Проклятье Тутанхамона оказалось вымыслом

Проклятье фараонов, которое стало основой сюжета многих приключенческих романов прошлого века, оказалось вымыслом. По крайней мере, один австралийский ученый заявил, что ему удалось математически доказать ошибочность суеверия. Такие выводы были сделаны после изучения средней продолжительности жизни людей, которые, теоретически, должны были пострадать от проклятья Тутанхамона.

Это исследование было проведено Марком Нельсоном (Mark R Nelson) с кафедры эпидемиологии и профилактической медицины Университета Монаша. В своей работе ученый проследил за судьбами тех людей, которые присутствовали на разных этапах работы с гробницей и мумией Тутанхамона с 1923 по 1926 год. Он решил опровергнуть слухи, которые появились сразу после гибели одного из руководителей раскопок.Автор исследования сразу предложил ограничить круг людей, которые потенциально могли пострадать от проклятья, теми, кто проникал в непотревоженные ранее комнаты усыпальницы, участвовал в открытии саркофага и исследовании мумии. Кроме того, он предложил ограничиться теми, кто находился "в зоне риска" в первый день, иначе следовало бы признать, что от проклятья пострадали тысячи посетителей музея.Для анализа были отобраны только люди из западных стран.
Данные о них были собраны из записей руководителя раскопок Говарда Картера, а информация об их дальнейшей судьбе получена из биографий, газетных некрологов и поиска по тематическим вебсайтам. Из записей Картера следует, что в то время в Египте присутствовало 44 человека, из которых 25 потенциально могли быть подвержены проклятию.Как оказалось, у тех людей, которые могли пострадать от древних заклинаний, средняя продолжительность жизни составила 70 лет, в то время как у других этот показатель достигал 75 лет. Длительность жизни после участия в "осквернении" гробницы Тутанхамона составила 20,8 и 28,9 года соответственно. Как объяснил автор работы, статистически значимого различия отмечено не было.Слухи о проклятье фараонов появились еще в 1923 году, когда вскоре после проникновения в неизученные ранее части гробницы Тутанхамона погиб один из руководителей экспедиции Лорд Карнарвон. Ряд обстоятельств его гибели и последовавшие смерти других членов группы дали пищу для домыслов. Гробница Тутанхамона была единственной, не разграбленной ранее.Рассказ о своем исследовании автор разместил в свежем номере British Medical Journal.

Источник: Mednovosti.Ru

Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Що таке ліпофілінг ?

Ліпофілінг (інша назва — ліпографтинг, автологічна жирова пластика, ліпоскульптура) — це хірургічна або мінімально інвазивна процедура пересадки власної жирової тканини...

Топ-10 вітамінів, які бажано приймати восени

Восени дні стають коротшими, сонця все менше, а організм поступово переходить у «зимовий режим». Разом із гарячим чаєм і затишними пледами нам часто потрібна й додаткова підтримка у вигляді вітамінів. Адже саме восени загострюється хронічна втома, знижується імунітет і зростає ризик застуд. Отже, ми склали список вітамінів і мікроелементів, яких не вистачає організму восени.

Транскон’юктивальна блефаропластика: сучасний підхід до корекції нижніх повік без шрамів

Блефаропластика — одна з найпопулярніших пластичних операцій у світі. Вона дозволяє усунути вікові зміни в зоні очей, зменшити набряки та...

Біопатид - інноваційний препарат для схуднення та контролю метаболізму

Біопатид: для кого, як діє, можливі побічні ефекти та важливі рекомендації. Контроль апетиту та стабільне схуднення під наглядом лікаря.

Вітамін D втричі сповільнює процес старіння

Вітамін D – це не просто «корисна добавка», а справжній еліксир молодості, який допомагає клітинам довше залишатися здоровими, підтримує імунітет, покращує настрій і навіть уповільнює старіння у кілька разів. Тож не дивно, що саме вітамін D все частіше називають вітаміном довголіття.

Червоний буряк – найкорисніший осінній овоч

Звичайний буряк – це потужний антиоксидант з антиканцерогенним ефектом, а також він зміцнює імунітет та виводить токсини з організму. Червоний буряк покращує травлення і захищає серцево-судинну систему.

10 спецій, що «спалюють» жир

Якщо ви хочете прискорити метаболізм, знизити апетит і навіть «блокувати» появу нових жирових клітин після схуднення, додавайте до своїх страв ці спеції азіатської та індійської кухонь.

Топ-10 продуктів для очищення судин

У групі ризику люди, що мають високий рівень холестерину у крові, страждають на гіпертонію, курять, мають недостатню фізичну активність, а також схильні до атеросклерозу генетично.

Щоб не прискорити старіння, відмовтеся від цих б’юті-процедур після 40 років

Після 40 років в жіночому організмі відбуваються гормональні зміни, що впливають на шкіру і мускули обличчя. Знижуються пружність та тонус шкіри, змінюються контур і риси обличчя. Якщо ви не хочете ще більше прискорити такі зміни, лікарі-косметологи закликають відмовитися від деяких б’юті-процедур.

Інтервальне голодування підвищує ризики серцево-судинних захворювань

Люди, що дотримуються інтервального голодування за схемою 16/8, мали на 91% більші ризики смерті від серцево-судинних захворювань у порівнянні з тими, хто не практикує «інтервалку»! Окрім того, люди з уже наявними серцево-судинними проблемами під час інтервального голодування мали на 66% більші ризики інсульту та інфаркту.

Як компенсувати недосипання після нічних повітряних тривог

Кожна безсонна ніч негативно впливає на наше здоров’я, особливо страждає мозок. Це можна порівняти з прийомом великої дози алкоголю: підвищується тривожність, знижується здатність концентруватися.

Чому краще відмовитись від молока

Вже кілька років серед учених та лікарів ведуться розмови про шкоду молока, яке ми звикли вважати корисним і необхідним для організму. Давайте розберемося, кому ж все-таки краще перестати вживати молочні продукти.

Чим корисна куркума

Куркума – це спеція золотисто-помаранчевого кольору. Давайте поговоримо про її корисні властивості і про те, як саме вона впливає на організм. Куркуму використовують в Індії вже кілька тисячоліть як спецію та лікарську рослину. Її додають до їжі для кольору та аромату.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю