Що буде, якщо на місяць відмовитися від цукру
Що буде з організмом, якщо не їсти солодке протягом місяця?
Всі ми часто чуємо, що цукор шкідливий для організму і його кількість у раціоні потрібно максимально зменшити.
Чим шкідливий цукор?
Цукор може бути шкідливим для організму з таких причин:
- Збільшення ризику різних захворювань. Занадто велике споживання цукру пов'язане з підвищеним ризиком розвитку цукрового діабету другого типу, серцево-судинних захворювань, ожиріння та інших хронічних хвороб, небезпечних для життя.
- Зайва калорійність. Цукор є джерелом додаткових калорій, тому його надмірне споживання завжди викликає набір ваги та ожиріння.
- Вплив на глюкозу крові. На фоні споживання цукру рівень глюкози в крові швидко підвищується, що може викликати енергетичні сплески і бути причиною виснаження підшлункової залози.
- Збільшення інсулінорезистентності. Тривале споживання великої кількості солодкого може викликати такий стан, як інсулінорезистентність. При ньому клітини організму перестають ефективно реагувати на інсулін, а це – прямий шлях до розвитку цукрового діабету.
- Вплив на зуби. Цукор викликає карієс та інших захворювань зубів, оскільки він стимулює ріст бактерій у роті.
- Вплив на мозок. Занадто велике споживання цукру може призвести до збоїв в роботі мозку, зокрема, може викликати залежність від цукру, депресію та зниження когнітивних функцій.
- Вплив на шкіру. Високий рівень цукру в крові може викликати запалення шкіри (акне).
Саме тому багато людей почали відмовлятися від вживання цукру і переходити на здорове збалансоване харчування – з мінімумом простих вуглеводів. Якщо й ви вирішили обмежити чи взагалі відмовитися від цукру у своєму раціоні, вже через місяць у вашому організмі відбудуться позитивні зміни.
Що таке прихований цукор?
Якщо ви вирішили не їсти цукор взагалі, то вам потрібно знати про такий термін, як «прихований цукор».
Прихований цукор – це термін, який використовується для позначення цукру, який додається до продуктів харчування під час їхнього виробництва, але не вказується окремо на етикетці продукту під назвою «цукор».
Це можуть бути різні види цукру, такі як сахароза, глюкозно-фруктозний сироп, цукровий сироп, мед та інші солодкі добавки.Прихований цукор може на етикетках позначатися так:
- глюкозний сироп;
- фруктозний сироп;
- кукурудзяний сироп;
- мальтодекстрин;
- мальтоза;
- сахароза;
- декстроза;
- мед;
- агавовий нектар;
- сік з концентрату фруктів;
- винний сироп.
Тому важливо звертати увагу на склад продуктів і обирати ті, які містять менше прихованого цукру.
Що буде, якщо не їсти солодкого місяць?
Як же покращиться стан вашого організму, якщо ви перестанете їсти цукор?
- В організмі стане менше запальних процесів. Вчені довели, що часто саме цукор сприяє різним запаленням. Спробуйте відмовитись від солодкого і ви побачите, наскільки покращиться ваше самопочуття.
- Зменшаться ризики виникнення раку. У 2020 році було доведено, що цукор сприяє росту ракових клітин. Особливо це актуально для раку молочних залоз. Якщо вже є діагноз «онкологія», то паралельно з лікуванням також необхідно відмовитися від цукру, який «годує» ракові клітини.
- З’явиться більше енергії. Рафінований цукор (прості вуглеводи), що є у оброблених продуктах (тістечках, печиві, цукерках тощо) часто викликає втому і млявість. Спробуйте обирати складні вуглеводи або відмовтеся від солодкого повністю – і ви відчуєте приплив енергії і працездатності.
- Покращення роботи кишківника. Уже через місяць після відмови від цукру ви забудете про здуття живота, важкість у шлунку, запори або діарею. Справа в тому, що цукор стимулює ріст шкідливих бактерій у кишківнику. А от без цукру нормалізується робота корисних бактерій, покращиться травлення і вам стане набагато комфортніше.
- Стан шкіри буде набагато кращим. Цукор викликає запалення як всередині організму, так і на шкірі. Часто у людей, які не контролюють споживання солодкого, бувають прищі, вугрі, акне, різні екземи. Відмовтеся від солодкого на місяць – і ви точно побачите, як покращиться ваша шкіра.
- Покращиться стан зубів. Вчені довели, що у людей, які часто їдять солодке, зуби на 30 % у гіршому стані, аніж у тих, хто вживає цукор у мінімальних кількостях. Це особливо стосується дітей, які п’ють солодкі газовані напої.
Коментарі