Інтервальне голодування підвищує ризики серцево-судинних захворювань
Інтервальне голодування за схемою 16/8 збільшує шанси померти від хвороб серця та судин.
Що таке інтервальне голодування
Інтервальне голодування (періодичне голодування) – це підхід до харчування, який передбачає чергування періодів їжі з періодами голодування. При такому методі люди обмежують часовий проміжок, протягом якого вони споживають їжу, і мають періоди, коли вони нічого не їдять.
Існує кілька популярних методів інтервального голодування, серед яких:
- 16/8. Цей метод передбачає, що людина приймає їжу 8 годин в день, наприклад, з 12 години дня до 8 годин вечора, а решту 16 годин – нічого не їсть;
- Одноразове харчування. Тобто людина споживає їжу лише один раз на день, за один прийом, а решту часу голодує;
- 5/2. Цей метод передбачає, що людина споживає нормальну кількість їжі протягом 5 днів на тиждень, а в інші 2 дні обмежує вживання калорій до 25% від її звичайного рівня, що також може мати період голодування.
Інтервальне голодування останні кілька років стало дуже модним методом схуднення. Кажуть, що таке голодування допомагає знизити вагу, зменшує ризики розвитку захворювань серця та цукрового діабету 2 типу, знижує рівень холестерину, а також покращує метаболізм та функції мозку.

Чим небезпечне інтервальне голодування
Гастроентеролог Наталія Сливка на своїй сторінці у Facebook поділилася інформацією, що повністю руйнує міф про користь інтервального голодування.
Вчені провели нове дослідження, що ставить під сумнів користь інтервального голодування. Досліджувалася група дорослих людей з 20 тисяч осіб (немало, погодьтеся) середнім віком до 49 років. Вони протягом 16 годин голодували, а 8 годин – вживали будь-яку їжу. Дослідження тривало у середньому 8 років, максимально – 17 років.
Результати дослідження були представлені на конференції в Чикаго, що присвячена здоровому способу життя та кардіометаболічним ризикам.
Виявилося, що люди, що дотримуються інтервального голодування за схемою 16/8, мали на 91% більші ризики смерті від серцево-судинних захворювань у порівнянні з тими, хто не практикує «інтервалку»! Окрім того, люди з уже наявними серцево-судинними проблемами під час інтервального голодування мали на 66% більші ризики інсульту та інфаркту.
За словами вчених, такий тип голодування взагалі ніяким чином не впливає на зменшення ризиків розвитку будь-яких захворювань.
Таке дослідження – чудовий приклад того, що короткотривалі результати не здатні передбачити довгострокові наслідки того чи іншого способу харчування.
Коментарі