Артрити: симптоми, діагностика, лікування

Що таке артрит, які артрити бувають, симптоми та лікування захворювання.

20-30% дорослих людей на планеті мають артрит
20-30% дорослих людей на планеті мають артрит
Фото из открытых источников

Артрит – це запалення у будь-якому суглобі тіла, викликане будь-якою причиною. Коли є запалення кистей рук або стоп, симптоми будуть однакові: порушення функції, біль, почервоніння, припухлість, підвищення температури у тому місці (так звана п’ятірка проявів артриту). За статистикою, 20-30% дорослих людей на планеті мають артрит (навіть у прихованій стадії, початковій, що повільно розвивається).

«Унікальність» цього захворювання в тому, що воно може бути як самостійним, так і ускладненням інших проблем. В обох випадках симптоми артриту будуть однакові. До речі, потрібно знати, чим відрізняється артрит від артрозу. Артроз – це не запалення (як артрит), в його основі лежить більш серйозний процес – руйнування тканин суглоба (дегенерація).

Симптоми артриту

Симптоми артриту можуть відрізнятися у залежності від типу артриту та його ступеня важкості. Основні симптоми артриту – такі:

  1. Біль. Зазвичай біль в суглобах може бути тупим або гострим. Біль може збільшуватися при русі суглоба, навантаженні чи під час спокою.
  2. Температура та почервоніння. Суглоби, уражені артритом, можуть стати гарячими, набряклими та червоними через запалення.
  3. Обмежений рух. Артрит може призводити до обмеження руху в суглобі, особливо під час ранніх стадій захворювання.
  4. Набряклість. Запалення може призводити до набряклості суглобів, що також впливає на їхню функцію.
  5. Загальна слабкість. Пацієнти із запальними формами артриту можуть відчувати підвищену втомлюваність та загальну слабкість.
  6. Деформація суглобів. У деяких випадках артрит може призводити до деформації суглобів, особливо при пізніх стадіях захворювання.

Симптоми артриту можуть бути різними, все залежить від конкретного типу артриту (ревматоїдний артрит, остеоартрит, подагра, анкілозуючий спондиліт та інші). Лише лікар може встановити точний діагноз та розробити адекватний план лікування.


Що таке ревматоїдний артрит

Ревматоїдний артрит – аутоімунне захворювання, при якому уражається сполучна тканина зазвичай дрібних суглобів (пальців ніг, рук).

До сьогодні точних причин розвитку ревматоїдного артриту лікарі назвати не можуть, тому й лікування утруднене. Ось найпоширеніші симптоми ревматоїдного артриту:

  • біль у суглобах на фоні набряку синовіальних сумок;
  • припухлість довкола суглоба і місцеве підвищення температури;
  • поступова деформація суглобів (пальці виглядають «скрученими»).

У ревматоїдного артриту безліч форм, а також на фоні такого артриту можуть бути й супутні проблеми: атеросклероз, нефропатія, анемії, плеврити тощо.

Окремою формою артриту є ювенільний, на який можуть хворіти діти будь-якого віку. Щоб діагностувати ювенільний артрит, необхідні клінічні дані та ревмопроби. До речі, такий артрит частіше буває у хлопчиків, аніж у дівчаток.

Що таке подагричний артрит

Подагричний артрит – це захворювання, яке виникає через те, що у суглобах відкладаються солі сечової кислоти, причина – порушення обміну речовин. У порівнянні з ревматоїдним артритом, що погано піддається лікуванню, подагричний можна стримувати і зменшити кількість нападів. Ось причини, чому розвивається подагричний артрит:

  • багато м’яса в раціоні;
  • прийом ліків від гіпертонії;
  • гормональні порушення (вплив чоловічих статевих гормонів).

Як розвивається захворювання? Якщо людина їсть багато м’яса, копченостей або зловживає алкоголем, у крові підвищується рівень сечової кислоти. Далі кристали цієї кислоти відкладаються у суглобах. При стресі, фізичних навантаженнях чи вживанні спиртного відбувається подагрична атака. Головне лікування подагричного артриту – це дієта, тобто відмова від продуктів, що провокують подагру. Подагричний артрит – єдина форма артриту, яку можна контролювати за допомогою правильного харчування.

Що таке подагра та як її лікувати?


Як діагностувати артрит

Щоб діагностувати артрит, лікарю потрібно знати клінічну картину (скарги і симптоми). Насамперед це та сама «п’ятірка» проявів, про яку ми говорили вище. Якщо клініка незрозуміла, необхідні такі обстеження:

  • УЗД;
  • рентген;
  • МРТ.

Що стосується аналізів на артрит, то для кожного виду артриту – вони свої, причому іноді результати бувають не дуже інформативними. Наприклад, якщо у людини гнійний артрит неспецифічного походження на фоні гранулематозу, загальний аналіз крові покаже лише загальні ознаки запального процесу (підвищену ШОЕ і збільшення лейкоцитів). Це не допоможе диференціювати хворобу, тому у такому випадку призначають аналіз на сироваткове залізо.

Найкорисніші продукти для суглобів

Як лікувати артрити

Головне у лікуванні артриту – це індивідуальний підхід. Артрит плечового суглоба, наприклад, лікують не у кожного пацієнта однаково – тактика залежить від стадії захворювання. Також потрібно розуміти, що народні методи лікування – це тимчасові заходи для полегшення болю, хворобу вони не лікують. Тут необхідний комплексний медичний підхід, що можливий лише за призначенням лікаря (це можуть бути таблетки чи уколи). Щодо профілактики артриту, пацієнту важливо уникати будь-яких інфекцій, контролювати роботу імунної системи, правильно харчуватися, дозовано виконувати фізичні навантаження. Лікуванням артриту можуть займатися сімейні лікарі, ревматологи, травматологи-ортопеди або імунологи.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Артрит: с какими рисками связан, как распознать и чем лечить

Артрит - термин, который используется для описания около 200 воспалительных состояний, которые влияют на суставы

Китайская оздоровительная гимнастика ''тайцзицюань'' оказалась действенной в борьбе с артритом

Все это происходит обычно ранним утром. Перед домами, во дворах, в парках да и на улицах китайцы занимаются оздоровительной гимнастикой...

Ученые развенчали миф о пользе браслетов при артрите

Медные и магнитные браслеты, использующиеся тысячами больных артритом, абсолютно бесполезны, заявляют ученые. Впервые проведенные научные испытания работы браслетов поставили под сомнение...

Новый источник МСК для лечения артритов

Воспаление, эрозия кости и хряща, разрушение сустава – вот типичное развитие событий при артрите и многих ревматических заболеваниях. На ранних...

Современная стратегия и тактика фармакотерапии ювенильных артритов

Профессор Н.Н. Кузьмина, к.м.н. И.П. Никишина, С.О. Салугина Институт ревматологии РАМН, Москва Одной из актуальных проблем педиатрической ревматологии являются хронические воспалительные заболевания...

Всемирный день борьбы с артритом

Россия присоединяется к мировой инициативе. Для Москвы и 15 регионов России проводится гуманитарная акция «Работаем вместе. Врачи и пациенты», перекликающаяся...

Парвовірусна інфекція: причини, симптоми, лікування

Парвовірусна інфекція не настільки відоме захворювання, як, наприклад, вітряна віспа, краснуха чи скарлатина. Цей вірус дуже заразний, але якщо у людини міцний імунітет, то інфекція протікає без жодних симптомів або ж є загальне нездужання і висип на тілі (інфекційна еритема). Парвовірусну інфекцію називають також «п’ятою хворобою», «хворобою ляпаса».

Чим корисна куркума

Куркума – це спеція золотисто-помаранчевого кольору. Давайте поговоримо про її корисні властивості і про те, як саме вона впливає на організм. Куркуму використовують в Індії вже кілька тисячоліть як спецію та лікарську рослину. Її додають до їжі для кольору та аромату.

Як зрозуміти, що ви старішаєте занадто швидко: 7 основних ознак

Звичайно, кожна людина хоче якнайдовше залишатися молодою, але буває так, що організм зношується навіть швидше, ніж повинен за паспортним віком. Якщо ви помітили якісь з перерахованих нижче проблем, зверніться до лікаря.

Полиартрит: симптомы, причины, лечение и диета

Полиартрит развивается из-за генетической предрасположенности, физических перегрузок, на фоне инфекций, травм, врожденных дефектов опорно-двигательного аппарата и т. д.

Ноют колени? Вам помогут народные методы лечения

Почему болят колениБоль в коленях может появиться в любом возрасте. Обычно она указывает на то, что суставы испытывают слишком большую...

Остеоартрит коленного сустава: причины, симптомы, методы лечения

Причины остеоартритаОстеоартрит — это болезнь суставов, которая сопровождается их разрушением и нарушением питания через сосуды и нервы. Врачи называют это...

Самые полезные продукты для суставов

Чтобы сохранить здоровье суставов, включите в свой рацион холодец, морскую капусту, желе, творог, рыбу, отруби, фасоль, оливковое масло и т. д.

Подагра: что это и как лечить

Когда нарушается обмен веществ и откладываются соли, возникает подагра. Мужчины болеют в три раза чаще, чем женщины. Главное лечение подагры - это специальные препараты, полный пересмотр образа жизни и диета.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю