себя хоть один из пяти симптомов.

9 симптомів проблем із серцем: не ігноруйте їх

Часто люди думають: якщо серце не болить, то й проблем немає, хоча захворювання серцево-судинної системи – найпоширеніша причина смертності у всьому світі. Виявляється, існують симптоми проблем з серцем, які можуть турбувати людину навіть кілька років до того моменту, поки виникне напад стенокардії чи навіть інфаркт.

10 признаков проблем со щитовидной железой

Проблемы со щитовидной железой – на втором месте среди эндокринных заболеваний после сахарного диабета. По данным Всемирной организации здравоохранения, болезни...

Симптомы проблем с печенью и желчным пузырем

Среди симптомов заболеваний печени и желчного - хроническая усталость, боль в правом подреберье, повышение температуры, бледность кожи, пигментные пятна и прочее

Советы по избежанию обострения псориаза

Болея псориазом, необходимо знать о факторах риска влияющих на обострение болезни. Что бы иметь возможность контролировать состояние своего здоровья, избегать обострения.

Щоб не прискорити старіння, відмовтеся від цих б’юті-процедур після 40 років

Після 40 років в жіночому організмі відбуваються гормональні зміни, що впливають на шкіру і мускули обличчя. Знижуються пружність та тонус шкіри, змінюються контур і риси обличчя. Якщо ви не хочете ще більше прискорити такі зміни, лікарі-косметологи закликають відмовитися від деяких б’юті-процедур.

Інтервальне голодування підвищує ризики серцево-судинних захворювань

Люди, що дотримуються інтервального голодування за схемою 16/8, мали на 91% більші ризики смерті від серцево-судинних захворювань у порівнянні з тими, хто не практикує «інтервалку»! Окрім того, люди з уже наявними серцево-судинними проблемами під час інтервального голодування мали на 66% більші ризики інсульту та інфаркту.

Як компенсувати недосипання після нічних повітряних тривог

Кожна безсонна ніч негативно впливає на наше здоров’я, особливо страждає мозок. Це можна порівняти з прийомом великої дози алкоголю: підвищується тривожність, знижується здатність концентруватися.

Чому краще відмовитись від молока

Вже кілька років серед учених та лікарів ведуться розмови про шкоду молока, яке ми звикли вважати корисним і необхідним для організму. Давайте розберемося, кому ж все-таки краще перестати вживати молочні продукти.

Чим корисна куркума

Куркума – це спеція золотисто-помаранчевого кольору. Давайте поговоримо про її корисні властивості і про те, як саме вона впливає на організм. Куркуму використовують в Індії вже кілька тисячоліть як спецію та лікарську рослину. Її додають до їжі для кольору та аромату.

Топ-18 дешевих аптечних засобів для краси

Ми вирішили скласти список препаратів для шкіри, волосся та нігтів, що легко можуть замінити дорогі засоби та салонні процедури. Активні речовини цих бюджетних препаратів входять до складу дорогої косметики.

Магній: як зрозуміти, що його не вистачає

Магній зазвичай погано засвоюється – в організм потрапляє його лише 30% (за умови, що у вас немає нестачі вітаміну D). Якщо ж ви вживаєте алкоголь або курите, п’єте багато кави і зловживаєте солоним, магній може не засвоюватися взагалі (це стосується як їжі, так і препаратів магнію).

Як попередити облисіння

Облисіння – проблема, що турбує жінок та чоловіків будь-якого віку. Хвилюватись потрібно, якщо ситуація має масштабний характер, а об’єми втрати...
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю