Що таке висівки і чим вони корисні
Медики розповіли, у чому користь висівок для організму.

- Що таке висівки
- Чому висівки такі корисні
- Скільки висівок можна приймати
- Як їсти висівки
- Кому не можна їсти висівки
Мабуть, кожен неодноразово бачив у дієтичних відділах супермаркетів висівки (вівсяні, пшеничні, житні, кукурудзяні тощо).
Що таке висівки
Висівки – це тверда оболонка зерна у подрібненому вигляді. Головна цінність висівок – великий вміст клітковини, протеїну і повільних вуглеводів. Окрім того, у висівках містяться вітаміни PP, B1, B2, В6, E, фолієва кислота, залізо, калій, магній, цинк, селен.
Чому висівки такі корисні
Висівки – це грубі харчові волокна, що дуже корисні для кишківника як абсорбент. Вони вбирають в себе токсини, жири, важкі метали, надлишки води, допомагають їжі швидше проходити по кишковому тракту. Таким чином висівки покращують роботу ШКТ. Лікарі часто рекомендують вживати висівки при закрепах, поганій моториці кишківника, а також при застої жовчі.
Висівки знижують рівень холестерину у крові, адже зв’язують жовчні кислоти. А нормальний рівень холестерину – це захист від атеросклерозу. Якщо ви вживаєте жирну та гостру їжу, то точно додайте до свого раціону висівки.
Грубу клітковину «люблять» корисні бактерії, що живуть у нашому кишківнику. Коли вони її поглинають, то виробляються важливі вітаміни групи В, що позитивно впливають на нервову систему, зміцнюють імунітет і прискорюють обмін речовин.
Коли кількість корисної мікрофлори в кишківнику зростає, це добре впливає на стан волосся, шкіри та нігтів.
Висівки у шлунку збільшуються в об’ємі і дають відчуття ситості. Також при вживанні висівок калорійність та глікемічний індекс продуктів знижуються, а це означає, що зменшується рівень цукру в крові. Якщо у вас є зайва вага або ви слідкуєте за фігурою, висівки працюватимуть як чудова профілактика цукрового діабету.
Скільки висівок можна приймати
У день можна вживати не більше 30 г висівок (це 2 ст. л.). Починати треба з 1-2 ч. л. на день протягом першого тижня, потроху збільшуючи до 2 ст. л. Оскільки висівки – продукт сухий, не забувайте випивати 1,5 л води щодня.
Якщо ви перевищите рекомендоване дозування висівок, у вас може бути здуття, метеоризм, можуть навіть загостритися хронічні проблеми з ШКТ. Тому важливо знати міру. Також важливий момент: якщо ви приймаєте які-небудь ліки, то робіть перерву у 6 годин між прийомом висівок і прийомом препаратів.
Як їсти висівки
Ні в якому разі висівки не можна їсти у сухому вигляді – їх потрібно запивати водою, соком або чаєм. А найкраще – додавати їх до кефіру або йогурту. Такий напій – чудовий замінник магазинних йогуртів з величезною кількістю цукру. Висівки можна використовувати для корисної випічки замість борошна – треба лише подрібнити у кавомолці 2 ст. л. продукту.
Краще приймати висівки у першій половині дня. Наприклад, за сніданком. Наприклад, зробіть кашу з висівок: 2 ст. л. продукту залийте гарячим молоком або водою, додайте цукрозамінник або мед за смаком, фрукти, ягоди чи горіхи.
Кому не можна їсти висівки
Незважаючи на те, що висівки – це дуже корисний продукт, все-таки є стани і хвороби, при яких вживати висівки не можна. Наприклад:
- Алергії. Якщо у вас є алергія на насіння (зокрема й соняшникове), краще не вживати висівки або порадитися зі своїм алергологом. Адже алергічні реакції можуть навіть загрожувати життю.
- Хвороби органів ШКТ. Протипоказані висівки при таких проблемах, як дивертикульоз, виразки, інфекційні коліти та ентерити, загострення гастриту.
- Дієта. Якщо у вас є певні обмеження раціону (наприклад, коли потрібно споживати менше калорій), висівки вам можуть не підійти, адже вони містять багато жирів і калорійні.
Ну і, звичайно, враховуйте індивідуальні особливості свого організму та стан здоров’я. Якщо в сумніваєтесь, що висівки вам підходять, краще проконсультуйтеся у лікаря.
Коментарі