Як зрозуміти, що у вас нестача вітаміну D

Що таке вітамін D, для чого він потрібен і як виявити його дефіцит. Норми вітаміну D.

Як зрозуміти, що у вас нестача вітаміну D?
Як зрозуміти, що у вас нестача вітаміну D?
Фото из открытых источников

Саме взимку зазвичай ми страждаємо на нестачу вітаміну D, адже надворі буваємо нечасто, день короткий, а сонця мало. Найменше ми отримуємо цього важливого вітаміну у період з листопада по березень, бо УФ-індекс в цей час занадто низький, скільки б часу надворі не перебували.

14 міфів про вітамін D

Вітамін D: що це і звідки його брати

Всі ми знаємо, що вітамін D виробляється у шкірі під дією ультрафіолетових променів, тобто сонця. До речі, вітамін D – насправді не класичний вітамін, а природний стероїдний гормон. Як же підвищити його рівень? Звичайно, можна частіше їздити у відпустку туди, де тепло й сонячно, але, мабуть, найпростіший варіант – це прийом вітаміну D у вигляді добавок.

Звичайно, є продукти, що містять вітамін D (наприклад, тунець, скумбрія, лосось, сардини, печінка тріски, яєчний жовток, сир, молочні продукти тощо). Але вміст вітаміну там настільки малий, що отримати добову дозу просто неможливо. Отже, існує лише два варіанти: сонце або вітамінні комплекси.

Чим важливий вітамін D

Цей вітамін (гормон) бере участь у багатьох важливих процесах, що відбуваються у нашому організмі:

  1. Підтримка здоров'я кісток. Вітамін D сприяє насиченню кальцієм та фосфором кісток і зубів, що є важливим для їхнього зміцнення та нормальної структури. Вітамін D – це профілактика рахіту у дітей.
  2. Регуляція рівня кальцію та фосфору в крові. Вітамін D допомагає контролювати рівень цих мінералів в крові, що важливо для правильного функціонування м'язів, нервів і інших клітин. Профілактика остеопорозу.
  3. Зміцнення імунної системи. Вітамін D бере участь у регуляції імунної системи та захисту від інфекцій. Він може впливати на вироблення антимікробних білків та інших елементів імунної відповіді.
  4. Підтримка функції м'язів. Вітамін D впливає на м'язову функцію і допомагає у підтримці м'язової маси та сили.
  5. Регуляція клітинного поділу. Вітамін D впливає на різні аспекти клітинного росту, зокрема, на контроль поділу клітин, а також на нормальний метаболізм.
  6. Правильна робота щитоподібної залози.
  7. Регулює серцебиття і підтримує нормальний рівень артеріального тиску.
  8. Працює як профілактика злоякісних процесів у організмі.
  9. Профілактика хвороби Альцгеймера, депресії та проблем з когнітивними функціями у літніх людей.

Симптоми дефіциту вітаміну D

Зверніть увагу на деякі симптоми, що можуть вказувати на нестачу вітаміну D:

  • біль у кістках, суглобах та м'язах;
  • проблеми з кістками (остеопороз у дорослих або рахіт у дітей);
  • слабкість м’язів та швидка втомлюваність;
  • погіршення роботи імунної системи;
  • проблеми зі сном;
  • проблеми зі шкірою (сухість, свербіж, висипання), тривале загоєння ран;
  • ламкість нігтів та волосся;
  • часті зміни настрою або депресія;
  • головні болі;
  • проблеми з травленням, закрепи, втрата апетиту;
  • печіння у роті та горлі;
  • зниження зору;
  • підвищення тиску;
  • складна вагітність, порушення циклу або рання менопауза у жінок.

Але лише за симптомами складно зрозуміти, що причина – саме нестача вітаміну D, тому обов’язково потрібно здати аналіз крові. Лікарі рекомендують робити це двічі на рік.

Чим корисний вітамін С

Які норми вітаміну D

Якщо лікар виявив у вас нестачу вітаміну D, вам потрібно знати його добові норми для дорослих, дітей та вагітних жінок. Такі норми можуть змінюватися у залежності від статі людини, фізіологічних особливостей, клімату, у якому вона проживає, тощо. У різних країнах свої рекомендації, а норми вітаміну виражаються у міжнародних одиницях (МО) або мікрограмах (мкг). Ось загальні цифри:

  • Для дорослих. Зазвичай рекомендована денна доза вітаміну D для дорослих знаходиться в межах від 600 до 800 МО, або 15-20 мікрограмів.
  • Для дітей. Дітям може знадобитися менше вітаміну D у порівнянні з дорослими. Зазвичай рекомендована денна доза для дітей може бути від 400 до 600 МО або 10-15 мікрограмів.
  • Для вагітних та жінок, що годують грудьми. Жінкам у цьому стані може бути рекомендована більш висока доза вітаміну D, приблизно від 600 до 800 МО або 15-20 мікрограмів.

Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

14 міфів про вітамін D

Головне джерело вітаміну D – жирні сорти риби (тунець, сардини, скумбрія, оселедець, сом, лосось, макрель), а також печінка тріски та палтуса. Крім того, цей вітамін є в меншій кількості у морепродуктах, ікрі, лісових грибах, насінні, яєчному жовтку, кисломолочних продуктах, вершковому маслі, сирі.

Клинические исследования показали, что витамин D не защищает от простуды и гриппа

Медицинский научно-исследовательский институт Бергхофера ( Австралия ) провел рандомизированное исследование влияния витамина D на протекание инфекционных заболеваний дыхательной системы, результаты показали что прием витамина не защищает большинство людей от простуды, гриппа и других респираторных инфекций. Однако, это же исследование показало, что прием витамина может незначительно сократить продолжительность и тяжесть заболевания.

Витамин D: зачем организму «солнечный» витамин и как его получить, если за окном тучи?

Витамин D важен по ряду причин, включая поддержание здоровья костей и зубов, защиту от заболеваний, таких как рак, диабет 1 типа и рассеянный склероз

Новейшее исследование: витамин D незаменим при беременности

“Дети, развитие которых происходило в условиях дефицита витамина D, имеют в 6 раз больший риск возникновения различного рода заболеваний дыхательных...

Витамин D защищает детей от сахарного диабета

Беременные женщины, которые регулярно употребляют продукты с высоким содержанием витамина D, до некоторой степени защищают своих детей от сахарного диабета...

Витамин D облегчает дыхание

Повышенное содержание витамина D способствует улучшению работы дыхательной системы, полагают новозеландские ученые, опубликовавшие результаты своего исследования декабрьском номере журанала Chest. В...

Витамин D может стать лекарством от астмы и хронического бронхита

Ученые из Университета Пенсильвании (США) выяснили, что витамин D замедляет ухудшение дыхательной функции у людей, страдающих астмой и хроническим бронхитом....

При зимней депрессии помогут светотерапия, витамин Д и новое пальто

Нежелание вставать с постели, спад жизненной активности, повышенная раздражительность – таковы симптомы сезонной депрессии или SAD (seasonal affective disorder), от...

Витамин Д может уменьшать проявления рассеянного склероза

Австралийские ученые обнаружили, что витамин Д может уменьшать частоту обострений и замедлять прогрессирование рассеянного склероза В последние годы показано, что дефицит...

Витамин Д - ключевой фактор хорошего всасывания кальция

Витамин Д является важным фактором, определяющим всасывание кальция. Витамин Д повышает всасывание кальция на 30-10%. Канадская ассоциация по остеопорозу рекомендует взрослым...

Вітамін D: чому він такий важливий і у яких продуктах міститься

Основна задача вітаміну D – допомога у засвоєнні організмом фосфору та кальцію, мінералізація кісток, особливо для правильного розвитку скелету у немовлят та дітей. Окрім того, вітамін D покращує імунітет, тому він також важливий при таких аутоімунних захворюваннях, наприклад, як цукровий діабет першого типу, псоріаз, розсіяний склероз, червоний вовчак тощо.

Самые бесполезные БАДы

Диетолог развенчала мифы о БАДах, которые мы считали необходимыми и очень полезными.

Профилактика ковида: два витамина и один микроэлемент

Для профилактики и лечения коронавируса (в комплексной терапии) ученые рекомендуют принимать витамин D, витамин С и цинк

Как нехватка витаминов сказывается на нашей коже?

Рассмотрим подробнее, каким образом нехватка витаминов отражается на коже и как это можно избежать!
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю