Линолевая кислота повышает риск неспецифического язвенного колита

Люди, которые едят много красного мяса, готовят на масле определенного вида и употребляют в пищу некоторые полиненасыщенные жирные кислоты (ПНЖК) и тяжелые маргарины, могут иметь повышенный риск неспецифического язвенного колита (НЯК).

К такому выводу пришли британские исследователи после изучения данных 200 000 европейцев. В этих продуктах содержится большое количество линолевой кислоты, и, как показало исследование, у людей, употребляющих в пищу наибольшее количество омега-6 ПНЖК, риск НЯК вдвое выше, чем у тех, кто употребляет эти вещества в наименьших количествах.

В то же время, д-р Andrew Hart из Университета Восточной Англии в Норидже (Великобритания) и его коллеги установили, что чем больше человек употребляет эйкозопентаеновой кислоты - омега-3 жирной кислоты, содержащейся в жирной рыбе, - тем ниже у него риск заболеть НЯК.

"Некоторое количество линолевой кислоты необходимо человеку для выживания, - рассказал д-р Hart в интервью, - но при употреблении в больших количествах она откладывается в слизистой толстой кишки и при высвобождении может вызывать её воспаление". "Омега-3 жирные кислоты действуют в точности наоборот - уменьшают воспаление", - добавил он.


Чтобы выяснить, какую роль играют жирные кислоты в развитии НЯК, д-р Hart с коллегами проанализировали данные Европейского проспективного исследования рака и питания, в которое были включены более полумиллиона человек из 10 европейских стран.

В анализе учитывались данные 203 193 мужчин и женщин в возрасте от 30 до 74 лет. За время наблюдения, составившее от от 2 до 11 лет, НЯК развился у 126 человек. У людей, употреблявших от 13 до 38 г линолевой кислоты в сутки (верхний квартиль), риск НЯК оказался в 2,5 раза выше, чем у людей, съедавших в сутки наименьшее количество линолевой кислоты - от 2 до 8 г.

Лечебной диеты, помогающей при НЯК, в настоящее время не существует, но результаты исследования могут стать основой для разработки рациона для больных НЯК, содержащего меньшее количество линолевой кислоты.

Жители западных стран едят много красного мяса, а такая еда богата линолевой кислотой и бедна омега-3 жирными кислотами, отмечает д-р Hart, и напротив - много омега-3 жирных кислот и мало линолевой содержится в блюдах срединоземноморской кухни, в которую входит множество овощей и фруктов, рыба и орехи.

По его оценкам, если роль омега-3 жирных кислот в предупреждении НЯК подтвердится, то для защитного эффекта будет достаточно съедать две порции рыбы в неделю.

Источник: Solvay-pharma.ru

Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Антидепресанти в гастроентерології: чому їх призначають навіть без депресії

Багато людей дивуються, чому гастроентеролог може призначити антидепресант пацієнту з болем у животі чи синдромом подразненого кишківника. Насправді йдеться не про лікування депресії, а про сучасний підхід до роботи з нервовою системою кишківника. На своїй сторінці у Facebook лікар пояснила, що таке нейромодулятори і як вони впливають на ШКТ.

Холецистит: причини, симптоми, діагностика та лікування

За статистикою, холецистит є приблизно у 20% дорослих людей на планеті, причому кількість хворих постійно зростає. Захворювання зазвичай проявляється у віці 40-60 років і часто переходить у хронічну форму.

Про які хвороби «розкаже» наліт на язику

Згадайте, як часто на прийомі у лікаря вас просять показати язик. А все тому, що язик – своєрідне дзеркало вашого організму. Якщо людина здорова, то язик у неї має блідо-рожевий колір, добре окреслені сосочки і вертикальну складку по центру.

Що таке печінкові проби та навіщо їх здавати

У світі щороку від хвороб печінки помирають біля 2 млн людей. Щоб на ранній стадії виявити якісь проблеми з цим важливим органом, потрібен такий аналіз крові, як печінкові проби. Що показують печінкові проби і які симптоми хвороб печінки?

Гастроскопія: що показує, кому призначають і як підготуватися

Кожен з нас якщо не робив, то точно чув про таку процедуру, як гастроскопія. І хоча це обстеження неприємне і багато хто намагається його уникнути, саме гастроскопія – єдиний надійний метод дізнатися про стан шлунка, стравоходу і 12-палої кишки.

Дієта при панкреатиті

Панкреатит – це запалення підшлункової залози, а основні причини цього захворювання – інфекції, гострі отруєння, надмірне вживання гострої, жирної, смаженої їжі, а також зловживання алкоголем.

Що може «посадити» печінку?

Терміну «посадити печінку» у медицині не існує, а знищити цей орган вкрай непросто, адже печінка чудово відновлюється. До речі, якщо частину вашого органу віддати іншій людині для трансплантації, то ваша печінка регенерується! Отже, хоча печінка захищає організм від токсинів, «посадити» її важко.

Поліпи у жовчному: причини та лікування

Поліпи у жовчному – це доброякісні утворення з епітеліальних клітин міхура. Поліп може бути один або декілька. Поліпозом жовчного міхура називають ситуацію, коли під час обстеження виявлено більше п’яти поліпів жовчного.

Колоноскопія: що це за обстеження і коли його призначають

Перед проведенням колоноскопії потрібна спеціальна підготовка, яка включає дієту та очищення кишківника (це потрібно для якнайкращої видимості під час процедури). Колоноскопія зазвичай виконується під місцевою анестезією або під загальним наркозом (у медикаментозному сні).

Які продукти викликають печію

Якщо ви мучаєтеся від печії, дотримуйтесь деяких правил: намагайтеся не нахилятися після їжі, відмовтеся від тісного одягу, якщо є зайва вага - худніть, киньте курити, не піднімайте тяжкості, спіть на високій подушці, після їжі не лягайте спати відразу (зачекайте півтори-дві години).

Врачи рассказали, как восстановить печень после антибиотиков

Обычно заболевания печени на ранних этапах никак себя не проявляют, но есть определенные симптомы того, что орган не справляется со своими функциями.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю