Насколько безопасны электронные сигареты?

Журналистка New Scientist Хелен Томсон посвятила свою статью набирающим популярность в западных странах электронным сигаретам. Там, где общество становится все более нетерпимым к курению в общественных местах, новые сигареты, основанные на принципе ингалятора, пока не запрещено употреблять в том числе в барах и ресторанах.

Ученые тем временем исследуют: действительно ли, как утверждают производители, эти новые сигареты безопаснее для здоровья и даже способны помочь избавиться от никотиновой зависимости?

Электронные сигареты были изобретены китайским ученым по имени Хон Лик, работающим в электронной компании Ruyan в Пекине, пишет Томсон. Первые образцы поступили в продажу в мае 2004 года, и с тех пор их популярность растет. Так, по данным Ruyan, в 2008 году компании удалось продать порядка 300 тысяч электронных сигарет. По словам представителя британского дистрибьютора Smart Smokers, продажи стремительно растут. А в США популярное телешоу The Doctors в прошлом году отметило эту новинку как одну из десяти важнейших тенденций года в области здравоохранения.

Само по себе устройство довольство просто и по внешнему виду напоминает обычную сигарету, только ее большую часть составляет не табак, а батарейка и светодиод, который загорается красным и имитирует горение сигареты, отмечает журналистка.
В сменном фильтре содержится столько же никотина, сколько и в обычной сигарете, с той лишь разницей, что электронной сигареты хватит в среднем на триста затяжек - во время затяжки создающееся давление запускает сенсорные датчики в "фильтре", в результате чего оттуда выпаривается газообразный никотин. Поэтому, как считается, эти сигареты не опасны в плане пассивного курения. Сообщается также, что стоимость такого сменного фильтра составляет 1,5 доллара.

Тем не менее, даже самый сильный картридж позволяет вдохнуть втрое меньше никотина, чем при обычной затяжке, сообщает новозеландский ученый Мюррей Логсен. Он с 2007 года при поддержке ВОЗ и компании Ruyan изучает воздействие электронных сигарет на организм человека. В целом, предварительные результаты положительные: если никотин извлекается не из табака, то канцерогенов практически нет. Тем не менее в сентябре прошлого года ВОЗ призвала запретить электронные сигареты до тех пор, пока не будет доказана их безопасность для здоровья. Сообщается, что реакцию вызвала реклама некоторых продавцов: они утверждали, что ВОЗ одобрила эти сигареты как позволяющие избавиться от зависимости.

New Scientist

Источник: Inopressa.ru

Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Що таке ліпофілінг ?

Ліпофілінг (інша назва — ліпографтинг, автологічна жирова пластика, ліпоскульптура) — це хірургічна або мінімально інвазивна процедура пересадки власної жирової тканини...

Топ-10 вітамінів, які бажано приймати восени

Восени дні стають коротшими, сонця все менше, а організм поступово переходить у «зимовий режим». Разом із гарячим чаєм і затишними пледами нам часто потрібна й додаткова підтримка у вигляді вітамінів. Адже саме восени загострюється хронічна втома, знижується імунітет і зростає ризик застуд. Отже, ми склали список вітамінів і мікроелементів, яких не вистачає організму восени.

Транскон’юктивальна блефаропластика: сучасний підхід до корекції нижніх повік без шрамів

Блефаропластика — одна з найпопулярніших пластичних операцій у світі. Вона дозволяє усунути вікові зміни в зоні очей, зменшити набряки та...

Біопатид - інноваційний препарат для схуднення та контролю метаболізму

Біопатид: для кого, як діє, можливі побічні ефекти та важливі рекомендації. Контроль апетиту та стабільне схуднення під наглядом лікаря.

Вітамін D втричі сповільнює процес старіння

Вітамін D – це не просто «корисна добавка», а справжній еліксир молодості, який допомагає клітинам довше залишатися здоровими, підтримує імунітет, покращує настрій і навіть уповільнює старіння у кілька разів. Тож не дивно, що саме вітамін D все частіше називають вітаміном довголіття.

Червоний буряк – найкорисніший осінній овоч

Звичайний буряк – це потужний антиоксидант з антиканцерогенним ефектом, а також він зміцнює імунітет та виводить токсини з організму. Червоний буряк покращує травлення і захищає серцево-судинну систему.

10 спецій, що «спалюють» жир

Якщо ви хочете прискорити метаболізм, знизити апетит і навіть «блокувати» появу нових жирових клітин після схуднення, додавайте до своїх страв ці спеції азіатської та індійської кухонь.

Топ-10 продуктів для очищення судин

У групі ризику люди, що мають високий рівень холестерину у крові, страждають на гіпертонію, курять, мають недостатню фізичну активність, а також схильні до атеросклерозу генетично.

Щоб не прискорити старіння, відмовтеся від цих б’юті-процедур після 40 років

Після 40 років в жіночому організмі відбуваються гормональні зміни, що впливають на шкіру і мускули обличчя. Знижуються пружність та тонус шкіри, змінюються контур і риси обличчя. Якщо ви не хочете ще більше прискорити такі зміни, лікарі-косметологи закликають відмовитися від деяких б’юті-процедур.

Інтервальне голодування підвищує ризики серцево-судинних захворювань

Люди, що дотримуються інтервального голодування за схемою 16/8, мали на 91% більші ризики смерті від серцево-судинних захворювань у порівнянні з тими, хто не практикує «інтервалку»! Окрім того, люди з уже наявними серцево-судинними проблемами під час інтервального голодування мали на 66% більші ризики інсульту та інфаркту.

Як компенсувати недосипання після нічних повітряних тривог

Кожна безсонна ніч негативно впливає на наше здоров’я, особливо страждає мозок. Це можна порівняти з прийомом великої дози алкоголю: підвищується тривожність, знижується здатність концентруватися.

Чому краще відмовитись від молока

Вже кілька років серед учених та лікарів ведуться розмови про шкоду молока, яке ми звикли вважати корисним і необхідним для організму. Давайте розберемося, кому ж все-таки краще перестати вживати молочні продукти.

Чим корисна куркума

Куркума – це спеція золотисто-помаранчевого кольору. Давайте поговоримо про її корисні властивості і про те, як саме вона впливає на організм. Куркуму використовують в Індії вже кілька тисячоліть як спецію та лікарську рослину. Її додають до їжі для кольору та аромату.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю