Что нужно знать о ветрянке

Повышение заболеваемости ветрянкой в начале мая медики связывают с цикличностью циркуляции вируса, а также с тем, что иммунитет людей в это время снижен.

medaboutme.ru

Ветряная оспа – это инфекционное заболевание, возбудитель которого – вирус герпеса третьего типа. Заразность ветрянкой – почти 100 %, особенно в детских коллективах.

Симптомы болезни очень типичны, поэтому ее сложно спутать с другим заболеванием. Но даже если вы уверены, что у вашего ребенка ветрянка, обязательно проконсультируйтесь с педиатром, чтобы точно подтвердить диагноз.

Инкубационный период ветрянки

Варицелла-зостер (так по-другому называется вирус герпеса третьего типа) попадает в организм сквозь слизистые оболочки верхних дыхательных путей (носа и рта). Размножается он очень активно. Попадая в лимфу и кровь, вирус разносится по всем органам и достигает кожи, проявляясь в виде сыпи. С момента контакта с носителем и до проявления заболевания проходит от 7 до 21 дня. У детей это обычно 12-14 дней.

Сколько дней продолжаются высыпания

Болезнь начинается с резкого повышения температуры, ребенок ощущает слабость, плохо себя чувствует. Через какое-то время на коже малыша появляются прыщики розового цвета, их становится все больше, они превращаются в пузырьки с жидкостью внутри. Такая сыпь появляется и на слизистых. Через 2-3 дня пузырьки подсыхают, образуются корочки, которые чешутся. Если их чесать, может остаться шрам.

Обычно на 5-7 день новые прыщики прекращают появляться, максимум на 10-й день. Остается только подождать, чтобы зажили уже имеющиеся корочки.

www.aif.ru


Когда ребенок уже не заразен

Больной ветряной оспой ребенок представляет опасность для окружающих за 1-2 дня до появления признаков заболевания (повышения температуры, ухудшения самочувствия, появления высыпаний). Температура приходит в норму обычно через пару дней, остается только сыпь, которая постоянно меняет свой вид. Заразным ребенок перестает быть через 5-7 дней, когда на его теле уже не появляются новые прыщики. Но обычно детский коллектив ему разрешают посещать только тогда, когда заживут все корочки.

Можно ли заболеть ветрянкой несколько раз

Распознав вирус ветрянки один раз, организм вырабатывает устойчивый пожизненный иммунитет. То есть в 99 % случаев ребенок повторно заболеть не может. Но нужно понимать, что вирус герпеса все равно остается в организме на всю жизнь. Он «поселяется» в нервных клетках, и как только иммунитет ослабляется или происходит встреча с ветрянкой, может проявиться в виде такого заболевания, как опоясывающий лишай.

Какими лекарствами лечат ветрянку

Ребенку, который младше 12 лет, никакого специального лечения не требуется, потому что обычно ветрянка протекает легко и проходит сама через 9-10 дней. Если ребенок тяжело переносит температуру, ее сбивают ибупрофеном и парацетамолом. Категорически нельзя давать малышу аспирин!

Если же заболел взрослый, могут возникнуть осложнения. Особенного внимания требуют беременные женщины, у которых нет иммунитета к ветрянке.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

  • 8 травня, 2019 рік Zarina
    .Очень актуально! Буквально позавчера у дочки обнаружились высыпания и педиатр подтвердила ветрянку. Температуры, кстати, особо и не было. Теперь переживаю за мужа, который в детстве не болел... (( Давно хотели сделать ему прививку, да все откладывали - а зря.


Читайте також:

Доктор Комаровский: как лечить ветрянку

Доктор Евгений Комаровский рассказал, что такое ветрянка, чем сбивать температуру детям при ветрянке и чем опасна ветряная оспа для беременных

Ветрянка, корь, скарлатина и краснуха: в чем отличия? (ФОТО)

Чем отличаются ветрянка, корь, скарлатина, краснуха и в чем опасность этих заболеваний

Как отличить корь от ветрянки, краснухи и других заболеваний

Многие инфекционные заболевания сопровождаются сыпью на теле. Поэтому важно уметь по характеру сыпи отличать корь от краснухи, ветрянки, розеолы, аденовируса и других.

Кашлюк: причини, симптоми, лікування

Кашлюк – це інфекційне захворювання, що характеризується поступовим наростанням кашлю, причому болісного. Окрім кашлю, спостерігаються різні прояви патології дихальної системи в цілому.

Парвовірусна інфекція: причини, симптоми, лікування

Парвовірусна інфекція не настільки відоме захворювання, як, наприклад, вітряна віспа, краснуха чи скарлатина. Цей вірус дуже заразний, але якщо у людини міцний імунітет, то інфекція протікає без жодних симптомів або ж є загальне нездужання і висип на тілі (інфекційна еритема). Парвовірусну інфекцію називають також «п’ятою хворобою», «хворобою ляпаса».

Обережно! З настанням тепла різко активізувалися кліщі!

Кліщі живуть не лише у траві, чагарниках, кущах та на невисоких деревах, але й на дитячих майданчиках, у піску і навіть можуть потрапити до нас в дім (якщо у вас є собака, яка принесе кліща на собі з вулиці). Але є й гарна новина: від кліщів можна захиститися за допомогою правильного одягу, репелентів, а також якщо слухати поради фахівців або вакцинуватися від енцефаліту.

7 міфів про герпес

Герпес – один з найпоширеніших вірусів. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі 67% усіх людей є носіями герпесу. І хоча вчені знають все про цю інфекцію, навколо неї ще досі існує багато міфів. Отже, головні міфи про герпес.

Скарлатина у дітей: причини, симптоми і лікування

Головні симптоми скарлатини – це дуже червоне горло, ознаки ангіни і шкірний висип (він з’являється у перший або другий день хвороби). Зазвичай висип на шкірі при скарлатині – це живіт, боки тіла, перед і боки шиї, природні складки та згини кінцівок.

Вірус папіломи людини: кому необхідно вакцинуватися?

Вакцина від ВПЛ не входить до обов’язкових за Календарем профілактичних щеплень, але вона на 90% знижує ризики раку шийки матки. Від папіломавірусу вакцинують у 84 країнах світу: у більшості країн ЄС, Канаді та США. Численні міжнародні дослідження довели високу ефективність цієї вакцини.

Чим лікувати грип?

Сьогодні найпоширенішими вірусами грипу людини є А та В – саме вони циркулюють зараз в Україні. Грип А – найнебезпечніший, тому що викликає ускладнення. Рідший штам грипу – В.

Скарлатина: симптоми, лікування, профілактика

Скарлатина – це гостре інфекційне захворювання з висипом, ангіною та інтоксикацією. Скарлатина частіше буває у дітей і має яскраво виражену симптоматику – тому лікується вона вчасно. Але якщо хвороба протікає у прихованій формі, можливі серйозні ускладнення.

Як відновити організм після прийому антибіотиків: 5 порад від лікарів

Лікарі попереджають: якщо під час лікування антибіотиками ви й приймали пробіотики, далеко не завжди цього достатньо, щоб відновити організм. Ми зібрали п’ять порад від лікарів, що ще потрібно робити, аби допомогти організму.

УВАГА! Гострі кишкові інфекції: симптоми, лікування, профілактика

Інкубаційний період (від моменту зараження до перших симптомів) кишкових інфекцій в середньому триває від кількох годин до кількох днів і навіть тижнів. Хвора людина може заражати інших від моменту захворювання до повного одужання. Бувають випадки, коли людина є носієм кишкової інфекції, але при цьому у неї немає ніяких симптомів.

Що робити, якщо вас вкусив кліщ?

Не панікуйте, хоча, звісно, це складно, адже, за статистикою, кожен третій кліщ в Україні – переносник бореліозу. Однак для того, аби кліщ «передав» людині збудника, потрібно, щоб він знаходився на тілі не менше 24-72 годин. Тому очевидно, що важливо якнайшвидше зняти кліща з тіла. Саме тому лікарі закликають завжди відразу оглядати себе після повернення з лісу чи парку.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю