14 продуктів, що виводять канцерогени з організму
Найкращі продукти для профілактики раку: їжте їх обов’язково!
За останні десятиліття вчені, що займаються дослідженнями раку, довели: те, що ми їмо, впливає на ризики виникнення онкології. Також науковці склали список найкорисніших продуктів, що є профілактикою раку (особливо шлунку, товстої кишки і молочної залози).
Продукти для профілактики раку та виведення канцерогенів
В нашому списку – 14 найкорисніших продуктів з протираковими властивостями.
- Продукти, що містять багато клітковини. Насамперед це овочі, фрукти, бобові, цільне зерно, зелені листові овочі. Такі продукти захищають від раку прямої та товстої кишки. Як це працює? Є волокна розчинні і нерозчинні. Нерозчинні скорочують час, протягом якого їжа просувається по системі травлення, а також знижує рівень канцерогенних і токсичних речовин. Розчинні волокна у товстій кишці перетворюються на жирні кислоти завдяки ферментації бактеріями. Ці жирні кислоти мають короткий ланцюг, тому дуже корисні для товстої кишки.
- Овочі та фрукти. Вони зменшують ризики раку шлунку, стравоходу, гортані, глотки, рота (є також дослідження, що фрукти запобігають раку легень). Фрукти та овочі містять бета-каротин та вітамін С (антиоксиданти), що борються з вільними радикалами, які пошкоджують клітини ДНК. Вільні радикали провокують «переродження» здорових клітин на ракові. Фітохімічні речовини у складі овочів та фруктів зміцнюють імунітет і відновлюють пошкоджені клітини. Харчові волокна у складі не містять багато калорій, тому допомагають підтримувати нормальну вагу (а це – ще один фактор профілактики раку). Що буде, якщо на місяць відмовитись від цукру
- Фрукти та овочі, багаті на бета-каротин (вітамін А). Це насамперед морква, диня, гарбуз, манго, абрикоси, персики, солодка картопля. Бета-каротин – це натуральний пігмент, який необхідний для клітин організму, це сильний антиоксидант. Вітамін А бере участь у нормальній діяльності імунітету, у роботі ферментів, які захищають від раку.
- Капуста і овочі з сімейства капустяних. Сюди належать звичайна капуста, цвітна, броколі, брюссельська, рукола, редис, гірчиці. У всіх цих овочах є протиракові речовини, вони нейтралізують канцерогени і токсини у організмі.
- Овочі з сімейства цибулевих. До таких овочів належать звичайна цибуля, зелена, цибуля-порей. В цибулевих міститься сірка (саме сполуки сірки надають цибулі специфічного запаху). Цибулеві стимулюють вироблення специфічних ферментів, що нейтралізують канцерогени, таким чином захищаючи від раку шлунку. Також тут міститься речовина кверцетин, що захищає від раку легень.
- Часник. Захищає від раку прямої та товстої кишки завдяки наявності такої сполуки сірки, як алліцин. Часник – ще один овоч з родини цибулевих, що бореться з канцерогенами, а також зупиняє поділ вже існуючих ракових клітин. Окрім того, доведено, що часник зменшує запальні процеси в організмі, на фоні яких власне й розвивається рак.
- Овочі та фрукти, що містять лікопін. Це насамперед грейпфрути, помідори (томатна паста – теж), кавуни, дині, гуава. Вчені виявили, що ці продукти захищають від раку простати, адже лікопін – потужний антиоксидант, що стимулює імунну систему, руйнує ракові клітини, зменшує запалення в організмі.
- Овочі та фрукти, багаті на вітамін С. Це, наприклад, полуниця, шипшина, гірчиця, броколі, шпинат, перець, капуста звичайна і цвітна, брюссельська, помідори, цитрусові, ківі тощо. Особливо добре ці продукти захищають від раку стравоходу. Вітамін С (аскорбінова кислота) – це водорозчинний антиоксидант, що чудово нейтралізує вільні радикали. 16 продуктів, що роблять життя довшим
- Продукти з селеном. Продукти, у складі яких багато селену, захищають від раку простати. Селен містять фісташки, бразильські горіхи, кеш’ю, кропива, огірки, гарбузове насіння, кріп, гриби, часник, краби, яєчний жовток. Селен бере участь у побудові спеціальних антиоксидантних ферментів – вони зменшують активність вільних радикалів, що пошкоджують ДНК-клітини.
- Продукти з фолієвою кислотою. До них належать буряк, броколі, капуста, салат, шпинат, кріп, петрушка, зерно, незбиране молоко тощо. Фолієва кислота – це один з вітамінів групи В. Фолієва кислота захищає від раку підшлункової залози, стимулює виробництво ДНК, перешкоджає змінам у клітинах, що з нормальних роблять їх раковими.
- Продукти, багаті на кальцій. До них належать кунжут і тахіні, мигдаль, броколі, капуста. Саме ці продукти запобігають розвитку раку прямої та товстої кишки, а також руйнують вже наявні ракові клітини цього органу.
- Бобові. Корисно для профілактики раку їсти горох, квасолю, нут, боби. Ці продукти знижують ризики розвитку усіх видів раку, особливо це актуально для раку легень, передміхурової залози, шлунку та прямої кишки.
- Оливкова олія. Вчені виявили, що середземноморська дієта набагато краще захищає від раку (у порівнянні з харчуванням людей у західних країнах). Насамперед це стосується раку прямої та товстої кишки.
- Куркума. Різні дослідження довели: куркума зупиняє поділ ракових клітин. Насамперед це стосується раку простати, молочної залози, шлунку, шкіри, дванадцятипалої кишки.
Коментарі