Вітамін D: чому він такий важливий і у яких продуктах міститься

Що таке вітамін D, чому він так важливий для організму, які симптоми нестачі вітаміну D і у яких продуктах він міститься?

Чому такий важливий вітамін D
Чому такий важливий вітамін D
Фото из открытых источников

Дослідження показали, що у 90 % українців восени та взимку спостерігається дефіцит вітаміну D. Тому якщо ви в цей період відчуваєте погіршення настрою та хронічну втому, обов’язково здайте кров на рівень цього важливого вітаміну.

Що таке вітамін D і як він виробляється в організмі?

Вітамін D ще називають «сонячним вітаміном», але насправді це й не вітамін, а стероїдний прогормон. Існує вітамін D у двох формах: вітамін D3 (виробляється під впливом ультрафіолету) та вітамін D2 (потрапляє до організму лише з продуктами). Ще у 1822 році було доведено, що діти, які мало знаходяться на сонці, більше схильні до рахіту, ніж ті, хто частіше бувають на вулиці.

Для чого потрібен вітамін D?

Основна задача вітаміну D – допомога у засвоєнні організмом фосфору та кальцію, мінералізація кісток, особливо для правильного розвитку скелету у немовлят та дітей. Окрім того, вітамін D покращує імунітет, тому він також важливий при таких аутоімунних захворюваннях, наприклад, як цукровий діабет першого типу, псоріаз, розсіяний склероз, червоний вовчак тощо. Чим корисний вітамін D:

  • мінералізує кістки у дорослих;
  • підтримує необхідний рівень кальцію в крові;
  • допомагає організму засвоювати фосфор та кальцій;
  • підтримує роботу м’язів;
  • зберігає здоровими зуби;
  • регулює артеріальний тиск;
  • стимулює роботу імунної системи;
  • добре впливає на стан шкіри та волосся.

Унікальна паста Амосова для зміцнення імунітету

Симптоми дефіциту вітаміну D

Недостатній рівень вітаміну D в організмі – проблема всесвітня, а його гострий дефіцит може викликати такі проблеми:

  • остеопороз і остеопенія;
  • рахіт у малюків;
  • ламкість кісток;
  • вторинний гіперпаратиреоз;
  • м’язово-нервові розлади;
  • ламкість нігтів та втрата волосся.

Окрім того, вчені помітили зв'язок дефіциту вітаміну D з ризиком розвитку депресії, аутоімунних хвороб, серцево-судинних захворювань і навіть раку.

Діти, у яких недостатньо вітаміну D, частіше хворіють на вірусні та бактеріальні інфекції, можлива підвищена дратівливість, затримка розвитку.

Скільки потрібно приймати вітаміну D?

Дефіцит вітаміну D зазвичай з’являється восени та взимку, коли світловий день коротшає, а сонце не таке активне, як навесні та влітку. В основному синтезується вітамін D у нижніх шарах шкіри під впливом сонячного проміння, а також у меншій мірі потрапляє до організму з їжею. Приймати вітамін D бажано з жовтня (у складі вітамінних комплексів або як монодобавку). Всесвітня організація охорони здоров’я дає такі рекомендації стосовно дозування вітаміну D:

  • новонароджені (0-6 міс.) – 400 МО;
  • діти (6-12 міс.) – 400-600 МО;
  • діти (1-12 років) – 600-1000 МО;
  • підлітки (11-18 років) – 800-2000 МО;
  • дорослі (19065 років) – 800-2000 МО;
  • люди похилого віку (65-75 років) – 800-2000 МО;
  • люди похилого віку (старше 75 років) – 2000-4000 МО (бажано приймати вітамін D впродовж усього року);
  • вагітні жінки та ті, хто годує груддю – 2000 МО (але спочатку бажано здати кров на рівень вітаміну D).

Перед початком прийому вітаміну D необхідна консультація лікаря.

У яких продуктах найбільше вітаміну D?

У продуктах харчування не так багато вітаміну D плюс він погано засвоюється організмом. Дослідження показали, що з їжею людина може покрити всього 20 % добової дози вітаміну. Цей вітамін містять лише продукти тваринного походження, у фруктах і овочах його немає. Але все одно важливо харчуватися різноманітно і включити до раціону продукти, багаті вітаміном D:

  1. Жир печінки тріски (або іншої риби).
  2. Риба (особливо її жирні види): оселедець, кілька, скумбрія, тунець, сардина, форель, палтус, короп, камбала, мінтай, хек тощо.
  3. Яйця (особливо жовтки).
  4. Молочні продукти (сир, вершки, молоко, йогурт, кефір).
  5. М'ясо та субпродукти (особливо печінка).
  6. Гриби та дріжджі.

Підсумовуючи усе сказане вище, можна зробити висновок: у осінньо-зимовий період приймати вітамін D бажано всім. До того ж не забувайте правильно харчуватися (обов’язково додайте до раціону рибу та м'ясо).


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

  • 22 вересня, 2023 рік Вика
    Спасибо за статью. У нас бабушке уже за 80. Витамин Д обязательно принимает. Мама ей большую дозировку покупает, 5000МЕ. Есть в жевательных таблетках Д3 форте эвалар. Такие ей больше всех понравились, потому что вкусные)


Читайте також:

Симптоми дефіциту та норми вітаміну D

Цікаво, що вітамін D називають вітаміном, але насправді він діє як гормон, бо організм сам синтезує його під дією сонячного світла, і він регулює обмін кальцію та фосфору, впливає на кістки, м’язи та імунну систему, подібно до гормонів, які керують важливими процесами в організмі.

Топ-10 вітамінів, які бажано приймати восени

Восени дні стають коротшими, сонця все менше, а організм поступово переходить у «зимовий режим». Разом із гарячим чаєм і затишними пледами нам часто потрібна й додаткова підтримка у вигляді вітамінів. Адже саме восени загострюється хронічна втома, знижується імунітет і зростає ризик застуд. Отже, ми склали список вітамінів і мікроелементів, яких не вистачає організму восени.

Вітамін D втричі сповільнює процес старіння

Вітамін D – це не просто «корисна добавка», а справжній еліксир молодості, який допомагає клітинам довше залишатися здоровими, підтримує імунітет, покращує настрій і навіть уповільнює старіння у кілька разів. Тож не дивно, що саме вітамін D все частіше називають вітаміном довголіття.

Як зрозуміти, що у вас нестача вітаміну D

Саме взимку зазвичай ми страждаємо на нестачу вітаміну D, адже надворі буваємо нечасто, день короткий, а сонця мало. Найменше ми отримуємо цього важливого вітаміну у період з листопада по березень, бо УФ-індекс в цей час занадто низький, скільки б часу надворі не перебували.

14 міфів про вітамін D

Головне джерело вітаміну D – жирні сорти риби (тунець, сардини, скумбрія, оселедець, сом, лосось, макрель), а також печінка тріски та палтуса. Крім того, цей вітамін є в меншій кількості у морепродуктах, ікрі, лісових грибах, насінні, яєчному жовтку, кисломолочних продуктах, вершковому маслі, сирі.

Самые бесполезные БАДы

Диетолог развенчала мифы о БАДах, которые мы считали необходимыми и очень полезными.

Клинические исследования показали, что витамин D не защищает от простуды и гриппа

Медицинский научно-исследовательский институт Бергхофера ( Австралия ) провел рандомизированное исследование влияния витамина D на протекание инфекционных заболеваний дыхательной системы, результаты показали что прием витамина не защищает большинство людей от простуды, гриппа и других респираторных инфекций. Однако, это же исследование показало, что прием витамина может незначительно сократить продолжительность и тяжесть заболевания.

Профилактика ковида: два витамина и один микроэлемент

Для профилактики и лечения коронавируса (в комплексной терапии) ученые рекомендуют принимать витамин D, витамин С и цинк

Как нехватка витаминов сказывается на нашей коже?

Рассмотрим подробнее, каким образом нехватка витаминов отражается на коже и как это можно избежать!

Витамин D: зачем организму «солнечный» витамин и как его получить, если за окном тучи?

Витамин D важен по ряду причин, включая поддержание здоровья костей и зубов, защиту от заболеваний, таких как рак, диабет 1 типа и рассеянный склероз

Новейшее исследование: витамин D незаменим при беременности

“Дети, развитие которых происходило в условиях дефицита витамина D, имеют в 6 раз больший риск возникновения различного рода заболеваний дыхательных...

Витамин D защищает детей от сахарного диабета

Беременные женщины, которые регулярно употребляют продукты с высоким содержанием витамина D, до некоторой степени защищают своих детей от сахарного диабета...

Кальций, витамин Д и его метаболиты в лечении остеопороза, связанного с длительным применением глюкокортикоидов

Дж.Д. Ринг Медицинская клиника Университета Cologne, Германия Введение В настоящее время существует достаточно много препаратов, способных уменьшить отрицательное влияние глюкокортикоидов (ГК) на...

Витамин D облегчает дыхание

Повышенное содержание витамина D способствует улучшению работы дыхательной системы, полагают новозеландские ученые, опубликовавшие результаты своего исследования декабрьском номере журанала Chest. В...
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю