Швейцарские ученые открыли "горнолыжную болезнь"

Внезапно начинает казаться, что гора качается под ногами. Трасса все приближается. Лыжи плывут перед глазами. Лыжник пошатывается. Полный раскаяния, он начинает вспоминать, сколько же он выпил сегодня. Ах, если бы он не покидал теплый и надежный коттедж! Недомогание – это справедливое наказание за такое безрассудство.

Однако то, что некоторые лыжники приписывают повышенному потреблению алкоголя, в действительности часто является симптомами болезни, которая до сих пор не была известна. "Даже удивительно, сколько людей страдает "лыжной болезнью", - говорит профессор Рудольф Хойслер, директор клиники отоларингологии в университете Берна.

"Лыжная болезнь" – это разновидность "морской болезни". При путешествии на автомобиле, корабле или самолете, когда зрительные ощущения не совпадают с информацией, поступающей в мозг от вестибулярного аппарата, некоторые ощущают недомогание и тошноту.

Исследования ученых в этой области представлены Клаудией Эренштайн в статье, опубликованной в немецкой газете Die Welt и переведенной на сайте Inopressa.ru.

Это случается и в горах, чаще всего в очень солнечные или туманные дни, когда окружающие предметы распознаются с трудом.
При этом глаза лыжника наблюдают статичную картину, однако вестибулярный аппарат свидетельствует о движении. Ко всему прочему, помехи создает и сенсорная информация, идущая от ног, обутых в непривычные ботинки. Так начинается "лыжная болезнь".

Хойслер был первым, кто серьезно подошел к данному явлению. Он замечал, что многие из его пациентов жалуются на тошноту и даже рвоту именно во время катания на лыжах. Какое-то время спустя его самого поразила "лыжная болезнь", да так, что он при этом упал. Тогда он решил исследовать этот феномен с научной точки зрения. Наблюдая за спуском горнолыжников, Хойслер отмечал, что они при этом ритмично раскачиваются. А их тело двигается точно с такой же частотой, которая вызывает "морскую болезнь".

"Лыжная болезнь" может поразить, в принципе, каждого", - говорит Хойслер. Он обследовал 11 пациентов с вышеперечисленными симптомами. Прежде всего лыжников, имеющих такие дефекты зрения, как близорукость и искривление роговицы. Страх перед несчастным случаем, другие психические факторы и, конечно, потребление алкоголя повышают риск еще больше. При "лыжной болезни" помогают те же лекарства, что и при "морской", - уверяет Хойслер. А если станет совсем плохо, всегда можно просто отстегнуть лыжи.

Источник: NTVRU.com

Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Що таке ліпофілінг ?

Ліпофілінг (інша назва — ліпографтинг, автологічна жирова пластика, ліпоскульптура) — це хірургічна або мінімально інвазивна процедура пересадки власної жирової тканини...

Топ-10 вітамінів, які бажано приймати восени

Восени дні стають коротшими, сонця все менше, а організм поступово переходить у «зимовий режим». Разом із гарячим чаєм і затишними пледами нам часто потрібна й додаткова підтримка у вигляді вітамінів. Адже саме восени загострюється хронічна втома, знижується імунітет і зростає ризик застуд. Отже, ми склали список вітамінів і мікроелементів, яких не вистачає організму восени.

Транскон’юктивальна блефаропластика: сучасний підхід до корекції нижніх повік без шрамів

Блефаропластика — одна з найпопулярніших пластичних операцій у світі. Вона дозволяє усунути вікові зміни в зоні очей, зменшити набряки та...

Біопатид - інноваційний препарат для схуднення та контролю метаболізму

Біопатид: для кого, як діє, можливі побічні ефекти та важливі рекомендації. Контроль апетиту та стабільне схуднення під наглядом лікаря.

Вітамін D втричі сповільнює процес старіння

Вітамін D – це не просто «корисна добавка», а справжній еліксир молодості, який допомагає клітинам довше залишатися здоровими, підтримує імунітет, покращує настрій і навіть уповільнює старіння у кілька разів. Тож не дивно, що саме вітамін D все частіше називають вітаміном довголіття.

Червоний буряк – найкорисніший осінній овоч

Звичайний буряк – це потужний антиоксидант з антиканцерогенним ефектом, а також він зміцнює імунітет та виводить токсини з організму. Червоний буряк покращує травлення і захищає серцево-судинну систему.

10 спецій, що «спалюють» жир

Якщо ви хочете прискорити метаболізм, знизити апетит і навіть «блокувати» появу нових жирових клітин після схуднення, додавайте до своїх страв ці спеції азіатської та індійської кухонь.

Топ-10 продуктів для очищення судин

У групі ризику люди, що мають високий рівень холестерину у крові, страждають на гіпертонію, курять, мають недостатню фізичну активність, а також схильні до атеросклерозу генетично.

Щоб не прискорити старіння, відмовтеся від цих б’юті-процедур після 40 років

Після 40 років в жіночому організмі відбуваються гормональні зміни, що впливають на шкіру і мускули обличчя. Знижуються пружність та тонус шкіри, змінюються контур і риси обличчя. Якщо ви не хочете ще більше прискорити такі зміни, лікарі-косметологи закликають відмовитися від деяких б’юті-процедур.

Інтервальне голодування підвищує ризики серцево-судинних захворювань

Люди, що дотримуються інтервального голодування за схемою 16/8, мали на 91% більші ризики смерті від серцево-судинних захворювань у порівнянні з тими, хто не практикує «інтервалку»! Окрім того, люди з уже наявними серцево-судинними проблемами під час інтервального голодування мали на 66% більші ризики інсульту та інфаркту.

Як компенсувати недосипання після нічних повітряних тривог

Кожна безсонна ніч негативно впливає на наше здоров’я, особливо страждає мозок. Це можна порівняти з прийомом великої дози алкоголю: підвищується тривожність, знижується здатність концентруватися.

Чому краще відмовитись від молока

Вже кілька років серед учених та лікарів ведуться розмови про шкоду молока, яке ми звикли вважати корисним і необхідним для організму. Давайте розберемося, кому ж все-таки краще перестати вживати молочні продукти.

Чим корисна куркума

Куркума – це спеція золотисто-помаранчевого кольору. Давайте поговоримо про її корисні властивості і про те, як саме вона впливає на організм. Куркуму використовують в Індії вже кілька тисячоліть як спецію та лікарську рослину. Її додають до їжі для кольору та аромату.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю