Необычная утомляемость и расстройство сна могут предшествовать инфаркту у женщин

У большинства женщин развитию инфаркта предшествует продром, проявляющийся избыточной утомляемостью и расстройствами сна. Об этом идет речь в online выпуске Circulation за 4 ноября.

"При этом дискомфорт в грудной клетке встречается лишь у каждой третьей пациентки", отмечают д-р Jean C. McSweeney и его коллеги (Медицинский Университет Арканзаса, Литтл-Рок). "Этот дискомфорт обычно описывается не как боль, а как тяжесть или скованность".

В США у женщин риск внезапной сердечной смерти выше, чем у мужчин, и ИБС по-прежнему является ведущей причиной смертности среди женщин. Вероятно, у женщин чаще встречается недиагностированный инфаркт миокарда (ИМ), поскольку врачи склонны недооценивать и неверно интерпретировать нетипичные симптомы коронарного неблагополучия у своих пациенток.

Д-р McSweeney и его коллеги обследовали 515 женщин 29-97 лет, перенесших ИМ в предшествующие 4-6 месяцев. Выраженность 33 продромальных и 37 острых симптомов ретроспективно оценивалась с помощью вопросника MAPMISS (McSweeney Acute and Prodromal Myocardial Infarction Symptom Survey).

Продромальная симптоматика имела место у 95% пациенток. Около 75% отмечали, что по меньшей мере один продромальный симптом сохранялся более месяца.

"Симптомы, предшествующие ИМ, могут меняться по интенсивности, частоте, даже по характеру", отмечает д-р McSweeney. "После развития ИМ они либо исчезают, либо значительно ослабевают". В продроме чаще всего встречаются необычная утомляемость (70.7%), нарушения сна (47.8%), а также одышка, диспепсия, тревожность. Дискомфорт в грудной клетке (описываемый как давление, тяжесть) отмечался лишь в трети случаев.

"Большинство женщин игнорирует такие симптомы, считая их признаками старения. Но даже при визите к врачу эти симптомы могут быть неверно интерпретированы", предупреждают авторы.

Самыми частыми острыми симптомами были одышка, слабость, необычная утомляемость, холодный пот и головокружение. Следует отметить, что у большинства участниц имелись основные факторы сердечно-сосудистого риска, например, кардиальная патология или диабет в анамнезе.

"При выборе тактики диагностики и лечения следует обращать внимание на подобные симптомы, возникающие у женщин, а также учитывать сопутствующие факторы риска", заключают исследователи.

Circulation 2003; rapid access issue for November 4th.

Источник: Cardiosite.ru

Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Який тиск вважається підвищеним?

Нормальним для більшості людей прийнято вважати тиск, що не перевищує показників 130/80 мм рт. ст. Отже, якщо тиск – у межах цих значень, гіпертонії у вас немає.

Як розпізнати аритмію

Аритмія може бути небезпечною, оскільки вона здатна викликати серйозні ускладнення, серед яких або брадикардія (уповільнення серцевого ритму) або тахікардія (прискорення серцевого ритму). Це може призвести до недостатнього кровопостачання організму і важливих органів, таких як мозок, серце та легені. Аритмія може також стати причиною інфаркту, інсульту, появи тромбів тощо.

Як зрозуміти, що у вас високий тиск, якщо немає тонометра

Лікарі попереджають, що усі люди, тиск у яких 140/90 і вище, повинні обов’язково приймати антигіпертензивні препарати за призначенням лікаря та постійно контролювати тиск.

Стенокардія: що це і як лікувати?

Стенокардія – це стабільна форма ішемії серця. Найчастіше стенокардію викликають атеросклеротичні бляшки в судинах, що живлять серце. Іноді ішемія і кисневе голодування може бути наслідком спазму судин – таку стенокардію називають вазоспастичною. Також стенокардія можлива при ураженні капілярів та невеликих судин.

Факти про аспірин, яких ви не знали

До дезагрегантів (антиагрегантів) належать такі препарати, як аспірин, прасугрел, клопідогрель та тікагрелол. Дезагреганти (не плутати з антикоагулянтами) не дають тромбоцитам «злипатись» і зменшують їхню кількість, тобто це профілактика тромбів.

Що потрібно їсти, аби «поганий» холестерин не відкладався у судинах?

Цікаво, що 20 % як «поганого», так і «хорошого» холестерину наш організм отримує з їжею. А ми знаємо, що «поганий» холестерин якраз і є причиною серцево-судинних захворювань. Отже, щоб нормалізувати рівень холестерину, потрібно правильно харчуватися.

Головний біль – це НЕ симптом гіпертонії

Головна помилка у більшості людей, це те, що вони вимірюють тиск на стресі, тобто у момент нервового напруження чи при головному болю. Один з найстійкіших міфів колишнього «совка» – це те, що причина головного болю – високий тиск (гіпертонія).

Холтер-моніторинг: що це та навіщо його призначають

При деяких захворюваннях серця відбувається порушення його функціональної активності. Холтер призначають при нападах порушення серцевого ритму, при порушеннях частоти скорочень серця (надто повільні скорочення або, навпаки, занадто часті).

Як правильно підібрати таблетки від тиску

Таблетки від тиску призначаються не на певний час прийому, а на постійній основі. Тобто їх потрібно приймати все життя. Гіпертонія, як і цукровий діабет, – захворювання хронічне, найчастіше спадкове. Гіпертонію не можна вилікувати, її можна лише тримати під контролем за допомогою препаратів, які захищають судини і органи, підтримуючи тиск на нормальному рівні.

9 симптомів проблем із серцем: не ігноруйте їх

Часто люди думають: якщо серце не болить, то й проблем немає, хоча захворювання серцево-судинної системи – найпоширеніша причина смертності у всьому світі. Виявляється, існують симптоми проблем з серцем, які можуть турбувати людину навіть кілька років до того моменту, поки виникне напад стенокардії чи навіть інфаркт.

Продукти і препарати для профілактики тромбозу

Загущення крові серйозно підвищує ймовірність тромбозів та будь-яких серцево-судинних захворювань. Статистика свідчить, що тромби найчастіше утворюються у людей після 45 років (хоча якщо ви й молодші, все одно слідкуйте, чи не занадто густа ваша кров).

Підвищений тиск: які симптоми, чому виникає і що не можна їсти?

Україна – на першому місці серед європейських країн за смертністю людей від хвороб серця і судин (а гіпертонія – це і є основна причина таких проблем). Щороку діагноз «гіпертонія» чують вперше близько 430 тис. українців. На гіпертонію в Україні хворіють 12-13 млн дорослих людей.

Кардиолог рассказала, как бороться со скачками давления

Чем лучше человек будет контролировать свое давление с помощью антигипертензивных препаратов, тем легче будут переноситься падения давления. Ваша цель – ниже 130/80 мм рт. ст. Если давление «скачет» выше этих цифр, нужна коррекция лечения. Если новые цифры давления вы сначала переносите плохо, снижать его лучше постепенно, поэтапно – чтобы сосуды привыкли.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю