Спалах кишкових інфекцій в Україні: як уберегтися?
Як захиститись від кишкових інфекцій.
У Центрі громадського здоров’я МОЗ України кажуть, що українці цього року хворіють на кишкові інфекції частіше, ніж минулого, причому аж на 40 %. Тому сьогодні вкрай важливо нагадати про симптоми кишкових інфекцій і як вберегтися від них.
Статистика захворюваності на кишкові інфекції
У Центрі громадського здоров’я надали дані, що за перші 6 місяців 2022 року українці на 40 % частіше хворіють на кишкові інфекції, аніж за аналогічний період 2021 року. Конкретно статистика така:
- ротавірус – 3533 випадки;
- сальмонельоз – 1028 випадків;
- шигельоз – 97 випадків;
- вірусний гепатит А – 103 випадки;
- ботулізм – 51 випадок (4 людини померли).
Лікарі схвильовані такою значною цифрою, адже кишкові інфекції небезпечні серйозними ускладненнями (проблеми з печінкою, нирками, серцева недостатність тощо). Медики закликають дотримувати правил, аби зменшити ризики кишкових інфекцій.
Кишкові інфекції: що це?
Зазвичай саме влітку серйозно зростає кількість кишкових інфекцій. Можна сказати, що ці захворювання – типово літні. Збудники кишкових інфекцій – віруси або бактерії (сальмонела, дизентерійна паличка, стафілокок, вібріон холери, паличка черевного тифу тощо).
Хвороботворні агенти вражають слизову оболонку шлунково-кишкового тракту, порушуючи травлення, викликаючи запалення, провокуючи інтоксикацію організму.Що робити при харчовому отруєнні
Симптоми кишкових інфекцій
Хоча кишкових інфекцій існує багато, всі вони мають схожі симптоми:
- пронос;
- підвищена температура тіла;
- нудота та блювання;
- відсутність апетиту;
- біль у животі;
- здуття;
- загальна слабкість.
Кишкова інфекція у дитини: симптоми і лікування
Як захиститись від кишкових інфекцій?
- Насамперед потрібно пам’ятати про гігієну рук. Мити руки (і контролювати, щоб це робили діти) важливо перед їжею, після туалету, після дотиків до тварин тощо. Антисептиками теж можна користуватися, але лише якщо немає змоги вимити руки проточною водою з милом. До речі, діти хворіють на кишкові інфекції частіше за дорослих і набагато важче, ніж дорослі.
- Гарно мити овочі, фрукти та ягоди під проточною водою, особливо якщо вони не будуть термічно обробленими.
- М’ясо та рибу гарно обробляйте термічно – високі температури знищують більшість збудників кишкових інфекцій.
- Солену та в’ялену рибу ніколи не купуйте на стихійних ринках – така продукція небезпечна смертельним ботулізмом.
- Намагайтеся не купувати їжу в місцях, в яких ви не впевнені (чи належно там зберігають продукти і чи дотримуються усіх санітарних норм).
- Не кладіть у холодильнику поряд сирі і приготовані продукти.
- Посуд після миття гарно висушуйте.
- Якщо ви не впевнені у якості води, прокип’ятіть її.
- Вакцинуйте дітей та вакцинуйтеся самі.
Комментарии