14 продуктів, що виводять канцерогени з організму

Найкращі продукти для профілактики раку: їжте їх обов’язково!

Продукти, що захищають від раку
Продукти, що захищають від раку
Фото из открытых источников

За останні десятиліття вчені, що займаються дослідженнями раку, довели: те, що ми їмо, впливає на ризики виникнення онкології. Також науковці склали список найкорисніших продуктів, що є профілактикою раку (особливо шлунку, товстої кишки і молочної залози).

Продукти для профілактики раку та виведення канцерогенів

В нашому списку – 14 найкорисніших продуктів з протираковими властивостями.

  1. Продукти, що містять багато клітковини. Насамперед це овочі, фрукти, бобові, цільне зерно, зелені листові овочі. Такі продукти захищають від раку прямої та товстої кишки. Як це працює? Є волокна розчинні і нерозчинні. Нерозчинні скорочують час, протягом якого їжа просувається по системі травлення, а також знижує рівень канцерогенних і токсичних речовин. Розчинні волокна у товстій кишці перетворюються на жирні кислоти завдяки ферментації бактеріями. Ці жирні кислоти мають короткий ланцюг, тому дуже корисні для товстої кишки.
  2. Овочі та фрукти. Вони зменшують ризики раку шлунку, стравоходу, гортані, глотки, рота (є також дослідження, що фрукти запобігають раку легень). Фрукти та овочі містять бета-каротин та вітамін С (антиоксиданти), що борються з вільними радикалами, які пошкоджують клітини ДНК. Вільні радикали провокують «переродження» здорових клітин на ракові. Фітохімічні речовини у складі овочів та фруктів зміцнюють імунітет і відновлюють пошкоджені клітини. Харчові волокна у складі не містять багато калорій, тому допомагають підтримувати нормальну вагу (а це – ще один фактор профілактики раку).
    Що буде, якщо на місяць відмовитись від цукру
  3. Фрукти та овочі, багаті на бета-каротин (вітамін А). Це насамперед морква, диня, гарбуз, манго, абрикоси, персики, солодка картопля. Бета-каротин – це натуральний пігмент, який необхідний для клітин організму, це сильний антиоксидант. Вітамін А бере участь у нормальній діяльності імунітету, у роботі ферментів, які захищають від раку.
  4. Капуста і овочі з сімейства капустяних. Сюди належать звичайна капуста, цвітна, броколі, брюссельська, рукола, редис, гірчиці. У всіх цих овочах є протиракові речовини, вони нейтралізують канцерогени і токсини у організмі.
  5. Овочі з сімейства цибулевих. До таких овочів належать звичайна цибуля, зелена, цибуля-порей. В цибулевих міститься сірка (саме сполуки сірки надають цибулі специфічного запаху). Цибулеві стимулюють вироблення специфічних ферментів, що нейтралізують канцерогени, таким чином захищаючи від раку шлунку. Також тут міститься речовина кверцетин, що захищає від раку легень.

  6. Часник. Захищає від раку прямої та товстої кишки завдяки наявності такої сполуки сірки, як алліцин. Часник – ще один овоч з родини цибулевих, що бореться з канцерогенами, а також зупиняє поділ вже існуючих ракових клітин. Окрім того, доведено, що часник зменшує запальні процеси в організмі, на фоні яких власне й розвивається рак.
  7. Овочі та фрукти, що містять лікопін. Це насамперед грейпфрути, помідори (томатна паста – теж), кавуни, дині, гуава. Вчені виявили, що ці продукти захищають від раку простати, адже лікопін – потужний антиоксидант, що стимулює імунну систему, руйнує ракові клітини, зменшує запалення в організмі.
  8. Овочі та фрукти, багаті на вітамін С. Це, наприклад, полуниця, шипшина, гірчиця, броколі, шпинат, перець, капуста звичайна і цвітна, брюссельська, помідори, цитрусові, ківі тощо.
    Особливо добре ці продукти захищають від раку стравоходу. Вітамін С (аскорбінова кислота) – це водорозчинний антиоксидант, що чудово нейтралізує вільні радикали. 16 продуктів, що роблять життя довшим
  9. Продукти з селеном. Продукти, у складі яких багато селену, захищають від раку простати. Селен містять фісташки, бразильські горіхи, кеш’ю, кропива, огірки, гарбузове насіння, кріп, гриби, часник, краби, яєчний жовток. Селен бере участь у побудові спеціальних антиоксидантних ферментів – вони зменшують активність вільних радикалів, що пошкоджують ДНК-клітини.
  10. Продукти з фолієвою кислотою. До них належать буряк, броколі, капуста, салат, шпинат, кріп, петрушка, зерно, незбиране молоко тощо. Фолієва кислота – це один з вітамінів групи В. Фолієва кислота захищає від раку підшлункової залози, стимулює виробництво ДНК, перешкоджає змінам у клітинах, що з нормальних роблять їх раковими.
  11. Продукти, багаті на кальцій. До них належать кунжут і тахіні, мигдаль, броколі, капуста. Саме ці продукти запобігають розвитку раку прямої та товстої кишки, а також руйнують вже наявні ракові клітини цього органу.
  12. Бобові. Корисно для профілактики раку їсти горох, квасолю, нут, боби. Ці продукти знижують ризики розвитку усіх видів раку, особливо це актуально для раку легень, передміхурової залози, шлунку та прямої кишки.

  13. Оливкова олія. Вчені виявили, що середземноморська дієта набагато краще захищає від раку (у порівнянні з харчуванням людей у західних країнах). Насамперед це стосується раку прямої та товстої кишки.
  14. Куркума. Різні дослідження довели: куркума зупиняє поділ ракових клітин. Насамперед це стосується раку простати, молочної залози, шлунку, шкіри, дванадцятипалої кишки.

Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Лечение Лютецием

Рак простаты 4 стадии с отдаленными метастазами – звучит как приговор. Но европейские онкологи с этим утверждением не согласны. Уже...

Лікування раку в Україні на європейському рівні

Діагноз «рак» щодня чують 450 українців. В умовах карантину і без того нелегка для пацієнтів ситуація стала ще складнішою, в...

Рак желудка у женщин: первые симптомы

Рак желудка у женщин легко спутать с другими заболеваниями, поэтому диагностируют его часто на поздних стадиях. Основные симптомы: постоянная усталость, боль при глотании, рвота, резкое похудение, тяжесть в животе, тошнота, анемия и головокружение.

Самые распространенные мифы о раке груди

Многие женщины продолжают верить в различные мифы о раке груди. Мы постарались развеять самые распространенные из них. Например, о том, что рак обязательно передается по наследству, провоцируется тесным бельем, если грудь маленькая - риск онкологии ниже, маммография - это очень точный метод диагностики и т. д.

7 «классических» симптомов развивающегося рака

Онкологи перечислили симптомы, которые могут свидетельствовать о начале злокачественного процесса. Конечно, эти сигналы организма далеко не всегда – признак онкологии....

Что нужно знать о раке молочной железы

В Украине ежегодно эта болезнь забирает жизни около 8 тыс. женщин. В большинстве случаев так происходит потому, что украинки слишком...

Рак шейки матки - приговор для женщины или можно вылечить на ранних стадиях?

На ранних стадиях рака шейки матки женщина не испытывает симптомов, поэтому необходимо делать регулярный мазок или тест Папаниколау

Рак молочной железы: что нужно знать о распространенной среди женщин онкологии

Рак молочной железы - распространенный рак среди женщин, вторая основная причина смерти от онкозаболеваний (после рака легких)

Рак яичников: как диагностировать, если симптомы отсутствуют?

Рак яичников проблематичен для обнаружения на ранних стадиях, потому что яичники небольшие и расположены глубоко в области живота

Понимание того, как развивается рак, даст возможность уничтожить его

Молекулы могут реконструировать среду раковых клеток, и вставлять гены рака в другие клетки, подавая сигнал иммунной системе, что атаковать их нельзя

Другие органы «заражают» селезенку раком, но как это связано с гепатитом С?

Рак селезенки обычно развивается, когда рак в другой части тела, чаще всего лимфома и лейкемия, распространяется на этот орган
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю