Що може «посадити» печінку?

Лікар Тарас Жиравецький на своїй сторінці у Facebook розповів, що дійсно може вплинути на роботу печінки.

Що руйнує печінку?
Що руйнує печінку?
Фото из открытых источников

Терміну «посадити печінку» у медицині не існує, а знищити цей орган вкрай непросто, адже печінка чудово відновлюється. До речі, якщо частину вашого органу віддати іншій людині для трансплантації, то ваша печінка регенерується! Отже, хоча печінка захищає організм від токсинів, «посадити» її важко.

Що може пошкодити печінку

Ось перелік факторів, які дійсно можуть негативно вплинути на печінку:

  • Зловживання алкоголем. Це, ймовірно, найнебезпечніший негативний вплив на печінку. Регулярне вживання спиртних напоїв може викликати такі проблеми, як алкогольний гепатит, цироз та рак печінки.
  • Вірусні інфекції. Запалення у печінці можуть спричинити віруси гепатиту В та С. При довготривалій хворобі це може закінчитися цирозом або раком печінки.
  • Неправильне харчування. Якщо людина їсть багато жирних та солодких продуктів, на фоні зайвої ваги у печінці накопичується жир. Це може стати причиною цукрового діабету і підвищеного навантаження на печінку.
  • Ліки. Деякі препарати можуть бути токсичними для печінки (особливо якщо людина вживає ліки довго і у великих дозах).
  • Наркотики. Наркотичні речовини пошкоджують печінку, викликаючи цироз та рак.
  • Токсини. При контакті з отруйними речовинами, що потрапляють в організм, страждає печінка.
  • Паразитарні інфекції. Пошкоджують печінку насамперед токсокара, трихінелла та ехінокок.
  • Бактеріальні інфекції. Негативно впливають на печінку туберкульоз та кишковий ієрсініоз (хвороба з токсико-алергічними симптомами).
  • Онкологічні захворювання. На фоні хіміотерапії одне з ускладнень – це токсичне ураження печінки. Також буває, що печінка страждає від метастазів.


Повсякденні ліки та ковід: чи є небезпека для печінки

Ті ліки, що ми використовуємо у повсякденному житті, дуже рідко мають якийсь серйозний вплив на печінку – це не може стати причиною цирозу. Тому це міф, що можна «посадити» печінку за пару тижнів прийому, наприклад, антибіотиків, протипаразитарних чи противірусних препаратів.

Під час пандемії коронавірусу багато українців потрапили у реанімацію, де пройшли курс лікування досить потужними антибіотиками та стероїдними гормонами. Але лікарі не виявили у них серйозних уражень печінки.

А от надмірне вживання алкоголю, неліковані гепатити – ось прямий шлях до цирозу печінки. Але ми це зазвичай усвідомлюємо занадто пізно. Парадокс у тому, що людина боїться випити антибіотик чи протипаразитарний препарат, переживаючи за нібито вплив на печінку, але легко випиває пів-пляшки міцного алкоголю за вечір.

Як дізнатися, чи все добре з печінкою

Головні маркери роботи печінки – це аналіз крові на печінкові проби. Якщо ці показники високі, лікар додатково відправляє пацієнта на аналізи на гепатити В та С. Якщо все в нормі, лікар продовжує шукати причини ураження печінки. Потрібно виключити інфекції, аутоімунний гепатит, онкологію, метаболічні хвороби, проблеми з обміном міді або заліза. Структуру печінки покаже УЗД чи КТ, МРТ. До речі, печінка практично ніколи не болить, тому дізнатися про її стан можна насамперед за допомогою аналізів та УЗД.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Скрытый враг: от НЖБП до цирроза

Многие привыкли считать, что печень страдает только у тех людей, которые злоупотребляют алкоголем. Однако современные реалии говорят об обратном. Неалкогольная...

Симптомы проблем с печенью и желчным пузырем

Среди симптомов заболеваний печени и желчного - хроническая усталость, боль в правом подреберье, повышение температуры, бледность кожи, пигментные пятна и прочее

Что мы знаем о гепатите В

О гепатите В мы знаем то, что это заболевание печени инфекционного характера, а еще - болезнь передается через кровь, слюну, сперму, молоко, от матери к ребенку при родах. По степени заразности гепатит В сильнее ВИЧ в 100 раз!

Какую опасность таят болезни печени

При болезнях печени важно правильно питаться, не перетруждаться физически и отказаться от вредных привычек. Хороший терапевтический эффект оказывают и определенные лекарственные средства для печени.

Циррозы печени. Вопросы этиологии, патогенеза, клиники, диагностики, лечения

К.м.н. И.И. Садовникова РГМУ Цирроз печени (ЦП) – хроническое полиэтиологическое прогрессирующее заболевание, протекающее с поражением паренхиматозной и интерстициальной ткани органа с некрозом...

Дієта при панкреатиті

Панкреатит – це запалення підшлункової залози, а основні причини цього захворювання – інфекції, гострі отруєння, надмірне вживання гострої, жирної, смаженої їжі, а також зловживання алкоголем.

Поліпи у жовчному: причини та лікування

Поліпи у жовчному – це доброякісні утворення з епітеліальних клітин міхура. Поліп може бути один або декілька. Поліпозом жовчного міхура називають ситуацію, коли під час обстеження виявлено більше п’яти поліпів жовчного.

Колоноскопія: що це за обстеження і коли його призначають

Перед проведенням колоноскопії потрібна спеціальна підготовка, яка включає дієту та очищення кишківника (це потрібно для якнайкращої видимості під час процедури). Колоноскопія зазвичай виконується під місцевою анестезією або під загальним наркозом (у медикаментозному сні).

Які продукти викликають печію

Якщо ви мучаєтеся від печії, дотримуйтесь деяких правил: намагайтеся не нахилятися після їжі, відмовтеся від тісного одягу, якщо є зайва вага - худніть, киньте курити, не піднімайте тяжкості, спіть на високій подушці, після їжі не лягайте спати відразу (зачекайте півтори-дві години).

Врачи рассказали, как восстановить печень после антибиотиков

Обычно заболевания печени на ранних этапах никак себя не проявляют, но есть определенные симптомы того, что орган не справляется со своими функциями.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю