Що робити, якщо дитина часто хворіє?

Якщо дитина хворіє на ГРЗ частіше 4-6 разів на рік або ці застуди затяжні, можна говорити про ослаблений імунітет.

Чому дитина часто хворіє?
Чому дитина часто хворіє?
Shutterstock

Часто буває так, що дитина не встигла одужати після однієї застуди, як через невеликий проміжок часу вже хворіє знову. Зазвичай це висока температура, біль у горлі, кашель, нежить тощо. Батьки стараються вберегти дитину: не виводять гуляти у холод, намагаються занадто тепло одягати, не відкривають вікон і уникають протягів.

Але насправді ці заходи не лише не захищають дитину від застуд, а навпаки, роблять її організм ще більш неспроможним боротися з вірусами та бактеріями. Чому ж дитина часто хворіє і як зміцнити її імунітет?

Як зрозуміти, що дитина хворіє часто

Якщо дитина хворіє на ГРЗ більше чотирьох разів на рік, її можна назвати такою, що дійсно хворіє часто. Особливо коли ці застуди протікають довго (симптоми застуди тривають довше двох тижнів).

Але за останні роки підхід до цієї проблеми змінився – за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, нормою слід вважати, коли дитина віком до 5 років на рік хворіє застудами до 6-8 разів з такими симптомами:

  • підвищення температури;
  • кашель;
  • нежить;
  • загальна слабкість;
  • поганий апетит;
  • біль у горлі.

Якщо у вашої дитини є симптоми ГРЗ, обов’язково зверніться до педіатра (навіть коли є хоч один з перелічених симптомів).

Чому одна дитина хворіє часто, а інша – рідко

Кожен з нас щодня зустрічається з різними патогенами (бактеріями, вірусами, грибками), що є у повітрі, воді чи грунті. Але у більшості випадків ці «контакти» не викликають захворювань, тому що організм має захист. Коли патоген потрапляє до тіла, наші імунні клітини (лімфоцити) швидко його знаходять і нейтралізують. Але дитяча імунна система ще не розвинена на 100%.

Імунітет людини формується ще в утробі, тому на нього впливає стан організму самої майбутньої матері. Дитина може народитися зі слабким імунітетом, якщо мати під час вагітності хворіла на якісь інфекційні захворювання, приймала сильні ліки, вживала алкоголь чи наркотики, курила.

Повністю дозріває імунна система, коли дитина досягає 5-6 років. Новонароджене немовля впродовж перших місяців життя захищене материнськими антитілами, що містяться у грудному молоці. Якщо дитина харчується сумішшю, ризик інфекційних хвороб у неї дещо підвищується.


Що знижує імунітет дитини

Захисні сили дитячого організму послаблюються на фоні таких станів:

  • дисбактеріоз, рахіт, дефіцит вітамінів та мікроелементів;
  • нещодавні захворювання (якщо, наприклад, дитина недавно перехворіла на грип, вона знову може «підчепити» інфекцію, бо після хвороби імунітету необхідно 2-4 тижні на відновлення);
  • операції, травми, переломи;
  • прийом деяких препаратів, що пригнічують імунітет.

Окрім того, негативно на імунітет впливає несприятливе довкілля (проживання у забруднених районах, пасивне куріння), незбалансоване харчування, недостатня фізична активність або надмірне фізичне чи розумове навантаження.

Часто діти починають частіше хворіти, коли йдуть до дитячого садочка. Бо коли навіть у дитини ослаблений імунітет, вона може не хворіти, поки не стикнеться зі збудником, а от при контакті з іншими дітьми шанси захворіти значно збільшуються. Коли дитина опиняється у колективі і починає частіше хворіти, батьки б’ють на сполох і переживають, що у їхнього малюка «слабкий» імунітет. Насправді в домашніх звичних умовах імунна система дитини вже адаптована до багатьох патогенів, але як тільки оточення змінюється, організм стикається з новими вірусами та бактеріями. Але пам’ятайте, що створюючи для своєї дитини «стерильні умови», ви, навпаки, послаблюєте її імунітет.

Ацетон у дитини: симптоми, причини, лікування

Вакцинація зміцнює імунітет дитини

Вакцинація зміцнює імунітет дитини, виробляючи антитіла проти певних хвороб, на які вона вакцинується.

Коли організм дитини вже має антитіла проти певного патогену, він може більш ефективно боротися з цією хворобою. Це дозволяє запобігти розвитку важких форм захворювань, уникнути ускладнень і зберегти здоров'я дитини. Таким чином, вакцинація допомагає підвищити імунітет дитини і захистити її від небезпечних інфекцій.

Згідно календаря щеплень, в Україні дітей обов’язково вакцинують від таких хвороб:

  • поліомієліт;
  • дифтерія;
  • коклюш;
  • сказ;
  • туберкульоз;
  • гепатит В;
  • гемофільна інфекція;
  • паротит;
  • краснуха;
  • кір;
  • пневмококова інфекція;
  • менінгококова інфекція.

Ці щеплення здійснюються у вікових межах згідно з рекомендаціями Міністерства охорони здоров'я та Всесвітньої організації охорони здоров'я.


Як зміцнити імунітет дитини

Якщо дитина часто хворіє, важливо звернутися до педіатра або сімейного лікаря для професійної консультації та діагностики. Ось декілька порад, які можуть допомогти зміцнити імунну систему дитини:

  1. Здоровий спосіб життя. Забезпечте дитині здорове харчування, регулярну фізичну активність, достатню кількість сну та відпочинку.
  2. Гігієна. Навчіть дитину правильно мити руки перед їжею та після відвідування громадських місць, щоб запобігти захворюванням.
  3. Вакцинація. Слідкуйте за графіком щеплень та звертайтеся до лікаря для консультації про необхідні щеплення.
  4. Уникання контакту з хворими. Уникайте близького контакту дитини з хворими людьми, особливо в періоди епідемій вірусних захворювань.
  5. Підтримка імунної системи. Додатково можна вживати вітаміни для зміцнення імунної системи дитини (але лише за рекомендацією лікаря).

Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

  • четвер, 11 квітня Эльдар
    Зараз складно знайти корисні продукти, все на гормонах зростає, звідки тут імунітет знайдеться


Читайте також:

Доктор Комаровський розповів, чи можна підвищити імунітет дитини

Доктор Комаровский рассказал, что никакие витамины и иммуномодуляторы не могут укрепить иммунитет ребенка. И ОРВИ до 12 раз в год - это норма.

Чому НЕ можна давати дітям «Ніфуроксазид»?

Виробник і наукова спільнота FMA, проаналізувавши сумнівну користь «Ніфуроксазиду» і можливі серйозні побічні ефекти, вирішили ЗАБОРОНИТИ використання препарату у дітей, а також максимально відмовитись від застосування у дорослих. Тому не труїть своїх дітей!

Різні види дитячих молочних сумішей HiPP: яку вибрати залежно від потреб дитини

Молочні суміші призначені для немовлят та маленьких дітей та створені таким чином, щоб забезпечити харчування та зростання дитини. Дитяче харчування торгової марки HiPP - найкращий вибір для мам та їхніх малюків, тому що спеціалізується на сумішах для дітей з алергією або харчовими нестерпностями

Чому дітям НЕ можна давати відхаркувальні та муколітики?

Рандомізовані дослідження, мета-аналізи та систематичні огляди показали: відхаркувальні засоби та муколітики працюють так само, як і плацебо, причому такі ліки можуть викликати серйозні побічні ефекти.

Ацетон у дитини: симптоми, причини, лікування

Головний спосіб понизити ацетон у дитини – це давати їй багато пити рідини. Причому невеликими порціями, але часто (кожні 10-15 хвилин). Обирайте теплі, трохи підсолоджені напої. Наприклад, легкі відвари з сухофруктів, відвари з родзинками, мінеральну воду «Поляна» або «Боржомі», але без газу. Ідеальний варіант – «Регідрон» (розчин для відновлення електролітів при зневодненні).

Як вибрати гарного педіатра?

Вибираємо педіатра для дитини. Що врахувати при виборі дитячого лікаря

Чем обычно болеют дети летом?

Существует список так называемых летних болезней, которые чаще всего обостряются у детей именно в жаркое время года.

Анализ крови у ребенка: расшифровка

Общий анализ крови - главная диагностика состояния организма ребенка, поэтому важно уметь расшифровать полученный результат.

Комаровський: які ліки не потрібно вживати разом із антибіотиками

Лікар Комаровський розповів, що паралельно з антибіотиками дітям не потрібно давати ліки "для імунітету", "для кишечника" чи "проти алергії".

Как выбрать врача для ребенка?

Побороть детские заболевания можно только при одном условии: нужно доверять своему лечащему педиатру. Во всех случаях успех выздоровления и ребенка, и взрослого...

Без паники: когда у ребенка ОРВИ

Холод, сырость и дождь на фоне снижения иммунитета ребенка всегда приводят в гости простудные заболевания. Чаще всего дети болеют осенью и зимой....
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю